Bloomberg: Η Ελλάδα επιταχύνει τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια
Η Ελλάδα ανοίγει πανιά για την απεξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα και τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια με το σχέδιό της για την αξιοποίηση των κονδυλίων της ΕΕ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού, δήλωσε στο Bloomberg σύμβουλος της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με τον Βασίλη Αντωνιάδη, επικεφαλής του τμήματος χρηματοπιστικών υπηρεσιών της Bolton Consulting Group Inc. για την Κεντρική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, τόσο εγχώριες όσο και εταιρείες του εξωτερικού αναμένεται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον μετά τη διάθεση κρατικών και ιδιωτικών κεφαλαίων ύψους σχεδόν 18 δισ. ευρώ για ο,τιδήποτε, από τα ηλιακά πάνελ μέχρι αποθήκευση ενέργειας. «Είναι λίαν ενθαρρυντικό ότι πάνω από το 30% των κονδυλίων της ΕΕ για την Ελλάδα διοχετεύονται σε “πράσινες” ευκαιρίες», δήλωσε στο πρακτορείο. Ο ίδιος επεσήμανε ότι πολλές από τις ευκαιρίες αυτές αφορούν σε περιοχής που εξαρτώνται από τον λιγνίτη και δίνουν τη δυνατότητα απεξάρτησης για θέσεις εργασίες από τέτοιες μονάδες, πρόσθεσε ο κ. Αντωνιάδης, που ήταν επικεφαλής της ομάδας συμβούλων της κυβέρνησης για την έξοδο από τον λιγνίτη.
«Η Ελλάδα», σημειώνει το άρθρο του Bloomberg, «βρίσκεται ακόμη αντιμέτωπη με τις επιπτώσεις από την δεκαετή οικονομική κρίση, αλλά έχει εγγράψει στον προϋπολογισμό 6,2 δισ. ευρώ για green projects. Ένα πρόσθετο ποσό 11,6 δισ. ευρώ θα προέλθει από τον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με το ελληνικό εθνικό σχέδιο ανάκαμψης για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων». Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος οι ελληνικές προτάσεις για τη χρήση των κεφαλαίων της ΕΕ, περιλαμβανομένων και των «πράσινων» επενδύσεων θα συνεισφέρουν σε μια αύξηση κατά 7% μέχρι το 2026 της πραγματικής οικονομικής παραγωγής και στη δημιουργία 180.000 νέων θέσεων εργασίας. Το δημοσίευμα παραθέτει και κάποια από τα «πράσινα» πρότζεκτ που είναι στα σκαριά στη χώρα μας:
- Τα Ελληνικά Πετρέλαια, τα μεγαλύτερα διυλιστήρια πετρελαίου στην Ελλάδα, θα κατασκευάσουν στη Δυτική Μακεδονία, περιοχή που εξαρτάται περισσσότερο από οποιαδήποτε άλλη στη χώρα μας από τον λιγνίτη, 18 ηλιακά πάρκα με συνολική εγκατεστημενη ισχύ 204MW.
- Στην ίδια περιοχή έχουν συμφωνήσει να δαπανήσουν ένα δισ. ευρώ σε ηλιακά πάρκα ισχύος δύο GW μέσω κοινοπραξίας η ΔΕΗ και η γερμανική RWE.
- Ένας όμιλος των μεγαλύτερων παραγωγών και παρόχων ενέργειας στην Ελλάδα, περιλαμβανομένων της Motor Oil Hellas SA και της Trans Adriatic Pipeline AG (ΤΑP) έχουν καταθέσει πρόταση για «πράσινο» εργοστάσιο υδρογόνου κόστους οκτώ δισ. ευρώ.
- Η Mytilineos S.A. και η ΔΕΗ έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι μελετούν το ενδεχόμενο εισόδου στην αγορά υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, ενώ η Ελλάδα θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα συζητήσεις για μια εθνική στρατηγική υδρογόνου.
- Ο κ. Αντωνιάδης είπε επίσης στο Bloomberg ότι η άνοδος των τιμών άνθρακα πιθανώς να δώσει περαιτέρω ώθηση στις επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια.
Πηγή: iefimerida.gr
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News