Βουλή: Ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τον κατώτατο μισθό

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για πρώτη φορά ο κατώτατος μισθός προστατεύει και δημοσίους υπαλλήλους, χωρίς να επηρεάζεται καθόλου η φορολογία.

Βουλή

Κορυφώνεται σήμερα, Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2024, στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας σχετικά με την «Ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην ΕΕ και αναπροσαρμογή μισθών των δημοσίων υπαλλήλων». Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Κύρια Σημεία του Νομοσχεδίου

  • Δίχτυ προστασίας για τον κατώτατο μισθό: Σύμφωνα με την Υπουργό Εργασίας, κ. Νίκη Κεραμέως, το νομοσχέδιο εισάγει έναν κατώτατο μισθό που προστατεύει τους εργαζόμενους και τους δημοσίους υπαλλήλους, χωρίς επιπτώσεις στη φορολογία.
  • Ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας: Στόχος είναι η ενίσχυση των επαρκών κατώτατων μισθών σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Προτάσεις και Αντιδράσεις

Η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο ενισχύει την προστασία των εργαζομένων και παρέχει σταθερότητα στον καθορισμό του κατώτατου μισθού.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, επικρίνουν το νομοσχέδιο ως ανεπαρκές και τονίζουν ότι δεν προάγει ουσιαστικά τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Το ΠΑΣΟΚ προτείνει την επαναφορά της διαιτησίας στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τη σύνδεση του κατώτατου μισθού με τις συλλογικές συμβάσεις.

Η Νέα Αριστερά ζητά την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 1.000 ευρώ και τον καθορισμό του μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Το ΚΚΕ έχει καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, τονίζοντας την ανάγκη προστασίας των συλλογικών συμβάσεων.

Στην αρμόδια επιτροπή, το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε μόνο από τη Νέα Δημοκρατία. ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση, Πλεύση Ελευθερίας, «Νίκη» και «Σπαρτιάτες» επιφυλάχθηκαν για την τελική τους στάση στην Ολομέλεια.