Ιστορική Απόφαση της Συγκλήτου

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΤΑΡΑ *

Στις 22 Μαρτίου η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών πήρε μια απόφαση που είναι ιστορική για το μέλλον του αλλά και πρωτοποριακή ανάμεσα σε όλα τα ελληνικά ΑΕΙ. Είναι η πρώτη φορά, απ’ όσο μπορώ να θυμηθώ, που ελληνικό πανεπιστήμιο αποφασίζει να προτείνει την μείωση του αριθμού των τμημάτων του.

Η απόφαση αυτή βασίζεται σε αμιγώς ακαδημαϊκά επιχειρήματα και επιλέγει ξεκάθαρα την ενίσχυση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του ιδρύματος, στοχεύοντας σε ένα πανεπιστήμιο που διεκδικεί τη θέση του ανάμεσα στα κορυφαία ιδρύματα της χώρας αλλά και της Ευρώπης. Ενα πανεπιστήμιο εξωστρεφές που θα είναι σε θέση να γονιμοποιήσει μια άλλου είδους ανάπτυξη της περιοχής που το φιλοξενεί αλλά και της χώρας. Μια ανάπτυξη που θα βασίζεται στην αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων, του υψηλής εξειδίκευσης ανθρώπινου δυναμικού και της τεχνογνωσίας που ήδη παράγεται στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Μια ανάπτυξη που θα δημιουργήσει τα οικονομικά και πολιτιστικά κίνητρα, δίνοντας μια ευκαιρία επιστροφής σε μέρος του ανθρώπινου κεφαλαίου που χάσαμε τα χρόνια της κρίσης.

Ζητάμε από την τοπική κοινωνία να πιστέψει και να εμπιστευθεί τις δυνατότητες του μεγάλου ιδρύματος που κοσμεί την πόλη της Πάτρας αλλά και την περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας και να δουλέψει μαζί μας. Δεν πιστεύουμε στην πρόσκαιρη παρασιτική ανάπτυξη που βασίζεται στην ενοικίαση καταλυμάτων και την παροχή υπηρεσιών προς τους φοιτητές μας, δεν είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο υπάρχει ένα πανεπιστήμιο. Η νοοτροπία αυτή λειτουργεί σαν τροχοπέδη στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας για την οποία η πόλη και η περιοχή μας πρωταγωνίστησαν στο παρελθόν.

Ακούσαμε με ιδιαίτερη προσοχή τα επιχειρήματα των τοπικών παραγόντων και κατανοούμε την πικρία ορισμένων εξ αυτών για την ενδεχόμενη αποχώρηση του πανεπιστημίου από τις περιοχές τους. Δεν υποτιμούμε κανέναν! Το Πανεπιστήμιο θα μπορούσε ενδεχομένως να είχε ιδρυθεί εξαρχής σε μια άλλη πόλη της περιφέρειας αλλά σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να βρίσκεται κατά κύριο λόγο συγκεντρωμένο εκεί και όχι διασκορπισμένο ή «εξακτινωμένο» σε όλες τις πόλεις!  

Η πρώτη αποστολή του πανεπιστημίου είναι να μάθει γράμματα στους φοιτητές του και η δεύτερη να διεξάγει έρευνα διεθνούς επιπέδου. Και τα δύο αυτά μπορούν να γίνουν επαρκώς μόνο σε ένα όσο το δυνατόν πιο συγκεντρωμένο πανεπιστήμιο. Εκεί υπάρχουν εργαστήρια, ακριβός εξοπλισμός, βιβλιοθήκες και πάνω απ’ όλα το ακαδημαϊκό περιβάλλον, η κοινότητα καθηγητών ερευνητών και φοιτητών, ένα οικοσύστημα που ενισχύει δραματικά τον επιστημονικό διάλογο και τις συνέργειες και έχει από μόνο του διαμορφωτικό χαρακτήρα για τους φοιτητές μας.

Αν όλα αυτά μπορούσαν να γίνουν επαρκώς εξ αποστάσεως, ας πούμε με τηλεδιασκέψεις, δεν θα υπήρχε λόγος να φέρουμε καν τους φοιτητές μας από τους τόπους καταγωγής τους.

Για την απόφαση μας λάβαμε τέλος πολύ σοβαρά υπόψη το συμβόλαιο τιμής που οφείλουμε να έχουμε με τους φοιτητές μας. Το Πανεπιστήμιο Πατρών δεν μπορεί να κοροϊδεύει κανέναν και ιδιαίτερα τους φοιτητές του.  


* Ο Δημήτρης Ματαράς είναι καθηγητής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών, κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών.