«Ξεφούσκωσε» η μάχη της ξαπλώστρας στις παραλίες της Αχαΐας – Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση

Στον Δήμο Πατρέων, προς ενοικίαση έχουν διατεθεί από την Κτηματική Υπηρεσία μέσω διαγωνισμών, πάνω από 30 θέσεις

παραλίες Και στην Αχαϊα, οι ξαπλώστρες και οι ομπρέλες καταστημάτων τείνουν να καταλάβουν σημαντικά τμήματα παραλίας..

Το αποκαλούμενο «κίνημα της πετσέτας» εξαπλώνεται σιγά – σιγά σε ακτές νησιών και τουριστικών περιοχών, βρίσκοντας θετική απήχηση, καθώς οργανωμένες παραλίες έχουν καταληφθεί σε μεγάλα τμήματά τους, με ξαπλώστρες καταστημάτων εστίασης.

Η κατάσταση ωστόσο που επικρατεί στις παραλίες της Αχαΐας δεν μπορεί να συγκριθεί με τα νησιά του Αιγαίου ή του Ιονίου, όπου σε πολλές περιπτώσεις η πρόσβαση είναι σχεδόν απαγορευμένη σε όσους δεν πληρώνουν. Ομως και εδώ, οι ξαπλώστρες και οι ομπρέλες καταστημάτων τείνουν να καταλάβουν σημαντικά τμήματα παραλίας.

παραλίες

Ο αντιδήμαρχος Διοίκησης, Οικονομικών, Διαχείρισης Προσόδων Διονύσης Πλέσσας τόνισε στην «Πελοπόννησο» ότι ο νόμος δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις εστίασης να αναπτύξουν σε τμήμα της παραλίας ξαπλώστρες και ομπρέλες, αφού καταβάλλουν το ανάλογο τίμημα στους διαγωνισμούς που γίνονται.  Στα διοικητικά όρια του Δήμου Πατρέων, προς ενοικίαση έχουν διατεθεί μέσω διαγωνισμών, πάνω από 30 θέσεις. Τα καταστήματα που έχουν πρόσοψη σε παραλία, μπορούν να νοικιάσουν μέχρι το 60% του εμβαδού τους, εάν βγει διαγωνισμός από την Κτηματική με όρους που θέτει η υπηρεσία, ενώ ο χώρος που ενοικιάζεται πρέπει να έχει ελεύθερη μια ζώνη πλάτους 5 μέτρων μεταξύ του κύματος και των τελευταίων ξαπλωστρών και ενδιάμεσους χώρους ελεύθερης διέλευσης των λουόμενων.

Ο αντιδήμαρχος επισήμανε ότι έλεγχοι γίνονται σε τακτική βάση από τις αρμόδιες υπηρεσίες, δηλ. από το Λιμενικό και την Κτηματική Υπηρεσία, αλλά, δεν λείπουν και περιστατικά υπέρβασης των ορίων που τίθενται μέσω αυτών των διαγωνισμών, όπως έγινε προ δύο ημερών, όπου συνελήφθη ο υπεύθυνος καταστήματος στην Κάτω Αχαΐα.

Να σημειωθεί πάντως, ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ξαπλώστρες στις ακτές της Αχαΐας διατίθενται δωρεάν στους λουόμενους, που όμως, πρέπει να κάνουν μια ελάχιστη κατανάλωση η οποία ξεκινάει συνήθως με καφέ και νερό.

Σε Ρίο, Ακταίο, Παναγοπούλα και Δρέπανο, αυτός είναι ο γενικός κανόνας, ενώ στις λίγες περιπτώσεις όπου οι ξαπλώστρες ενοικιάζονται στους λουόμενους, το κόμιστρο δεν ξεπερνά τα 10 ευρώ. Σε καμία όμως περίπτωση, δεν θα συναντήσουμε τιμές… Μυκόνου.

Σε πιο τουριστικές περιοχές της Αχαΐας, όπως στην παραλία της Ακράτας, η ανάπτυξη ξαπλωστρών στην παραλία είναι ο κανόνας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της περιοχής Παναγιώτη Κρικέτο, οι παραχωρήσεις γίνονται με βάση τοπογραφικό της Κτηματικής και πάντα με άδεια.

Στην περιοχή της Δυτικής Αχαΐας, σε καμία παραλία δεν υπάρχει αντίτιμο για ξαπλώστρες, με εξαίρεση την Καλόγρια όπου οι τιμές ενοικίασης κυμαίνονται στα 10 – 15 ευρώ το σετ μόνο για το Σαββατοκύριακο.

Παρέμβαση της ΚΕΔΕ για τις παραλίες: Ζητά τη διαχείριση των παραλιών εξ ολοκλήρου από τους δήμους

Η ΕΤΑΔ

Η περίπτωση των παραλιακών περιοχών που βγαίνουν προς ενοικίαση από την ΕΤΑΔ (Υπερταμείο) είναι διαφορετική. Στην Αχαϊα, τον περασμένο Μάιο βρήκε μια πρόσκληση για την εκμίσθιωση έξι αιγιαλών που είναι δημόσια ακίνητα και συγκεκριμένα σε Ελαιώνα, Πούντα, Κράθι Ακράτας, Καλόγρια (2) και Μυρτούλα.
Την περασμένη Τετάρτη 2 Αυγούστου, η ΕΤΑΔ ανακοίνωσε τη λήξη της χρονικής ισχύος της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος και τα αιτήματα που υποβλήθηκαν εξετάζονται.

Ο ΣΚΕΑΝΑ

παραλίες

Ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Τάσος Γιατράς, δήλωσε στην «Πελοπόννησο» πως «είναι σημαντικό να επαναλάβουμε ότι στην Αχαΐα, η συντριπτική πλειοψηφία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, διαθέτει τις ξαπλώστρες στους πελάτες δωρεάν. Επίσης σε όλη την ακτογραμμή του νομού δεν έχουμε κλειστού τύπου παραλίες, ούτε φαινόμενα παρεμπόδισης στην πρόσβαση των επισκεπτών. Κάθε παραβατική συμπεριφορά είναι καταδικαστέα απο όπου και αν προέρχεται αφού προκαλεί αθέμιτο ανταγωνισμό αλλά και κοινωνικους αποκλεισμούς.

Δυστυχώς επανερχόμαστε στη συζήτηση περί αιγιαλού και λέω δυστυχώς, γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση σε ολόκληρη τη θητεία της, αμέλησε, αδιαφόρησε ή και αγνόησε να επιλύσει τα ζητήματα που άπτονται της απλής χρήσης του αιγιαλού, απο τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Κλείνοντας θέλω να επαναλάβω πως η χρήση των ξαπλωστρών στην περιοχή μας γίνεται χωρίς επιπλέον κόστος και πως ο κοινόχρηστος χαρακτήρας του είναι αυτονόητος για όλους.

Χρειάζεται όμως επικαιροποίηση, με νέο σχέδιο νόμου μετά απο διαβούλευση, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες (κλιματική αλλαγή ,διάβρωση ακτών, τουριστική ανάπτυξη, δημόσια έσοδα, ελεύθερη πρόσβαση όλων σε αυτόν). Ενα τέτοιο πλήρες υπόμνημα έχει κατατεθεί ήδη από τον ΣΚΕΑΝΑ στο υπουργείο Οικονομικών».