Τα δεδομένα, τα άπλυτα
Του Κωνσταντίνου Μάγνη, διευθυντής Σύνταξης της εφημερίδας «Πελοπόννησος».
Να συγχωρεθούν τα πεθαμένα σας, έλεγε παλιά ο Καραγκιόζης στον πασά. Να συγχωρεθούν τα δεδομένα σας, θα του έλεγε σήμερα, όπου συντρέχουν μεταβολές σε κουλτούρες και προτεραιότητες. Τα δεδομένα μας τα προστατεύουμε και τα τιμάμε πολύ πιο σθεναρά ακόμα και από τα πεθαμένα μας. Εξ ου και μόλις κάποιοι πολίτες της αλλοδαπής πήραν επιστολή από την Αννα-Μισέλ εξεγέρθηκαν ευλόγως.
Πού βρήκες, ορή (πολίτικαλι κορέκτ θηλυκή απόδοση του ορέ, όπως άλλωστε κάναμε με το μωρέ, που μετατράπηκε μια χαρά σε μωρή, και έπιασε περίφημα), πού βρήκες, λοιπόν, τα δεδομένα μας;
Τα δεδομένα μας, όπως και το κορμί μας, ως γνωστόν, τα διαχειριζόμαστε ελευθέρα τη βουλήσει κατ’ αποκλειστικότητα, εξαιρουμένης της Εφορίας που δεν σέβεται τίποτα και τώρα ψάχνει τις οφ σορ του Κασσελάκη. Μπορούμε να αναρτάμε μέχρι και την έσχατη λεπτομέρεια της προσωπικής μας ζωής σε θέα μερικών εκατοντάδων συν-χρηστών, αλλά όχι και να γνωρίζει τα στοιχεία μας ένας πολιτικός. Αλίμονο. Ασε που εγείρεται ζήτημα σοβαρής τάξης.
Αν ο πολιτικός είναι σε θέση να γνωρίζει ποιος ψηφίζει και ποιος δεν ψηφίζει, πού μένει και ποιο είναι το μέιλ του, γύρευε τι πολιορκητικές, δελεαστικές, απατηλές, εκμαυλιστικές ή και εκβιαστικές πιέσεις θα ασκηθούν για την άλωση της συνείδησης ή των απαντοχών του, για την υφαρπαγή της ψήφου του. Πολλώ δε μάλλον εάν διαμένει στην κακούργα ξενιτιά, ευάλωτος, ανίσχυρος και πονεμένος, ως λαντζέρης στις Βρυξέλλες ή σαν χασαπάκι στο Μανχάταν, όπως οι μετανάστες του 1900.
Αυτά στις ευρωεκλογές δεν επιτρέπονται. Αλλο οι εθνικές εκλογές, όπου δεκαετίες τώρα, ο τελευταίος κομματάρχης και τοπάρχης και πολιτευτής νέας κοπής μπορεί να διαθέτει τεφτέρι όπου αναγράφονται ονόματα, τηλέφωνα και συγγένειες ψηφοφόρων και παράλληλα ποιος από αυτούς δουλεύει στο Δημόσιο, ποιος έχει γιο αδιόριστο, ποιος ανήκει σε τίνος βουλευτή την αυλή, και να κάνει χρήση κατά τη νεοελληνική μέθοδο, που έκανε θραύση σε αρκετές περιπτώσεις όπου χρειάστηκε ντορ του ντορ μπουκάρισμα τσομπαναρέων του άστεως που μάζευαν τα αμνοερίφια που ήταν έτοιμα να αλλαξοπιστήσουν. Αλλά και τώρα που ήρθε ο ψηφιακός πολιτισμός, σαν κουδουνίστρα βρέφους χτυπά το κινητό μας από ευχετήρια και ψηφοσυλλεκτήρια μηνύματα πολιτευτών επ’ ευκαιρία του Αγίου Πάσχα και της Τιμίας Προεκλογικής Περιόδου και της Σταυροπροσκυνήσεως. Κανείς δεν είχε πίσω από όλα αυτά την Κεραμέως.
Τι παραπάνω ή παρακάτω, σου λέει και η Αννα-Μισέλ, θα κάνω εγώ, αν βάλω χέρι σε λίστες με ονόματα, και το κορμάκι τους το ψάξω πόντο-πόντο; Τι παραπάνω ή παρακάτω θα κάνω εάν κάνω χρήση γνωριμιών και τακιμιών στους αδελφούς κυβερνοκομματικοδιοικητικούς μηχανισμούς, σε μια χώρα όπου υπουργός-κομματικός-διοικητικός είναι τριάς ομοούσιος, αδιαίρετος και αγία, πάνω από όλα, προκειμένου να εξυπηρετηθώ ως ημετέρα των ημετέρων και μάλιστα ημετεροτέρα, ως παλαιοτέρα και ευσεβεστέρα και πιο μανιτζέβελη, με χαμόγελο από αυτά που κανείς δεν σου αρνείται, μην του πάρει και ο διάολος τον πατέρα.
Διότι όπως αντιλαμβάνεται κανείς, το θέμα δεν είναι ποιος ευρωβουλευτής έμαθε ποιος Ελληνας ψηφίζει και τι μέιλ έχει, όσο η αντίληψη ότι δεν υπάρχουν τείχη και όρια και φραγμοί μεταξύ πολιτικών ανθρωποσυστημάτων και διοικητικών κέντρων και παρακέντρων. Δε γουίνερ τέικς ιτ ολ, που λένε και οι δυτικοί, οι οποίοι τελειοποίησαν την κοινοβουλευτική δημοκρατία.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News