Αναπτυξιακή επιτάχυνση με πακέτο μεταρρυθμίσεων: Από τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο μέχρι τη ΔΕΘ

Με κεντρικό μήνυμα την αποφασιστικότητα για βαθιές και στοχευμένες μεταρρυθμίσεις, η κυβέρνηση προχωρά σε δέσμη παρεμβάσεων που αφορούν την οικονομία, την καθημερινότητα των πολιτών και τη στεγαστική κρίση. Εν αναμονή των ανακοινώσεων στη ΔΕΘ, ο κυβερνητικός σχεδιασμός ξεδιπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς.

Αναπτυξιακή επιτάχυνση με πακέτο μεταρρυθμίσεων: Από τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο μέχρι τη ΔΕΘ

Το μήνυμα ότι θα κινηθεί με ταχείς ρυθμούς στον άξονα των μεταρρυθμίσεων στην οικονομία στέλνει η κυβέρνηση με τη δέσμη παρεμβάσεων που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα για τα νέα τρία ευρωπαϊκά ταμεία χρηματοδότησης, συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ, το νέο εργασιακό νομοσχέδιο και τη ρύθμιση για τη δόμηση στους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων.

Όπως σημειώνουν κυβερνητικοί παράγοντες, αντίστοιχες παρεμβάσεις θα ακολουθήσουν σύντομα και σε άλλα μέτωπα, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας, την επίλυση ζητημάτων που αφορούν συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες και τη βελτίωση της καθημερινότητας.

Ειδικότερα, αναμένεται ρύθμιση για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο που αφορά 35.000 δανειολήπτες οι οποίοι έχουν επιβαρυνθεί σημαντικά λόγω της ανατίμησης του νομίσματος. Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σε συνεργασία με τις τράπεζες, επεξεργάζεται ρύθμιση που θα προβλέπει μετατροπή των οφειλών σε ευρώ και σημαντικό, κλιμακωτό κούρεμα, ώστε οι δανειολήπτες να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να απαλλαγούν από δυσβάσταχτα βάρη.

Παράλληλα, αναμένονται σύντομα αποφάσεις για το ποια μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά ξένα πανεπιστήμια θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους στην Ελλάδα από τον Σεπτέμβριο, βάσει του νόμου Πιερρακάκη. Οι φάκελοι βρίσκονται στο στάδιο αξιολόγησης από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, και οι εγκρίσεις θα ανοίξουν τον δρόμο για εφαρμογή μίας από τις κεντρικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης.

Στην κυβερνητική ατζέντα περιλαμβάνονται, επίσης, παρεμβάσεις για την επιτάχυνση της έκδοσης δικαστικών αποφάσεων και τη βελτίωση της λειτουργίας του Κτηματολογίου.

Η πλήρης εικόνα των μεταρρυθμίσεων θα παρουσιαστεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο. Οι τελικές αποφάσεις για το «πακέτο» αναμένεται να ληφθούν τον Αύγουστο, με έμφαση σε μειώσεις φόρων για τη μεσαία τάξη και τους μισθωτούς, ενίσχυση της προσφοράς κατοικιών και παροχή κινήτρων σε ιδιοκτήτες για την αξιοποίηση κλειστών ακινήτων, καθώς και μέτρα στήριξης των ενοικιαστών.

Το ζήτημα της στέγης, μάλιστα, αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την κυβέρνηση, όπως και οι ενισχύσεις προς ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που θα περιληφθούν στο πακέτο της ΔΕΘ.

Το δημοσιονομικό περιθώριο για το 2026, που ενισχύεται από την ισχυρή αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας και την αύξηση των εσόδων από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, θα καθορίσει την τελική μορφή των εξαγγελιών. Ενδεικτικό της θετικής τάσης είναι η μείωση της ανεργίας στο 7,9% τον Μάιο, το χαμηλότερο ποσοστό από το 2008, καθώς και η πρόταση εξαγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών από τον Euronext, που θεωρείται ψήφος εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.