Brain Regain: Οδικός χάρτης για την επιστροφή των μυαλών στην Ελλάδα, τα σχέδια του υπουργείου

Τα σχέδια του υπουργείου για την επιστροφή των Ελλήνων του εξωτερικού.

Brain Regain

Η αναγκαιότητα επιστροφής των «χαμένων μυαλών» από το εξωτερικό και η σημασία της αξιοποίησης των δυναμικών τους για την ανάπτυξη της Ελλάδας είναι πλέον πιο επιτακτική από ποτέ. Με το όραμα μιας δυναμικής και καινοτόμου χώρας, οι προσπάθειες για το Brain Regain εντείνονται με τρεις βασικούς άξονες δράσης.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Eurostat, περίπου 420.000 Έλληνες που είχαν φύγει στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης έχουν ήδη επιστρέψει στην Ελλάδα. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα προκλήσεις που εμποδίζουν την επιστροφή του υπόλοιπου πληθυσμού, καθώς οι ελκυστικές ευκαιρίες στο εξωτερικό παραμένουν ισχυρές.

Οι τρεις άξονες δράσης για την επιστροφή των μυαλών στην Ελλάδα

  1. Δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για επαγγελματική ανάπτυξη
    Η Υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, αναφέρθηκε στη συνεχιζόμενη μείωση της ανεργίας, η οποία έχει φτάσει το 9% την τελευταία πενταετία, ενώ το ποσοστό της απασχόλησης στην Ελλάδα είναι το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ειδικά για τους επιστρέφοντες, έχουν δημιουργηθεί νέες θέσεις εργασίας και σημαντικές επενδύσεις από διεθνείς εταιρείες. Παράλληλα, με την αύξηση του κατώτατου μισθού, την κατάργηση 70 φόρων και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η χώρα προσφέρει ένα πιο ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον.

  2. Φορολογικά κίνητρα για τους επιστρέφοντες Έλληνες
    Ένας άλλος κρίσιμος άξονας αφορά την ενίσχυση των φορολογικών κινήτρων για εκείνους που επιστρέφουν στην Ελλάδα μετά από τουλάχιστον 5 χρόνια παραμονής στο εξωτερικό. Στηρίζει την επιστροφή των Ελλήνων με τη μείωση κατά 50% της φορολογίας εισοδήματος για τα πρώτα 7 χρόνια. Ειδική αναφορά έγινε και στην επαναφορά των Ελλήνων γιατρών από τις ΗΠΑ, με εξειδικευμένες ρυθμίσεις για την αναγνώριση των προσόντων τους.

  3. Ανάδειξη των επαγγελματικών ευκαιριών και βελτίωση του κλίματος στην αγορά εργασίας
    Η ανάδειξη των νέων επαγγελματικών ευκαιριών και των προοπτικών ανάπτυξης στην Ελλάδα είναι ζωτικής σημασίας. Η κα. Κεραμέως τόνισε πως δεν αρκεί η θετική εικόνα της οικονομίας και των διεθνών επενδύσεων – είναι αναγκαίο το μήνυμα να φτάσει άμεσα στους ενδιαφερόμενους, μέσα από πρωτοβουλίες όπως το Rebrain Greece. Το πρόγραμμα αυτό έχει ήδη διοργανώσει εκδηλώσεις σε πόλεις του εξωτερικού, όπως το Άμστερνταμ, το Ντίσελντορφ και το Λονδίνο, ενώ η επόμενη θα πραγματοποιηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σχέση μισθών και προοπτικών ανάπτυξης

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Απασχόλησης, Νίκο Μηλαπίδη, το ζήτημα των μισθών είναι σημαντικό, αλλά δεν αποτελεί το μόνο κριτήριο για την επιστροφή. Το ζητούμενο για τους Έλληνες του εξωτερικού είναι η ασφάλεια, η προοπτική ανέλιξης και η ευελιξία στην επαγγελματική σταδιοδρομία – χαρακτηριστικά που δεν προσφέρουν όλες οι ελληνικές επιχειρήσεις.

Ο πρόεδρος του Brain Regain, Κωνσταντίνος Κεσεντές, τόνισε ότι οι Έλληνες του εξωτερικού δεν αποτελούν απώλεια, αλλά δυναμική ομάδα που μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της χώρας. Η πρόοδος της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει ένα θετικό κλίμα, το οποίο αναμένεται να ενισχυθεί μέσω στρατηγικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού.

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Ο καιρός σήμερα 7/5: Πως θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες, η πρόγνωση για την Πάτρα

Βατικανό: Εκλέγοντας τον επόμενο Πάπα, τα φαβορί και το απρόβλεπτο Κονκλάβιο

Πάτρα: Βίασε ανήλικη με αναπηρία, μήνυσε την οικογένειά της

Πρωτοποριακό σύστημα πυρανίχνευσης στην Δυτική Ελλάδα: 18 ψηφιακά «μάτια» κατά πυρκαγιών

Ξεκίνησαν οι εγγραφές στους βρεφονηπιακούς σταθμούς: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Καλάβρυτα – Πέρασμα Βουραϊκού: Ανασφάλεια ή οικονομικό ζήτημα;

Αγίου Πνεύματος: Πού να πάτε στην ηπειρωτική Ελλάδα αυτό το τριήμερο ΦΩΤΟ

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 7 Μαΐου