Τον έβαλε στη θέση του ο Ν. Δένδιας
Σε διπλωματική σύγκρουση on camera εξελίχθηκαν οι κοινές δηλώσεις Δένδια – Τσαβούσογλου μετά την συνάντηση τους στην Αγκυρα. Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών απάντησε άμεσα σε όλες τις αιχμές του ομόλογου του και έθεσε μέσα στην Τουρκία όλα τα ζητήματα που αποτελούν κόκκινη γραμμή για την Αθήνα.
Ο υπουργός Εξωτερικών ήταν σε πλήρη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές είχαν εκτενή συνομιλία χτες και σήμερα μετά τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν και πριν την συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπήρχε ρητή εντολή του πρωθυπουργού προς τον κ. Δένδια, σε περίπτωση που προκληθεί, να απαντήσει αναλόγως.
Ο Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε αναγκαία προϋπόθεση την αποφυγή παραβατικών ενεργειών και προκλητικών δηλώσεων προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης, την ευθύνη της οποίας επέρριψε στην Τουρκία. «Απειλή πολέμου κατά της Ελλάδας αν ασκήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο δεν συνάδει με σχέσεις καλής γειτονίας και χωρών συμμάχων στο ΝΑΤΟ», είπε ο κ. Δένδιας.
Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών έθεσε επίσης το θέμα του παράνομου τουρκολυβικού μνημονίου και κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Αφού ανέφερε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά, «όπως ισχύει σε κάθε υποψήφια χώρα απαράβατος κανόνας είναι ο σεβασμός του ευρωπαϊκού κεκτημένου που περιλαμβάνει τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών – μελών. Η λήψη μέτρων είναι πάντα στο τραπέζι του ευρωπαϊκού συμβουλίου και η απειλή κυριαρχικών δικαιωμάτων μας σημαίνει αυτομάτως λήψη μέτρων», είπε ο κ. Δένδιας.
Ο κ. Τσαβούσογλου δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του για την τοποθέτηση του έλληνα υπουργού Εξωτερικών παίρνοντας εκ νέου το λόγο και επιχειρώντας να απαντήσει, ξεκινώντας μια διαδικασία που δεν συνηθίζεται σε αυτό το επίπεδο. Είπε ότι η Τουρκία δεν παραβιάζει δικαιώματα στο Αιγαίο και έβαλε θέμα push back μεταναστών από ελληνικής πλευράς.
«Μετά από τα γεγονότα τον Μάρτιο του 2020, η Τουρκία δεν πρέπει να κάνει μαθήματα» ήταν η άμεση απάντηση του κ. Δένδια για το μεταναστευτικό, ενώ ξεκαθάρισε στον κ. Τσαβούσολγου ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε θετική ατζέντα αλλά αυτό δεν σημαίνει την αλλαγή των πάγιων θέσεων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής». Για το θέμα της Θράκης ο κ. Δένδιας είπε στον κ. Τσαβούσογλου ότι η Συνθήκη της Λωζάνης είναι αυτή που αναφέρεται σε μουσουλμανική και όχι τουρκική μειονότητα, θυμίζοντας στον ομόλογο του ότι την έχει υπογράψει και η Τουρκία.
Παρά το βαρύ κλίμα κατά τη διάρκεια των δηλώσεων ο κ. Δένδιας κάλεσε τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αθήνα, αλλά φαίνεται ότι είμαστε ακόμα μακριά από μια συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν.
ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου, Νίκου Χριστοδουλίδη, Ελλάδας, Νίκου Δένδια, Ισραήλ, Γκάμπι Ασκενάζι, και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχη Αμπνοτυλάχ Μπιν Ζαγιέν Αλ Ναχιάν, θα πραγματοποιηθεί σήμερα 16 και αύριο 17 Απριλίου στην Πάφο.
Ο τελευταίος θα συμμετέχει μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ θα εκπροσωπηθεί στη συνάντηση από τον Διπλωματικό Σύμβουλο του Προέδρου των ΗΑΕ και τέως Υπουργό Επικρατείας για Εξωτερικές Υποθέσεις της χώρας, Anwar Gargash.
Σημειώνεται ότι η επίσκεψη Δένδια στην Πάφο έρχεται μετά το θερμό on camera επεισόδιο ανάμεσα στον ίδιο και τον Τούρκο ομόλογό του κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου, πρόκειται για την πρώτη κοινή συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των τεσσάρων χωρών, η οποία καθίσταται δυνατή μετά την πρόσφατη ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, και αποσκοπεί στην αξιοποίηση των προοπτικών που διανοίγονται, μέσα και από την εν λόγω εξέλιξη, για περαιτέρω διεύρυνση των περιφερειακών δικτύων συνεργασίας, στη μιας βάση θετικής ατζέντας, προς ενίσχυση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.
Στο πλαίσιο της συνάντησης, που θα αρχίσει σήμερα, οι συμμετέχοντες Υπουργοί αναμένεται να ανταλλάξουν απόψεις σε μια σειρά από περιφερειακά ζητήματα και θέματα κοινού ενδιαφέροντος, με επικέντρωση ανάμεσα σε άλλα στις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τον Κόλπο, ως επίσης στην κατάσταση στη Συρία, τη Λιβύη και την Υεμένη, αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.
Θα έχουν επίσης την ευκαιρία να συζητήσουν, σημειώνεται, στην παρουσία υπηρεσιακών αντιπροσωπειών, επί στοχευμένων προτάσεων για ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των τεσσάρων, και όχι μόνο, χωρών σε συγκεκριμένους τομείς, όπως είναι, ανάμεσα σε άλλα, η αντιμετώπιση της πανδημίας και των επιπτώσεων της, η οικονομική συνεργασία, η ενέργεια, ο τουρισμός, η διαχείριση κρίσεων και η διεύρυνση των ανταλλαγών σε επίπεδο νεολαίας και ακαδημαϊκών/ερευνητικών ιδρυμάτων. Με την ολοκλήρωση της κοινής συνάντησης, οι Υπουργοί θα προβούν σε δηλώσεις (στις 17.30).
Και διμερείς συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών
Στο περιθώριο της συνντησης, ο κ. Χριστοδουλίδης θα πραγματοποιήσει χωριστές συναντήσεις με τους ομολόγους του της Ελλάδας και του Ισραήλ, όπως και με τον Διπλωματικό Σύμβουλο του Προέδρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στο πλαίσιο των οποίων θα γίνει αλληλοενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων σε θέματα διμερούς ενδιαφέροντος.
Το πρωί του Σαββάτου, οι συμμετέχοντες Υπουργοί θα έχουν κοινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος θα μεταβεί για τον σκοπό αυτό στον χώρο της συνάντησης στην Πάφο.
Του
Γιάννη Καντέλη
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News