Επίσκεψη Μητσοτάκη στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα – Είδε τα drones MQ-9
Η βάση της Λάρισας είναι ένα από τα σημεία όπου εκδηλώνεται η αμυντική συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στη Λάρισα βρέθηκε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και συγκεκριμένα, στην 110 Πτέρυγα Μάχης.
πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το πρωί την 110 Πτέρυγα Μάχης (ΠΜ) στην Αεροπορική Βάση Λάρισας, πρώτο σταθμό της επίσκεψης που πραγματοποιεί σήμερα στη Λάρισα. Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τις δυνατότητες της αεροπορικής βάσης, ενώ είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9, να ενημερωθεί για τις δυνατότητες και τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό τους.
Η βάση της Λάρισας είναι ένα από τα σημεία όπου εκδηλώνεται η αμυντική συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς από εκεί επιχειρούν τακτικά αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ενώ έχουν υλοποιηθεί έργα για τη συντήρηση και τη στέγασή τους.
Η Αεροπορική Βάση Λάρισας είναι το πρώτο οργανωμένο πολεμικό αεροπορικό συγκρότημα που κατασκευάστηκε και λειτούργησε στην Ελλάδα. Η ιστορία της αρχίζει με την προσγείωση σε αυτήν του πρώτου ελληνικού αεροσκάφους με την επωνυμία «Δαίδαλος» στις 29 Σεπτεμβρίου 1912. Αποστολή της 110 ΠΜ είναι η συντήρηση των μέσων και συστημάτων για ανάληψη αεροπορικών επιχειρήσεων και αντιμετώπιση καταστάσεων ανάγκης.
Τον πρωθυπουργό υποδέχτηκαν ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλίας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος Γιώργος Φασούλας και ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τζούνης.
Ποια είναι τα νέα drones MQ-9 Reaper
Τα MQ-9 Reaper είχαν επιχειρήσει και στο παρελθόν από τη Λάρισα αλλά ήταν παλαιότερης γενιάς και είχαν αποστολή την επιτήρηση περιοχών της Βόρειας Αφρικής με έμφαση την περιοχή της Υεμένης λόγω του εμφυλίου που ήταν σε εξέλιξη εκεί. Αν και δεν μεταφέρουν πυραύλους, έχουν τη δυνατότητα, αν αυτό απαιτηθεί να φέρουν πυραύλους αέρος – εδάφους αλλά και αέρος – αέρος. Μπορούν, επίσης, να παρακολουθούν τον «εχθρό» μεταδίδοντας σε πραγματικό χρόνο την εικόνα του πεδίου στα κέντρα επιχειρήσεων, να συλλέγουν πληροφορίες, αλλά και να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, έχοντας τη δυνατότητα να παραμένουν χωρίς ανεφοδιασμό στον αέρα έως και 48 ώρες και ακτίνα δράσης μέχρι την Κύπρο.
Η ακτίνα δράσης τους φθάνει τα 1.850 χιλιόμετρα γεγονός που σημαίνει ότι μπορούν να επιτηρούν από περιοχές της Μαύρης Θάλασσας μέχρι το Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου καλύπτοντας και τη ζώνη του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News