Παναγιώτης Γ.Καράμπελας – Πέρασε στην Αιωνιότητα

Απεβίωσε σε ηλικία 89 ετών και εκηδεύθη στο ναό του Τιμίου Προδρόμου Κάτω Αχαΐας ο φιλόλογος και συγγραφέας τ. δήμαρχος Δύμης Παναγiώτης Καραμπελας.

Ο Παναγιώτης Καράμπελας γεννήθηκε το 1932 στα Αγιοβλασίτικα της Κάτω Αχαΐας,και ήταν γιός των αγροτών Γεωργίου και Μόσχως Καράμπελα.

Στο Δημοτικό σχολείο φοίτησε στο χωριό του. Στο Γυμνάσιο φοίτησε στην Κάτω Αχαΐα και απολύθηκε το 1950 με βαθμό «Αριστα».

Μετά την αποφοίτησή του από το Γυμνάσιο εισήλθε τρίτος κατά σειρά επιτυχίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών απ’ όπου έλαβε το πτυχίο της Κλασικής Φιλολογίας.

Εργάστηκε στην εκπαίδευση ως καθηγητής φιλόλογος και ως Διευθυντής σε Δημόσια Γυμνάσια και Λύκεια. Ηταν παντρεμένος με τη Δασκάλα Χριστίνα Τσάλου. Αποχώρησε από την εκπαίδευση και συνταξιοδοτήθηκε το 1989.

Στις Δημοτικές εκλογές της 21-10-1990 εκλέχτηκε υπό των συμπολιτών του δήμαρχος Κάτω Αχαΐας.

Από το 1953 παράλληλα με τις σπουδές του και  το εκπαιδευτικό του έργο ασχολήθηκε με την έρευνα και τη μελέτη της τοπικής ιστορίας της Κάτω Αχαΐας και του τέως Δήμου Δύμης με βάση τα συγγράμματα των αρχαίων, Βυζαντινών και νεότερων συγγραφέων.

Εγραψε και δημοσίευσε πολλές ιστορικές μελέτες, δοκίμια, χρονογραφήματα και άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά.

Υπήρξε τακτικό μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών ΝΔ Ελλάδος καθώς και τακτικός συνεργάτης στην λογοτεχνική στήλη των τοπικών εφημερίδων και περιοδικών.

Είχε εκδώσει και  κυκλοφορήσει σε βιβλία, τα εξής έργα του:

 -«Η Προϊστορική Ωλενος» Πάτρα 1972.

– «Αρχαία Δύμη» Πάτρα 1982.

– «Ιστορία της Κάτω Αχαΐας» Αθήνα 1987.

– «Ιστορία Βουπρασίου -Μετοχίου-Λάππα» Αθήνα 1990.

– «Δυτική Αχαΐα Ιστορία και Ζωή»Κ. Αχαΐα  1995.

Το τελευταίο του αυτό βιβλίο είχε  μεταφραστεί στα Αγγλικά και Γερμανικά.

Είχε  οργανώσει Επιστημονικά συνέδρια στην Κάτω Αχαΐα και υπήρξε εισηγητής σε διάφορα συνέδρια τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό.

Εργα του έχουν συμπεριληφθεί σε Ανθολογίες, Επετηρίδες και Λεξικά.

Ηταν τακτικό μέλος: Της Εταιρείας Πελοποννησιακών Σπουδών, και της Διακιδείου Σχολής Λαού Πατρών.

Για το συνολικό ιστορικό έργο του είχε τιμηθεί από την Εταιρεία Αχαϊκών Μελετών με το Α΄ Βραβείο (24-2-1988).

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού οργάνωσε ως δήμαρχος της Κάτω Αχαΐας δύο επιστημονικά συνέδρια στα οποία ήταν εισηγητής και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής.

Α. Συνέδριο για τους Ελληνόφωνους της Κάτω Ιταλίας (25-5-1991 ) με την ευκαιρία της αδελφοποίησης της Κάτω Αχαΐας και Αcaya Ιταλίας.

Β. Διεθνές Συνέδριο για την Αρχαία Δύμη (Δυμαία-Βουπρασία) Κάτω Αχαΐα 5-7 Οκτωβρίου 1995.

Υπήρξε εισηγητής στο Συνέδριο για τον Gian Giacomo Ιταλίας και Δήμων Vemde (27/1-10-1997).

Οργάνωσε Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «Φραγκοκρατία-Βενετοκρατία-Τουρκοκρατία στην Αχαΐα ( 1-2 Οκτωβρίου 2005).

Εργα του περιελήφθησαν στις συλλογές«Πελοποννησιακή Λογοτεχνία»  Η Λογοτεχνία της Αχαΐας του Κώστα Σταμάτη Αθήνα 1997 σελ.516.

«Ανθολογία εταιρείας Λογοτεχνών Ν.Δ.Ελλάδος». Πάτρα 1997 (σελ.59).

«Ανθολογία Εταιρείας Λογοτεχνών Ν.Δ.Ελλάδος». Πάτρα 2001 (Σελ.76).

Υπήρξε τακτικός συνεργάτης στην τοπική εφημερίδα της Δύμης και της Κάτω Αχαΐας «ΑΧΑΓΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ» και της ετήσιας ανθολογίας «ΗΛΕΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ».

Ως εκπαιδευτικός ανέπτυξε αξιόλογη δραστηριότητα με πολλές θεατρικές παραστάσεις.

Κρίσεις για το έργο του περιλαμβάνονται και στο Ιστορικό Λεξικό των Πατρών του Κ. Τριανταφύλλου (σελ. 984).

Είχε συμμετάσχει με αρκετές ομιλίες του στον κύκλο των φιλολογικών βραδινών της Εταιρείας Λογοτεχνών στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πατρών (στις 16-2-04 με θέμα: Η συνέχεια του Εθνικού βίου στη Δύμη, στις 21-5-07με θέμα: Θεόδωρος Τρουπής και το έργο του. Στις 12-5-08 με  θέμα: Η συμβολή της Δύμης στις Επιστήμες, Τέχνες και Γράμματα. Και τελευταία στις  13-3-2006 με θέμα: «Ο Δημοσιογράφος-Αρθρογράφος Κώστας Παπαγγελούτσος».

Ο αείμνηστος  Παναγιώτης Καράμπελας υπήρξε αγαπητός στους κύκλους των λογοτεχνών και έχαιρε εκτίμησης από το λαό της περιοχής της Κάτω Αχαΐας απόδειξη και η εκλογή του στο αξίωμα του δημάρχου της πόλεως.

Τους οικείους του συλλυπούμαι και ευχόμai ο Πανάγαθος να σταλάξει βάλσαμο παρηγοριάς στις καρδιές τους και να κατατάξει την ψυχή του αγαπημένου μας τακτικού μέλους της Εταιρείας Λογοτεχνών μετά των δικαίων και των Αγίων.

*Ο Λεωνίδας Γ. Μαργαρίτης είναι επίτιμος δικηγόρος – πρόεδρος Εταιρείας Λογοτεχνών