«σπιράλ»: Χωρίς ενημέρωση και διαβούλευση το «Πράσινο Σημείο» στην Παραλία
Τι αναφέρει η δημοτική παράταξη σε ανακοίνωσή της.
«Για εν κρυπτώ αποφάσεις και αλαζονική συμπεριφορά κατηγορούν τη δημοτική αρχή κάτοικοι της περιοχής Παραλίας, με αφορμή την προώθηση της κατασκευής Πράσινου Σημείου στην περιοχή. Πρόκειται για χωροθέτηση στη θέση «Παλουργιά» (στα διοικητικά όρια της Δημοτικής Ενότητας Παραλίας του Δήμου Πατρέων), η οποία προχώρησε χωρίς να προηγηθεί τοπική διαβούλευση και δίχως τη σχετική έγκριση από το Τοπικό Συμβούλιο».
Αυτό σημειώνει το «σπιράλ» σε ανακοίνωσή του και συνεχίζει: «Βασικός σκοπός των Πράσινων Σημείων, που δημιουργούνται από δήμους σε ολόκληρη τη χώρα, είναι η χωριστή συλλογή διάφορων κατηγοριών ανακυκλώσιμων αστικών απορριμμάτων, προκειμένου να προωθηθούν προς επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση. Τα Πράσινα Σημεία οργανώνονται, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στα δημοτικά Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΤΣΔΑ) και το εγκεκριμένο αντίστοιχο περιφερειακό (ΠΕΣΔΑ). Δημοτικές υπηρεσίες, πολίτες, φορείς και επιχειρήσεις μπορούν να εναποθέτουν εκεί, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, είτε απορρίμματα για ανακύκλωση ή ειδική διαχείριση, είτε αντικείμενα προς επαναχρησιμοποίηση.
Το σπιράλ επικροτεί τη φιλοσοφία των Πράσινων Σημείων και χαιρετίζει την απόφαση του Δήμου Πατρέων να ανταποκριθεί –έστω με καθυστέρηση, σε σχέση με άλλους δήμους- στην ανάγκη της εποχής και να προωθήσει τέτοιου είδους λύσεις, που αποτελούν πρωτοβουλία προς τη σωστή κατεύθυνση. Μόνο που η επιλογή των σημείων πρέπει να γίνεται με ξεκάθαρα κριτήρια και με τεκμηρίωση που την καθιστούν ορθή και αποδεκτή. Κάτι τέτοιο δεν το προσπάθησε καν η δημοτική αρχή στην περίπτωση της Παραλίας.
Αντιθέτως, η μια και μοναδική επιλογή επιβλήθηκε χωρίς να έχει προηγηθεί ενημέρωση ή συζήτηση με τους τοπικούς φορείς. Επιλέχθηκε μάλιστα σημείο που έχει αγοραστεί από τον πρώην Δήμο Παραλίας, με στόχο την υλοποίηση συγκεκριμένου σχεδίου υποδομών αναψυχής και αθλητισμού. Τους κατοίκους προβληματίζει, εξάλλου, το γεγονός πως ο σχεδιασμός αφορά τη δημιουργία ενός μόνο πράσινου σημείου και γι’ αυτό επιλέγεται ένα ήδη επιβαρυμένο (περιβαλλοντικά) δημοτικό διαμέρισμα της πόλης, χωρίς καμία παράλληλη δέσμευση για αντισταθμιστικά οφέλη. Το δε απολογητικό επιχείρημα του δήμου πως το συγκεκριμένο Πράσινο Σημείο θα εξυπηρετεί μόνο τους κατοίκους του εν λόγω διαμερίσματος δεν πείθει και χαρακτηρίζεται ως ανεδαφικό.
Τέτοια σοβαρά έργα χρειάζονται την κοινωνία σύμμαχο και μόνο τότε αποτελούν γενναία βήματα προς τα εμπρός. Η έλλειψη διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία, οι εν κρυπτώ αποφάσεις και η προώθηση λύσεων κόντρα στην κοινή γνώμη, δεν χαρακτηρίζονται από πολιτική ωριμότητα και δεν προωθούν την υπόθεση «διαχείριση απορριμμάτων», ζήτημα που στην Πάτρα υστερεί χαρακτηριστικά, καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της δημοτικής αρχής. Αλήθεια, με την ευκαιρία, υπάρχουν θετικές εξελίξεις στην περίπτωση της σύμβασης που αφορά την ανακύκλωση στην Πάτρα; Οι δημότες αναρωτιούνται και η απερχόμενη δημοτική αρχή οφείλει απαντήσεις».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News