«Αγκυλωμένη» ΕΛΑΣ ή βήματα μπροστά; – Εμπειροι απόστρατοι στην «Π» για την επόμενη ημέρα του εγκλήματος τους Αγ. Αναργύρους

Η «Πελοπόννησος της Δευτέρας» ανοίγει τον φάκελο «επόμενη μέρα» της δολοφονίας της 28χρονης, έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων.

ΕΛΑΣ

Αδιαμφισβήτητα η εν ψυχρώ δολοφονία της 28χρονης Κυριακής Γρίβας από τον πρώην σύντροφό της, έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων, το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, όπου απευθύνθηκε για να προστατευθεί, αισθανόμενη απειλή από την παρουσία του, αποτελεί βαρύ πλήγμα για την Ελληνική Αστυνομία και έχει κλονίσει το αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης των πολιτών.

Το πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα γεγονός κατέδειξε με τον πιο τραγικό τρόπο τις παθογένειες ετών της ΕΛΑΣ, αναδεικνύοντας παράλληλα, την παντελή απουσία ανθρώπινης προσέγγισης και ευαισθησίας στη διαχείριση ιδιαίτερων καταστάσεων, όπως τουλάχιστον προέκυψε μέσω των ηχητικών ντοκουμέντων και των όσων φέρεται να κατέθεσαν οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Η Ενορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) και η εισαγγελική έρευνα βρίσκονται σε εξέλιξη για την απόδοση ευθυνών σε όποιους και στον βαθμό που τους αναλογούν. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μέσω τηλεδιάσκεψης, έκανε «μάθημα» σε 2.500 στελέχη της ΕΛΑΣ, ανά την ελληνική επικράτεια για τα αυτονόητα.

Στο  νέο «δόγμα» Χρυσοχοϊδή για τη διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας,  περιλαμβάνονται η εποπτεία όλων των καταγγελιών και περιστατικών σε επίπεδο Αστυνομικών Διευθύνσεων με ορισμό ανώτερου αξιωματικού ως επόπτη, ο εβδομαδιαίος απολογισμός και ενημέρωση του Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακης Βίας του Αρχηγείου, η ενημέρωση του διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος και του επόπτη από τον αξιωματικό υπηρεσίας για υποστήριξη στη διαχείριση του περιστατικού και η διασφάλιση ασφαλούς μεταφοράς και διαμονής του θύματος σε ασφαλή χώρο, μέχρι να εκλείψει ο κίνδυνος για τη ζωή του.

Πάτρα: Ολονυκτία Αστυνομικών για προστασία γυναίκας – Σαφής εντολή στο Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας

ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ, Κ. ΥΠΟΥΡΓΕ

Μετά τις «ως άνωθεν εντολές» ευλόγως γεννώνται ερωτήματα που καλείται να απαντήσει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης:

1) Είναι εφικτή η εφαρμογή τους και εάν ναι, γιατί δεν είχαν συμπεριληφθεί στον κανονισμό που συντάχθηκε στο 2021;

2) Υπάρχει το προσωπικό για να υποστηρίξει στην πράξη τις νέες οδηγίες;

Οπως αναδείχθηκε στην προ ημερών αποκαλυπτική έρευνα της «Πελοποννήσου», στην Αχαΐα υπάρχουν «γυμνά» Αστυνομικά Τμήμα και μάχιμες υπηρεσίες, από σκοπούς και περιπολίες ελλείψει ανθρώπινου δυναμικού αλλά και οχημάτων

Αχαΐα – Ερευνα της «Π» αποκαλύπτει τα μελανά σημεία της ΕΛΑΣ – Γιατί το εγκλημα των Αγ. Αναργύρων θα μπορούσε να γίνει στην Πάτρα

ΕΛΑΣ

3) Αραγε, θα συνεχιστεί η αποξήλωση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας που τους τελευταίους μήνες έχει «χάσει» τουλάχιστον 100 ένστολους αλλά και υπηρεσιακά αυτοκίνητα, για την ενίσχυση της Αττικής προς υλοποίηση του σχεδίου Χρυσοχοΐδη;

4) Μήπως ήρθε ώρα του επανασχεδιασμού της λειτουργίας της ΕΛΑΣ, αντί για την εφαρμογή μέτρων που για ακόμα μια φορά αποτελούν «ασπιρίνες» για θέματα ζωής και θανάτου, όπως τελικά αποδεικνύεται για τους πολίτες;

Οι αντιστράτηγοι εα της ΕΛΑΣ Ευσταθία Γιαννιά και Νίκος Κοτρωνιάς και ο πρώην πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Αχαΐας, Γιάννης Ταπεινός, απαντούν σήμερα στην «Πελοπόννησο της Δευτέρας» για το τι θα έπρεπε να είχε γίνει… «χθες»!

Ε. ΓΙΑΝΝΙΑ: «Aπαλλαγή της Αστυνομίας από ξένα καθήκοντα»

ΕΛΑΣ

Η αντιστράτηγος εα ΕΛΑΣ και πολιτευτής της ΝΔ Αχαΐας, Ευσταθία Γιαννιά, έχοντας διατελέσει σε επιτελικές θέσεις και συγκαταλέγεται στα πρώτα 20 μέλη που στελέχωσαν την ομάδα διαπραγματευτών στην Ελληνική Αστυνομία, δήλωσε στην «Πελοπόννησο της Δευτέρας»:  «H άγρια δολοφονία της Κυριακής Γρίβα, ενός ακόμα θύματος της ενδοοικογενειακής βίας, έχει συνταράξει όλη την κοινωνία. Ο τόπος και τρόπος του εγκλήματος, το γεγονός ότι το έγκλημα διαπράχθηκε έξω από το Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων, επαναφέρει εμφατικά τη συζήτηση για τον ρόλο της Αστυνομίας, ως θεσμού επιφορτισμένου με την καταπολέμηση του εγκλήματος και την ασφάλεια της κοινωνίας στο σύνολό της, χωρίς στερεότυπα και προκαταλήψεις. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 2019, έθεσε σε προτεραιότητα το ζήτημα της έμφυλης βίας, με μέτρα και υποδομές για τη στήριξη των θυμάτων, που μέχρι τότε δεν υπήρχαν. Απομένει βεβαίως η άμεση ολοκλήρωση του σχεδιασμού, με την επέκταση, σε κάθε νομό της χώρας, των Γραφείων Καταπολέμησης της Ενδοοικογενειακής Βίας και του panic button. Σε ό,τι αφορά την Αστυνομία, εκτιμώ ότι η Πολιτεία οφείλει να παρέμβει, εκπαιδεύοντας και υποστηρίζοντας τους αστυνομικούς με κατάλληλα εργαλεία, για την αποτελεσματικότερη εκτέλεση των καθηκόντων τους. Να επανεξεταστεί ο σχεδιασμός της λειτουργίας των Αστυνομικών Τμημάτων, που αποτελούν και το κύτταρο της Αστυνομίας, ώστε να λειτουργούν αυτόνομα και απερίσπαστα. Ενώ μείζον θέμα αποτελεί και η απαλλαγή της Αστυνομίας από ξένα καθήκοντα. Το πρόβλημα, ωστόσο, δεν αντιμετωπίζεται μόνο κατασταλτικά. Είναι ένα βαθύτατα κοινωνικό φαινόμενο, που απαιτεί τη συστράτευση και τη συνέργεια συνολικά όλων των κοινωνικών φορέων. Ο αγώνας οφείλουμε να είναι διαρκής, μέχρι την πλήρη εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών».

 

Ν. ΚΟΤΡΩΝΙΑΣ: «Κατανομή αστυνομικών με βάση πληθυσμό και εγκληματικότητα»

ΕΛΑΣ

Ο πρώην γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Δυτικής Ελλάδας, αντιστράτηγος εα ΕΛΑΣ και περιφερειακός σύμβουλος Αχαΐας, Νίκος Κοτρωνιάς, μιλώντας στην «ΠτΔ», επεσήμανε: «Τα μέτρα της ΕΛΑΣ που ανακοινώθηκαν για την αντιμετώπιση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, δυστυχώς δεν θα βελτιώσουν την κατάσταση, πρόκειται ξεκάθαρα για τρικ εφησυχασμού και εντυπωσιασμού. Η αλματώδης αύξηση της εγκληματικότητας, η υποστελέχωση κρίσιμων υπηρεσιών και τα συνεχή τραγικά λάθη μιας Αστυνομίας, που δείχνει ανήμπορη να αντιμετωπίσει τα απλά, έχουν κλονίσει σοβαρά το αίσθημα ασφάλειας κάθε πολίτη.

Οι αρμόδιοι πρέπει άμεσα να πάρουν γενναίες αποφάσεις, για τη δομή, τη λειτουργία και το θεσμικό πλαίσιο της ΕΛΑΣ.

Προτείνονται:

– Αναδιοργάνωση κεντρικών και περιφερειακών υπηρεσιών, (π.χ. κατάργηση ενδιάμεσων, ίδιων, επιτελικών υπηρεσιών).

– Επανεξέταση όλων των περιπτώσεων διάθεσης αστυνομικών, για συνοδείες ασφαλείας, από ειδική επιτροπή υπό την εποπτεία εισαγγελέως.

– Νέα κατανομή οργανικών θέσεων στις αστυνομικές υπηρεσίες, αφού ληφθούν υπ’ όψιν τα σύγχρονα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής όπως πληθυσμός, εγκληματικότητα κ.λπ.

– Αξιοκρατικό θεσμικό πλαίσιο κρίσεων – προαγωγών, στελέχωσης υπηρεσιών και ουσιαστική αξιολόγηση της διοικητικής επάρκειας των διοικούντων.

– Αξιολόγηση της δράσης και της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών.

– Διά βίου εκπαίδευση όλου του αστυνομικού προσωπικού, κυρίως για τις σύγχρονες μορφές εγκληματικότητας (ενδοοικογενειακής, έμφυλης βίας και νεανικής παραβατικότητας).

– Μεγάλη βαρύτητα στις κρίσιμες υπηρεσίες, όπως τα Αστυνομικά Τμήματα και τα Τμήματα Ενδοοικογενειακής Βίας».

 

Γ. ΤΑΠΕΙΝΟΣ: «Εκπαίδευση αστυνομικών, ενίσχυση Τμημάτων»

ΕΛΑΣ

Ο πρώην πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας και μέλος του Τομέα Προστασίας του Πολίτη ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Γιάννης Ταπεινός, με μακρά θητεία στο Τμήμα Αμεσης Δράσης, σε δηλώσεις του στην «ΠτΔ», υπογράμμισε:  «Η ελληνική κοινωνία δέχτηκε ένα ακόμη ισχυρό σοκ από τη στυγερή γυναικοκτονία και δικαίως παρακολουθεί αποσβολωμένη. Οι πολίτες αγωνιούν και νιώθουν απροστάτευτοι. Κυρίως όμως νιώθουν ότι δεν υπάρχει συντονισμένο κράτος, ένα κράτος που να ξέρει, να ελέγχει, να επεμβαίνει και κυρίως να προλαμβάνει. Ενα κράτος που να κάνει τους πολίτες να αισθάνονται ότι ζουν σε ένα περιβάλλον ασφαλείας και όχι σε ζούγκλα. Αναμφίβολα στην υπόθεση των Αγίων Αναργύρων καταγράφεται το ποιοτικό έλλειμμα που έχουμε στα Αστυνομικά Τμήματα. Οργανωτικά και διαρθρωτικά προβλήματα έρχονται να προστεθούν και να συντείνουν στη διαιώνιση ενός σοβαρού κοινωνικού προβλήματος που άπτεται της ενδοοικογενειακής βίας.

Είναι προφανές ότι πρέπει να αλλάξει δομικά η λειτουργία της Αστυνομίας και είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν και θέματα νοοτροπίας. Θέληση και ικανότητα απαιτείται η οποία δεν επιδεικνύεται στην πράξη.

Διαπιστώνουμε να διαφημίζονται από την κυβέρνηση μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών χωρίς να έχουν γίνει τα αυτονόητα όπως η κατάλληλη εκπαίδευση των αστυνομικών και η ενίσχυση των υπηρεσιών, ιδιαίτερα των Αστυνομικών Τμημάτων, τα οποία αποτελούν το κύτταρο της αστυνόμευσης και της παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες. Να σταματήσουν οι κυβερνώντες να αναζητούν άλλοθι για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα σε πρωτόκολλα ενεργειών και επιχειρησιακούς κανονισμούς που η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του πολίτη ερμηνεύει κατά το δοκούν, εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε σοβαρά αυτή την αλληλουχία βίαιων περιστατικών που αφορούν στην ασφάλεια των πολιτών».

Διαβάστε επίσης

Μάνος Δασκαλάκης: Η Ρούλα Πισπιρίγκου είχε εμμονή μαζί μου, αυτό είναι το κίνητρο που όπλισε το χέρι της

Πάτρα: Ο Δήμος στέλνει ειδοποιητήρια οφειλών σε νεκρούς – Μακάβριες παρεξηγήσεις από το αλαλούμ των εισπρακτικών επιστολών

Δικαστικός Χάρτης: Από το Αίγιο ξεκινάει επανάσταση! Ετοιμάζουν προσφυγή στο ΣτΕ και καταλήψεις!

Αθ. Τριανταφύλλου: Πάλι στο στόχαστρο ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών – Τον κατηγορούν για «λαγό» της κυβέρνησης!

Δυτική Ελλάδα: Τέσσερις συλλήψεις σε Αχαΐα και Ηλεία για ενδοοικογενειακή βία

Κολωνός: Έφεση από την Εισαγγελία Εφετών για την αθώωση της μητέρας της 12χρονης