Φοιτητές στη μάχη κατά του αλτσχάιμερ: Αναχωρεί για διεθνή διαγωνισμό στο Παρίσι η διεπιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Πατρών Patras Med iGEM 2024

Σκοπός είναι να προσφέρει μια βιώσιμη θεραπευτική προσέγγιση που θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών

φοιτητές Ράπτη Αφροδίτη, Λαμπροπούλου Μαριάννα, Διαμαντάκης Μιχαήλ, Λλέσι Ματίλντα, Ρόζου Βασιλική, Ντούκα Μαρία, Κουρή Μαρία, Χατζόπουλος Άλκης, Γρηγορόπουλος Ιωάννης, Σφυρή Δήμητρα, Σερέτης Στυλιανός, Αδαμόπουλος Μιχαήλ

Με στόχο να συνεισφέρουν στη μάχη κατά του αλτσχάιμερ η φοιτητική διεπιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Πατρών Patras Med iGEM 2024 ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Παρίσι, όπου θα συμμετάσχει, 23-26 Οκτωβρίου στον Διεθνή Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας.

Η πατρινή ομάδα θα διαγωνιστεί ανάμεσα σε 300 ερευνητικές ομάδες απ’ όλο τον κόσμο παρουσιάζοντας το project «Lethe», το οποίο εστιάζει στην αντιμετώπιση της νόσου αλτσχάιμερ.

Την ομάδα αποτελούν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών: Ράπτη Αφροδίτη, Λαμπροπούλου Μαριάννα, Διαμαντάκης Μιχαήλ, Λέσι Ματίλντα, Ρόζου Βασιλική, Ντούκα Μαρία, Κουρή Μαρία, Χατζόπουλος Αλκης, Γρηγορόπουλος Ιωάννης, Σφυρή Δήμητρα, Σερέτης Στυλιανός, Αδαμόπουλος Μιχαήλ.

«Με την καινοτόμο χρήση εξωσωμάτων και του microRNA-195, η ομάδα μας στοχεύει στη μείωση της φωσφορυλίωσης της πρωτεΐνης tau, η οποία επιδεινώνει την εξέλιξη της νόσου. Δηλαδή για να γίνει κατανοητό ασχοληθήκαμε με τη δεύτερη αιτία της νόσου η οποία δεν έχει διερευνηθεί ευρέως» μας είπε εκ μέρους της ομάδας η 4ετής φοιτήτριας του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Βασιλική Ρόζου.

Σκοπός της ομάδας είναι να προσφέρει μία βιώσιμη θεραπευτική προσέγγιση που θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών και κατ’ επέκταση των οικείων τους.

Στο ερώτημά μας πώς συστάθηκε η ομάδα και πώς αποφάσισε να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα η κ. Ρόζου μας είπε:

«Η ομάδα μας ιδρύθηκε από την προηγούμενη φοιτητική διεπιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Πατρών Patras Med iGEM. Εγινε η πρόσκληση ενδιαφέροντος και όσοι δηλώσαμε συμμετοχή περάσαμε από συνέντευξη και ακολούθως έγινε η επιλογή. Η περυσινή ομάδα λειτούργησε ως μέντοράς μας. Τη συμβουλευόμαστε για πολλά πράγματα. Είμαστε φοιτητές από διαφορετικά τμήματα του Πανεπιστημίου».

Η επιλογή του θέματος όμως εξηγεί η κ. Ρόζου έγινε ως εξής: «Από τη στιγμή που δημιουργήθηκε η ομάδα μας αρχίσαμε να κάνουμε εντατική μελέτη και έρευνα για να δούμε που υπάρχει κενό. Συνήθως ασχολούμαστε με θέματα ιατρικής και θεραπείας. Ετσι επιλέξαμε το συγκεκριμένο θέμα και μετά από αρκετή έρευνα εστιάσαμε στο συγκεκριμένο θεραπευτικό κενό. Σε όλο αυτό είχαμε την καθοδήγηση και τη στήριξη δύο καθηγητών από το Τμήμα Χημείας του Σπυρίδωνα Μουρτά και της Ζωής Πιπερίγκου. Μας έδωσαν τα πρωτόκολλα και ξεκινήσαμε την εργαστηριακή μελέτη. Και επειδή αυτό θέλει χρήματα βρήκαμε χρηματοδότηση από το Πανεπιστήμιό μας και ιδιωτικές εταιρείες».

Η ομάδα πέτυχε να φτιάξει μία πατέντα. Η κ. Ρόζου περιγράφει:« Με την καινοτόμα πατέντα που φτιάξαμε επιτυγχάνουμε την καλύτερη δυνατή μεταφορά του φαρμάκου κατά του αλτσχάιμερ στον εγκέφαλο».

iGEM

Ο διαγωνισμός iGEM, στο Παρίσι προσφέρει μια παγκόσμια πλατφόρμα που ενθαρρύνει τη διεπιστημονική συνεργασία, αναδεικνύοντας νέες επιστημονικές λύσεις που συνδυάζουν την καινοτομία με κοινωνικά, ηθικά και περιβαλλοντικά ζητήματα. Με το έργο τους, επιδιώκουν να αφήσουν ένα θετικό αποτύπωμα, συνδυάζοντας την πρωτοποριακή έρευνα με ουσιαστική κοινωνική δράση και να συμβάλουν ενεργά στην επίλυση παγκόσμιων προβλημάτων υγείας.

ΣΤΟΧΟΣ

«Ο στόχος της συμμετοχής μας σε αυτό τον διαγωνισμό είναι να κερδίσουμε το χρυσό μετάλλιο και φυσικά να απολαύσουμε την εμπειρία συμμετοχής σε μία τέτοια διοργάνωση. Ευχαριστούμε πολύ όσους μας στήριξαν, το Πανεπιστήμιο, τις εταιρείες και το Σωματείο ”Φροντίζω”.
Αξιο αναφοράς είναι ότι η συγκεκριμένη ομάδα δεν περιορίζεται μόνο στην έρευνα. Μέσα από τις δράσεις κοινωνικού περιεχομένου, δίνει έμφαση στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σχετικά με τη νόσο αλτσχάιμερ, καθώς με τη Συνθετική Βιολογία και τα οφέλη της, διοργανώνει εργαστήρια, ομιλίες και εκδηλώσεις, συνεργαζόμενη με σχολεία, τοπικές κοινότητες και φορείς, όπως το Κοινωφελές Ιδρυμα «Φροντίζω». Αλλωστε η «Π» την εντόπισε στην πρόσφατη εκδήλωση του «Φροντίζω» για την άνοια, όπου η φοιτητική διεπιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Πατρών Patras Med iGEM 2024 έκανε μία εξαιρετική παρουσίαση.