Έρχονται αναδρομικά σε συνταξιούχους-Δείτε ποιους αφορά

Η διαδικασία σύμφωνα με πληροφορίες θα πάρει ένα δίμηνο ή και τρίμηνο και εκτός απροόπτου οι πληρωμές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο.

Έρχονται αναδρομικά σε συνταξιούχους-Δείτε ποιους αφορά

Ευχάριστά έρχονται για μερίδα συνταξιούχων, καθώς ο ΕΦΚΑ προγραμματίζει να δώσει αναδρομικά σε συνταξιούχους ΙΚΑ, Δημοσίου, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ταμείων ΔΕΚΟ (ΟΤΕ, ΔΕΗ) και τραπεζών (ΕΤΕ, ΑΤΕ) καθώς και σε απόστρατους προγραμματίζονται.

Στη λίστα των δικαιούχων βρίσκονται 85.211 συνταξιούχοι. Πρώτοι αναμένεται να πληρωθούν 45.000 απόστρατοι με αναδρομικές αυξήσεις 27 μηνών στις συντάξεις τους λόγω μικρότερων κρατήσεων από τα 1.000 ευρώ και άνω.

Οι κρατήσεις που μειώθηκαν είναι του νόμου 4093/2012 και επιβαλλόταν αρχικά με βάση το άθροισμα σύνταξης και μερίσματος πάνω από τα 1.000 ευρώ, αλλά  μετά τον Απρίλιο του 2023 καταργήθηκαν από τα μερίσματα και έμειναν στις κύριες συντάξεις των συνταξιούχων στρατιωτικών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλοί απόστρατοι να δούν αύξηση στην κύρια σύνταξη διότι κατέβηκαν σε μικρότερη κλίμακα κρατήσεων.

Ο ΕΦΚΑ είχε ξεκινήσει τους επανυπολογισμούς για τα αναδρομικά των απόστρατων με στόχο να τους καταβάλει τα ποσά τον Μάιο, αλλά θα πάνε πίσω γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ). Η διαδικασία σύμφωνα με πληροφορίες θα πάρει ένα δίμηνο ή και τρίμηνο και εκτός απροόπτου οι πληρωμές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο.

Για παράδειγμα απόστρατος με κύρια σύνταξη 1.940 ευρώ και άθροισμα 2.528 ευρώ μαζί με το μέρισμα, είχε μείωση 15% και έχανε 291 ευρώ στην κύρια σύνταξη. Χωρίς το μέρισμα η μείωση του νόμου 4093, πέφτει στο 10 % και έχει κράτηση 194 ευρώ. Η αύξηση που κερδίζει είναι 97 ευρώ και δικαιούται αναδρομικά για 27 μήνες με ποσό 2.619 ευρώ

Ταυτόχρονα, βρίσκεται σε εξέλιξη από τον ΕΦΚΑ νέος επανυπολογισμός για 40.560 συνταξιούχους με 30 έτη ασφάλισης και άνω (βάσει των βελτιωμένων ποσοστών υπολογισμού συντάξεων με τον νόμο “Βρούτση”.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Capital.gr στους 40.560 συνταξιούχους που δεν έχει γίνει επανυπολογισμός σύνταξης περιλαμβάνονται, 13.761 του ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ και ΤΣΑ), 11.688  συνταξιούχοι του ΙΚΑ, 9.268 συνταξιούχοι του Δημοσίου, 2.500 του ΕΤΑΑ,. 730 του ΤΑΠ-ΟΤΕ, 580 συνταξιούχοι τραπεζών (Εθνικής-ΑΤΕ), κ.α

Οι συνταξιούχοι που έχουν εκκρεμείς επανυπολογισμούς θα πάρουν αυξήσεις και αναδρομικά από 1/10/2019  και μετά και θα αρχίσουν να πληρώνονται σταδιακά μετά το καλοκαίρι (ή και νωρίτερα) μέχρι και Δεκέμβριο του 2025.