Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρ. Μπούρας στην «Π»: «Οι φοιτητές ζουν στην πόλη οπότε η ασφάλεια δεν είναι μόνο δικό μας θέμα »
Με αφορμή τον θάνατο του 20χρονου φοιτητή από μηνιγγίτδα – «Οι υπηρεσίες Καθαριότητας κάνουν τη δουλειά τους κι ελέγχονται καθημερινά από το Πανεπιστήμιο»

Στις κινήσεις, που έκανε το Πανεπιστήμιο Πατρών, μετά τον ξαφνικό θάνατο του 20χρονου φοιτητή από μηνιγγίτιδα, αναφέρθηκε ο πρύτανης του ιδρύματος Χρήστος Μπούρας, μιλώντας στην «Πελοπόννησο», για τις διαδικασίες οι οποίες ακολουθήθηκαν μετά τον ξαφνικό θάνατο του άτυχου νέου, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, ξεκαθαρίζοντας ότι υπάρχει ασφάλεια.
Ο Χρ. Μπούρας, πρώτα από όλα, εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη -εκ μέρους της πανεπιστημιακής κοινότητας- για τον χαμό του φοιτητή και μετέφερε τη συμπόνια στην οικογένειά του, ευχόμενος να έχουν τη δύναμη και το κουράγιο για να αντέξουν αυτή τη μεγάλη τραγωδία.

Ο Χρήστος Μπούρας ανέφερε τα γεγονότα όπως συνέβησαν
Ο Χρ. Μπούρας, σε ό,τι αφορά τα γεγονότα, όπως αυτά συνέβησαν, είπε τα εξής: «Ο άτυχος φοιτητής έδωσε εξετάσεις, μεσημέρι Δευτέρας, στην Πανεπιστημιούπολή μας, στο Κουκούλι και στη συνέχεια γευμάτισε στο εστιατόριο. Το βράδυ πήγε σπίτι του, όπου κατέρρευσε. Η αδελφή του 20χρονου, που είναι και αυτή φοιτήτριά μας, τον οδήγησε στο Πανεπιστημιακό μας Νοσοκομείο, όπου οι γιατροί έδωσαν υπεράνθρωπη μάχη. Το πρωί της Τρίτης αναγκάστηκαν να τον διασωληνώσουν στη ΜΕΘ και στη συνέχεια -δυστυχώς- ήρθε το μοιραίο. Ειδοποιήσαμε τον ΕΟΔΥ και τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και ακολουθήσαμε το πρωτόκολλο, που έχει προγραμματιστεί. Κάναμε ιχνηλάτηση και δώσαμε χημειοπροφύλαξη σε 150 άτομα, φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου. Εκ του περισσού και για ψυχολογικούς λόγους, αναστείλαμε για 2 μέρες τις εξετάσεις στο συγκεκριμένο Τμήμα και απολυμάναμε αρκετούς χώρους στην πανεπιστημιακή κοινότητα, στο Κουκούλι. Υλοποιούμε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και των αρμόδιων Υπηρεσιών».
– Ορισμένοι λένε ότι πέρυσι, που είχατε και πάλι κρούσματα μηνιγγίτιδας, δεν ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα, με αποτέλεσμα να έχουμε πάλι προβλήματα. Πόσο λάθος είναι αυτό;
Πέρυσι, που είχαμε ατυχές περιστατικό έγιναν ακριβώς τα ίδια. Ιχνηλατήσεις, χημειοπροφύλαξη, ότ,ι οδηγία μας έδωσε ο ΕΟΔΥ, την ακολουθήσαμε. Το Πανεπιστήμιο είναι μια κοινότητα στην Πάτρα περίπου 30.000 ατόμων. Οι αρμόδιοι μας βεβαίωσαν ότι ο μόνος τρόπος μετάδοσης του ίου είναι η στενή επαφή. Υπάρχει στην κοινότητα, αλλά εμείς -ως Πανεπιστήμιο- υλοποιούμε τα μέτρα του ΕΟΔΥ και των αρμόδιων Υπηρεσιών. Ο,τι κάναμε πέρυσι, το ίδιο κάναμε και φέτος.
– Για ποιο λόγο δεν ήρθε, τελικά, το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ;
Δεν ξέρω αν κατέβηκε ή όχι στην πόλη. Μίλησα με ανθρώπους του ΕΟΔΥ και είμαστε διαθέσιμοι για οτιδήποτε χρειαστεί. Είμαστε σε τηλεφωνική επαφή με τον ΕΟΔΥ και τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και προφανώς κι αυτοί κάνουν τη δουλειά τους, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα που ισχύουν.
– Κατά καιρούς έχετε πει ότι υπάρχει υποχρηματοδοτηση των δημόσιων πανεπιστήμιων. Εκτιμάτε ότι έχετε εξαντλήσει τα όποια ζητήματα πρόληψης για ένα ασφαλές υγειονομικό περιβάλλον στο Πανεπιστήμιό σας;
Θέλω να διαβεβαιώσω τους φοιτητές και τις οικογένειες τους, ότι οι υπηρεσίες καθαριότητας ελέγχονται καθημερινά και όποια παράπονα υπάρχουν διορθώνονται την επομένη στιγμή. Προσωπικά, αλλά και στις αρμόδιες Υπηρεσίες δεν έχουμε κανένα παράπονο ότι υπάρχουν ζητήματα καθαριότητας στους χώρους του Πανεπιστημίου μας.
– Οι απανωτές περιπτώσεις σάς έχουν οδηγήσει στο να δείτε ένα άλλο πλαίσιο λειτουργίας. με δεδομένο ότι υπάρχει ανησυχία σε γονείς;
Καταλαβαίνω την ανησυχία του κόσμου, όμως δεν είναι στις αρμοδιότητες του Πανεπιστήμιου να χαράξει νέα πρωτοκόλλα του ΕΟΔΥ. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο εκτός από το να αναμένουμε και να ακολουθούμε ό,τι έχει προβλεφθεί από τον ΕΟΔΥ.
-Επειδή ανακοινώσατε την συμμετοχή του Πανεπιστημίου στο Πατρινό Καρναβάλι, με δικό σας άρμα, υπάρχει λόγος να εκπέμψετε από κοινού μήνυμα ασφαλείας;
Ηδη, γίνεται αυτή η διαδικασία μαζί με τους υπόλοιπους φορείς και έχουμε ζητήσει να τηρούνται τα πρωτόκολλα, αλλά, κοιτάξτε, οι φοιτητές δεν ζουν στην Πανεπιστημιούπολη, αλλά μέσα στην πόλη, οπότε το θέμα της ασφάλειας δεν είναι μόνο δικό μας. Το Πανεπιστήμιο να είστε βέβαιοι ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να κάνει αυτό που πρέπει να κάνει για να υπάρχει ασφάλεια για όλους όσοι εμπλέκονται με το εκπαιδευτικό ίδρυμα».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News