Ανοιξε τις διπλές πύλες της η εικαστική έκθεση σε Αγορά «Αργύρη» και Δημοτική Πινακοθήκη ΦΩΤΟ

Παρουσιάστηκε η έκθεση που θα φιλοξενείται ταυτόχρονα στην Αγορά «Αργύρη» και στη Δημοτική Πινακοθήκη για ένα μήνα.

έκθεση

Η «ταυτότητα» της εικαστικής έκθεσης «Προς Επισκευήν Ολομελείας – μια διαφορετική προσέγγιση της ελληνικής επανάστασης από τους εικαστικούς του σήμερα», που συνδιοργανώνουν ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων και το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, η οποία από σήμερα (Δευτέρα) 20 Σεπτεμβρίου και για ένα μήνα θα φιλοξενείται ταυτόχρονα στην Αγορά «Αργύρη» και στη Δημοτική Πινακοθήκη, παρουσιάστηκε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, την οποία παραχώρησαν η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, η πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος Εύα Μελά και ο γλύπτης, μέλος της εφορίας Γλυπτικής ΕΕΤΕ, Αντώνης Μυρωδιάς.

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, ευχαρίστησε το Εικαστικό Επιμελητήριο Ελλάδας και τους εικαστικούς καλλιτέχνες οι οποίοι όπως είπε «ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της έκθεσης, η οποία αποτυπώνει μέσα από τη ματιά του εικαστικού καλλιτέχνη και τη δική του «πινελιά», 200 χρόνια μετά της εξέλιξη των πραγμάτων και πως τα βιώνουμε…», ενώ αναφέρθηκε σε «όλους τους εργαζόμενους στα τμήματα του Πολιτιστικού Οργανισμού οι οποίοι κάτω από δύσκολες συνθήκες λόγω πανδημίας, υπέρβαλαν εαυτό για να στηθεί η έκθεση η οποία φιλοξενείται και θα λειτουργεί ταυτόχρονα σε δύο χώρους».

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού σημείωσε δε ότι «παράλληλα εξελίσσονται οι εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Πατρέων και ο Πολιτιστικός Οργανισμός, οι οποίες είναι αφιερωμένες στην επέτειο για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική επανάσταση του ’21, οι οποίες ξεκίνησαν το Μάρτιο με την υπαίθρια εικαστική έκθεση που εξακολουθεί να είναι σε εξέλιξη, όπου τα βασικά έργα τα οποία είναι αφιερωμένα στους αγωνιστές του ’21, φέρουν την υπογραφή σημαντικών ζωγράφων, ενώ παράλληλα έχουν «τρέξει» ενδιαφέρουσες θεατρικές και μουσικές παραστάσεις…», υπενθυμίζοντας πως «αμέσως μετά τη σκυτάλη παίρνει η Δημοτική Βιβλιοθήκη, ενώ ενδιάμεσα – στις 15 Οκτώβρη – θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα Το αποτύπωμα της Επανάστασης του ’21 στην κοινωνία και την τέχνη».

Ο Δήμαρχος της Πάτρας Κώστας Πελετίδης, από την πλευρά του τόνισε, ότι «η δημοτική Αρχή είναι χαρούμενη που συνεργάζεται με το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας», σημειώνοντας πως «μέσα από τη συμμετοχή δεκάδων εικαστικών στην έκθεση και τις δημιουργίες τους, από τις οποίες ο λαός παίρνει δύναμη, καθώς πέρα από τη μυϊκή δύναμη και την ενέργεια που πρέπει να δώσει για να ικανοποιήσει ανάγκες, πρέπει η ψυχή του και η καρδιά του να έχει ανάταση. Αυτή, θα την πάρει μέσα από τις τέχνες…», πρόσθεσε δε, « Πως και γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικό που φιλοξενούμε τη συγκεκριμένη έκθεση, η οποία είναι μία διαφορετική προσέγγιση της ελληνικής επανάστασης του ‘21».

Η πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας Εύα Μελά, αναφέρθηκε στο γεγονός πως « για τους Έλληνες καλλιτέχνες η φιλοξενία της έκθεσης στην Πάτρα, είναι η πρώτη έξοδος – πανηγυρικά θα μπορούσε να πει κανείς – μετά από δύο δραματικά επαγγελματικά χρόνια λόγω της πανδημίας και αποτελεί γι’ αυτούς μια μεγάλη «ένεση» δύναμης και ελπίδας….».Η κ. Μελά ανέφερε επίσης, « ότι το έργο δεν μπορεί να κρυφτεί, ούτε να σωπάσει ο καλλιτέχνης, αλλά για να συμβεί αυτό χρειάζεται ένα βήμα, προκειμένου να επικοινωνήσει με τον κόσμο που είναι και το ζητούμενο. Η πρόσκληση έγινε μετά από ανοιχτή πρόσκληση στο σύνολο των μελών του Επιμελητηρίου Εικαστικών τεχνών Ελλάδος και από την αρμόδια επιτροπή του επιλέχθηκαν 115 καλλιτέχνες μα 148 έργα…», « Οι καλλιτέχνες μέσα από τα έργα που επιλέχθηκαν λένε τη δικιά τους άποψη σε σχέση με το ’21 και γι’ αυτό υπάρχουν στην έκθεση όλες οι αισθητικές και ιδεολογικές απόψεις…».

Ο γλύπτης και μέλος της επιτροπής Γλυπτικής ΕΕΤΕ, Αντώνης Μυρωδιάς ανέφερε μεταξύ άλλων «πως η έκθεση είναι ένα εγχείρημα αρκετά τολμηρό, καθώς τέθηκε στους καλλιτέχνες ένα θέμα το οποίο μόνο εύκολο δεν είναι. Σε μία περίοδο επετειακή όπως είναι αυτή που ζούμε, μέσα από εκδηλώσεις προσπαθούμε να αποκρυσταλλώσουμε το αφήγημα όπως έχει δημιουργηθεί μέχρι σήμερα. Το πρόβλημα ήταν πως οι εικαστικοί του 19ου αιώνα διαμόρφωσαν και έδωσαν την οπτική μιας εποχής κατά την οποία τα πάντα περιστρέφοντο γύρο από τη δημιουργία των κρατών – εθνών και διαμόρφωσης της ιστορίας. Το ερώτημα για εμάς ήταν που μέσα σε αυτό το αφήγημα μπαίνει ο λαός. Δηλαδή, έχουμε την ηρωποίηση, έχουμε την αγιοποίηση συγκεκριμένων μορφών, την εξειδανίκευση αλλά ουσιαστικά που βρίσκεται ο λαός. Δηλαδή που είναι αυτή η μάζα η οποία περνά πάντα απαρατήρητη στη δική μας ιστορία. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση κατάφεραν σε μεγάλο βαθμό και απάντησαν αλλά και υποστήριξαν αυτό το ζητούμενο…».

Με την ολοκλήρωση της συνέντευξης ο Δήμαρχος Πατρέων Κ. Πελετίδης και η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού, μαζί με τους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής ενημέρωσης, ξεναγήθηκαν στους χώρους της έκθεσης.
΄Ωρες λειτουργίας : Τρίτη έως Σάββατο: 10.00 – 14.00, Τρίτη έως Παρασκευή: 18.