Πάτρα – Αραχωβίτικα: Κρατήσαμε τα Λουτρά, θα τα αξιοποιήσουμε;
Μέσα σε τέσσερα χρόνια ο Δήμος πρέπει να ετοιμάσει στρατηγική μελέτη εκμετάλλευσης για τα Λουτρά των Αραχωβιτίκων. Αυτή η απόφαση πάρθηκε στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης, ειδάλλως η ιαματική πηγή θα περνούσε στην κυριότητα Ανώνυμης Εταιρείας του Δημοσίου.
Κοντά στο να χαθούν από την κυριότητα του Δήμου Πατρέων βρέθηκε ο χώρος των Λουτρών στα Αραχωβίτικα, καθώς όπως ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο η αντιδήμαρχος Αναστασία Τογιοπούλου, πρόσφατα εκδόθηκε ένας νόμος για μεταφορά όλων των ιαματικών πόρων της χώρας σε μια νέα υπό σύσταση Ανώνυμη Εταιρεία με κύριο μέτοχο το Δημόσιο. Για να μην συμβεί αυτό, θα έπρεπε ο Δήμος να δηλώσει πώς σκοπεύει να αξιοποιήσει τα Λουτρά, να δημιουργήσει οικονομοτεχνική μελέτη και έπειτα να την εφαρμόσει.
Σύμφωνα με τα όσα είπε η κ. Τογιοπούλου, η κατεύθυνση του νόμου είναι όπου υπάρχει ιαματικός χώρος και δεν θέλει αυτός που του έχει παραχωρηθεί να τον αξιοποιήσει, τότε αυτοδικαίως μεταβιβάζεται η κυριότητα στη νέα εταιρεία.
«Με αυτή την απόφαση λέμε πως θα την κρατήσουμε την πηγή των Αραχωβιτίκων στη χρήση και διαχείριση. Αν δεν πάρουμε αυτή την απόφαση, τότε θα χαθεί» τόνισε η κ. Τογιοπούλου. Εξήγησε επιπλέον πως για να παραμείνουν στην κυριότητα του Δήμου τα Λουτρά, θα πρέπει να κάνει ο Δήμος μια στρατηγική μελέτη εκμετάλλευσης και εντός δεκαετίας να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα στην υποδομή.
«Σήμερα δεν υπάρχει νερό στα Λουτρά μετά από έναν σεισμό πριν χρόνια. Σε μελέτη του Πανεπιστημίου, φαίνεται πως αν γίνει μια παρέμβαση σε ένα πιο ανατολικό σημείο της πηγής, τότε μπορεί το νερό να ξαναβρεί το δρόμο του. Συνεπώς νερό υπάρχει, αλλά άλλαξε κατεύθυνση από το σεισμό. Μπορούμε να κάνουμε τα Λουτρά πόλο έλξης για την περιοχή» σημείωσε η κ. Τογιοπούλου.
Για το θέμα έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι, με τον Κ. Σβόλη να ρωτά γιατί δεν έχουν γίνει ενέργειες για αξιοποίηση του χώρου ως τώρα και τον Δ. Βορίση να θέλει περισσότερες λεπτομέρειες για το είδος της αναβάθμισης.
Ο Γιάννης Τσιμπούκης, της παράταξης Ρώρου, έθεσε στο συμβούλιο τη δική του πρόταση. Εκτιμά πως ο Δήμος δεν έχει αναπτυξιακή φιλοσοφία και επομένως δεν θα προχωρήσει στην αξιοποίηση, με αποτέλεσμα να μεταβιβαστεί στην Εταιρεία σε τέσσερα χρόνια και άρα θα χαθεί χρόνος. «Το τι συμβαίνει το χωριό των Αραχωβιτίκων είναι σχετικό» είπε και συμπλήρωσε: «Πρόσφατα είχε γίνει μελέτη που έδειχνε ότι δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούμε τα Λουτρά επειδή υπάρχουν βόθροι στην περιοχή. Πρέπει να γίνει ολόκληρη συζήτηση στο χωριό για να δούμε τι θέλουν και οι κάτοικοι. Εκτιμώ πως αν υπάρχει δυνατότητα επένδυσης, ο Δήμος δεν μπορεί να το κάνει. Θα ήταν καλύτερα να πάει στην Εταιρεία Ιαματικών Πηγών».
Σε απάντηση, η κ. Τογιοπούλου ανέφερε πως θα ήταν καλύτερο να κρατήσει ο Δήμος το περιουσιακό στοιχείο που έχει παραχωρηθεί από τον ΕΟΤ γιατί «δεν γνωρίζουμε ποιο θα είναι το μέλλον μιας ανώνυμης εταιρείας και δεν είναι δυνατό να το αφήσουμε χωρίς να παλέψουμε για την αξιοποίηση».
Οι υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης συμφώνησαν πως πρέπει να παραμείνει στην κυριότητα του Δήμου ο χώρος των Λουτρών, όμως ο Γρ. Αλεξόπουλος και ο Θ. Ξυλιάς εξέφρασαν και τις επιφυλάξεις τους για το αν θα προχωρήσει ο Δήμος στην αξιοποίηση. Υπέρ της αξιοποίησης τάχθηκε και η πρόεδρος της κοινότητας Σοφία Μητρούλια.
Η αρχαία ιστορία που κάλυψαν ο σεισμός και ο χρόνος
Υπάρχει όμως και αρχαία ιστορία σε σχέση με τα νερά των Αραχωβιτίκων. Ο λόγος για τα αρχαία λουτρά που βρίσκονταν σε παρακείμενο χώρο.
Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τα στοιχεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων, στο παράλιο τμήμα των Αραχωβίτικων με αφορμή τις εκσκαφές κατά το 2001 για την ανέγερση δύο οικοδομών, αποκαλύφθηκαν κατάλοιπα τριών κτηρίων με πολυτελή διάκοσμο που ανήκαν σε δημόσιο λουτρικό συγκρότημα της πρωτοβυζαντινής περιόδου. Ακολούθησε ανασκαφική έρευνα από την τότε αρμόδια 6η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
Το ένα κτίριο είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας κάτοψης. Γύρω από κεντρικό οκταγωνικό χώρο ανοίγονται 4 πεταλόσχημοι χώροι και 4 ορθογώνιοι. Τα δάπεδα είχαν πολύχρωμα μαρμαροθετήματα εξαιρετικής τέχνης με ποικιλία μαρμάρων. Το άλλο κτήριο ήταν οι κυρίως Θέρμες, με ψηφιδωτά δάπεδα και μαρμάρινους λουτήρες. Το συγκρότημα μπορεί να χρονολογηθεί στα τέλη του 4ου ή τις αρχές του 5ου μ.Χ. αι. και καταστράφηκε από τον ισχυρό σεισμό του 551-552 μ.Χ. που κατέστρεψε και την ακρόπολη της αρχαίας Πάτρας.
Η ύπαρξη σήμερα πηγής ιαματικού (ραδιοθειούχου) ύδατος σε απόσταση 300 περίπου μέτρων, όπου υπάρχουν ιαματικά λουτρά, εξηγεί την κατασκευή και λειτουργία τόσο μεγάλης λουτρικής εγκατάστασης σε θέση απομακρυσμένη από το αστικό κέντρο της αρχαίας Πάτρας (απέχει περίπου 15χλμ.).
Το μνημείο δεν έχει αναδειχθεί κατάλληλα, αλλά είναι στα υπ’ όψιν της Πολιτείας.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News