Πάτρα: Αποκαλυπτικά στοιχεία για την ενδοοικογενειακή βία: Ένα περιστατικό την ημέρα, δεκάδες οι καταγγελίες – Έρευνα της «Π»
Αποκαλυπτικά τα στοιχεία του Γραφείου Ενδοοικογενειακής Βίας Πάτρας, από αρχές Οκτωβρίου μέχρι σήμερα. Εν δράσει η νεοσύστατη υπηρεσία, στο Β’ Αστυνομικό Τμήμα Πάτρας.
Πέντε ημέρες νοσηλευόταν μητέρα 5χρονου αγοριού σε νοσοκομείο της Πάτρας, μετά τον άγριο ξυλοδαρμό της από τον πατέρα του παιδιού και πρώην σύντροφό της. Δέχθηκε την επίθεση έξω από το σχολείο του ανήλικου γιου τους, μπροστά στα έκπληκτα μάτια άλλων γονέων, που για καλή της τύχη αντέδρασαν, με τον δράστη να τρέπεται σε φυγή, υπό τον φόβο της σύλληψης.
Την είδηση που σοκάρει αποκάλυψε προ ημερών η εφημερίδα «Πελοπόννησος», με τη γυναίκα -αφού έλαβε εξιτήριο- να απευθύνεται στο Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας στην Πάτρα, συνοδευόμενη από τον πατέρα της και τον δικηγόρο της, και να καταθέτει μήνυση σε βάρος του δράστη. Πρόκειται για το πιο σοβαρό περιστατικό, που κλήθηκε να διαχειριστεί η νεοσύστατη Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας η οποία εδρεύει στο Β’ Αστυνομικό Τμήμα (επί της οδού Ερμού)στους δύο μήνες λειτουργίας της.
Από τις 3 Οκτωβρίου, οπότε και ξεκίνησε η λειτουργία του ΓΕΒ μέχρι και την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου, αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για τα καταγγελλόμενα περιστατικά, το προφίλ θυτών και θυμάτων, αλλά και τις αιτίες που πυροδότησαν τις «εκρήξεις», κυρίως σε βάρος γυναικών, τα οποία και παρουσιάζει σήμερα η «Πελοπόννησος της Δευτέρας».
ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΜΕ ΣΥΖΥΓΟΥΣ-ΠΑΙΔΙΑ… ΚΑΙ ΘΥΜΑΤΑ ΑΝΔΡΕΣ
Από την ανάλυση των δεδομένων, που έχει στη διάθεσή της η «ΠτΔ», προκύπτει ότι, το δίμηνο Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2022, καταγγέλθηκαν συνολικά 60 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και σχηματίσθηκαν ισάριθμες δικογραφίες, με καταγραφή 30 περιπτώσεων τον μήνα(!), δηλαδή τουλάχιστον 1 καταγγελία την ημέρα!
Η πλειοψηφία των συμβάντων αφορά σε άσκηση κακοποίησης, μέσω λεκτικής βίας, εξύβρισης και απειλών, ενώ αρκετά είναι καταγγελίες για σωματική βία. Όλα έχουν επίκεντρο, αποκλειστικά, τον αστικό ιστό της Πάτρας και ένα μόνο συμβάν εκτός πόλης.
Βάσει των καταγεγραμμένων περιστατικών, η θυματοποίηση γυναικών ανέρχεται σε ποσοστό άνω του 95%, με τους θύτες να είναι σύζυγοι, εν διαστάσει σύζυγοι, πρώην σύντροφοι, αλλά ακόμα και τα ίδια τα παιδιά τους.
Υπάρχουν και δύο περιπτώσεις, όπου μητέρες κατήγγειλαν τα ενήλικα παιδιά τους –κόρες, γιους- για βία εντός της οικογενειακής εστίας.
Το Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας, στην Πάτρα, κλήθηκε να διαχειριστεί και περιπτώσεις στις οποίες θύματα ήταν άνδρες. Οι επιθέσεις έγιναν από αδελφό σε αδελφό ή από πατέρα σε γιο και αντίστροφα.
ΟΙ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΕΣ
Στην πλειονότητά τους οι δικογραφίες που έχουν σχηματισθεί για αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας, στην περιοχή μας, αφορούν σε περιστατικά λεκτικής βίας με τους θύτες να εξαπολύουν απειλές και εξυβρίσεις σε βάρος των θυμάτων τους. Οι περιπτώσεις σωματικής βίας, με εξαίρεση τον σοβαρό τραυματισμό και την επί ημερών νοσηλείας της μητέρας 5χρονου, στην Πάτρα, με βάση τις ιατροδικαστικές εκθέσεις χαρακτηρίζονται, ως «απλές σωματικές βλάβες», με μώλωπες, εκδορές κ.λπ.
ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΘΥΤΩΝ ΚΑΙ ΘΥΜΑΤΩΝ
Τα τελευταία χρόνια, μετά και τη ραγδαία αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, φαίνεται πως αποτελεί μύθο το γεγονός ότι δράστες και θύματα προέρχονται από περιβάλλοντα χαμηλού κοινωνικού και βιωτικού επιπέδου ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Αστυνομικές πηγές ανέφεραν χαρακτηριστικά στην «ΠτΔ»: «Πλέον, υπάρχει σε κάθε κοινωνική διαστρωμάτωση. Γιατροί, πολιτικοί μηχανικοί κ.λπ., γυναίκες με κοινωνική καταξίωση και γενικά υψηλού οικονομικού στάτους, βρίσκονται στη λίστα των θυμάτων σε τοπικό επίπεδο».
ΟΙ ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΚΑΙ…«ΕΩΛΕΣ» ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ
Πολλοί και διάφοροι είναι οι λόγοι και οι αφορμές, που προβάλλουν στους Αστυνομικούς του Γραφείου Ενδοοικογενειακής Βίας, στην Πάτρα, δράστες κακοποιητικών συμπεριφορών σε βάρος πρώην συζύγων και συντρόφων. Οι συνήθεις «δικαιολογίες», οι οποίες ακούγονται από τους εν διαστάσει συζύγους είναι: «Πήγα στο σπίτι να τη δω και δεν μου άνοιξε» ή «Δεν μου έδωσε τα παιδιά», ενώ την οργή των πρώην συντρόφων φαίνεται πως πυροδοτεί η άρνηση της αποδοχής ενός χωρισμού. «Μου είπε να χωρίσουμε, αλλά εγώ δεν θέλω» είναι ο βασικός ισχυρισμός.
ΑΠΟ ΘΥΤΕΣ…«ΘΥΜΑΤΑ»
Οπως προκύπτει από την έρευνα της «ΠτΔ», οι δράστες τις περισσότερες φορές αρνούνται κατηγορηματικά ότι έχουν προκαλέσει ή ότι έχουν συμπεριφερθεί βίαια κατά των συντρόφων τους. Στις περιπτώσεις των καταγγελιών που αφορούν σε λεκτική βία σε συνδυασμό με την απουσία αυτοπτών μαρτύρων, οι θύτες με ευκολία αντικρούουν τις σε βάρος τους κατηγορίες και δεν διστάζουν ακόμα και να μηνύσουν το θύμα(!). Επισημαίνεται, δε, ότι, ελάχιστοι είναι εκείνοι που έχουν δείξει μεταμέλεια, χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως κατά το τελευταίο δίμηνο, μόλις 3 άτομα ανέλαβαν την ευθύνη των πράξεων τους, ενώ σε τουλάχιστον τέσσερις περιπτώσεις οι κατηγορούμενοι επανέλαβαν την κακοποιητική συμπεριφορά και καταγγέλθηκαν εκ νέου στην Αστυνομική Υπηρεσία.
ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ
Το παρήγορο, στην παρούσα φάση, είναι πως -στη δίμηνη λειτουργία του- το Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας δεν έχει δεχθεί ούτε μια τηλεφωνική κλήση για έκκληση σε βοήθεια, προερχόμενη από ανήλικα παιδιά. Ωστόσο, διερευνάται καταγγελία μητέρας κατά του εν διαστάσει συζύγου της για βάναυση συμπεριφορά σε βάρος των τέκνων τους. Στη μήνυση, που υπεβλήθη, ένα μήνα(!) μετά το καταγγελλόμενο περιστατικό αναφέρεται ότι ο πατέρας μίλησε άσχημα και χτύπησε τα παιδιά του και για τιμωρία τα έβαλε να κοιμηθούν στο πάτωμα!
«ΑΝΟΙΓΟΥΝ» ΤΑ ΣΤΟΜΑΤΑ
Συμπερασματικά, αυτό που προκύπτει από την έρευνα της «ΠτΔ» είναι πως, μέχρι στιγμής σε τοπικό επίπεδο δεν προκύπτουν ανησυχητικά στοιχεία που να υποδηλώνουν έξαρση του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας.
Εκείνο, ωστόσο, που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι πλέον τα στόματα «ανοίγουν» και αυξάνονται οι καταγγελίες -επώνυμες και ανώνυμες- που γίνονται στο Γραφείο, όχι μόνο για τετελεσμένες πράξεις ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και για τη διερεύνηση αντίστοιχων υποθέσεων. Αλλωστε, ο βασικός σκοπός της δημιουργίας του Γραφείων Ενδοοικογενειακής Βίας, ανά την ελληνική επικράτεια, είναι να προληφθούν και ν’ αποτραπούν τα χειρότερα.
Υπενθυμίζεται, πως η αρμοδιότητα επέμβασης και διαχείρισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας δεν έχει αφαιρεθεί, από τα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα, στα οποία οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται. Εκεί, εκτός των άλλων, ενημερώνονται και για την ύπαρξη της νεοσύστατης υπηρεσίας με έδρα την Πάτρα, που ασχολείται αμιγώς με αυτές τις υποθέσεις.
Το Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας, στην Πάτρα, στεγάζεται στο Β’ Αστυνομικό Τμήμα της Διεύθυνσης Αχαΐας, λειτουργεί σε 24ωρη βάση στην οδό Ερμού 95, (τηλ. επικοινωνίας 2610 695287). Στελεχώνεται από συνολικά 12 ειδικά εκπαιδευμένους αστυνομικούς (6 γυναίκες – 6 άνδρες), με τη δυνατότητα άμεσης επέμβασης και διαχείρισης των περιστατικών που καταγγέλλονται.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News