Πάτρα: Ένα μεγάλο μελίσσι η πλατεία Γεωργίου – Χθες βράδυ μετέφεραν τις άδειες κυψέλες στο κέντρο της πόλης
Εντείνουν τις διαμαρτυρίες τους οι μελισσοκόμοι της Αχαΐας -Θέλουν να γίνουν γνωστά τα αιτήματά τους σε όλη την Πάτρα
Μια πρωτότυπη διαμαρτυρία στήθηκε χθες το βράδυ στο κέντρο της Πάτρας από μελισσοκόμους και αναμένεται να συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες στην πλατεία Γεωργίου.
Οι μελισσοκόμοι που έχουν καταθέσει μια σειρά αιτημάτων προς ικανοποίηση, έστησαν χθες το βράδυ τις κυψέλες τους στο κέντρο της πόλης, σε μια προσπάθεια να γίνουν ευρέως γνωστά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Συγκεκριμένα, χθες λίγο μετά τις 8 το βράδυ, μέλη του Συλλόγου Μελισσοκόμων Αχαΐας με τα οχήματά τους ανέβηκαν στην πλατεία Γεωργίου και παρέταξαν τις άδειες κυψέλες τους. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Πελοπόννησος», έχουν λάβει και σχετική άδεια από τον Δήμο για να προχωρήσουν στη διαμαρτυρία τους.
Αυτό που ζητούν από την κυβέρνηση είναι να εφαρμοστεί η νομοθεσία που αφορά στην παραγωγή και πώληση μελιού και να τους επιτρέπει να βρίσκονται μέσα στα δάση έτσι ώστε να παράγουν το μέλι τους.
Οπως έχει παρουσιάσει η «Π» τις προηγούμενες ημέρες, τα προβλήματα του κλάδου «γίνονται χειρότερα κάθε χρόνο, με τις ελληνοποιήσεις, την απαγόρευση εισόδου στα δάση και το υπερβολικό κόστος παραγωγής, που έχει αυξηθεί δραματικά».
Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που επικαλούνται οι μελισσοκόμοι σχετικά με τις ελληνοποιήσεις μελιού, σχεδόν το 100% του εισαγόμενου μελιού είναι νοθευμένο. Αυτό σημαίνει πως μπορεί δύο κιλά ελληνικού μελιού να ανακατευτούν με έναν τόνο εισαγόμενο και να ονομαστεί ελληνικό. Παράλληλα, οι ετικέτες που υπάρχουν στα ράφια δεν είναι σωστές. Πρέπει η χώρα προέλευσης να αναγράφεται ευκρινώς. Αντίθετα, αυτό δεν συμβαίνει.
Επιπλέον, η κλιματική κρίση έχει οδηγήσει στην τρομακτική μείωση της παραγωγής. Σε σύγκριση με πέρυσι, σε ορισμένες περιοχές έχει μειωθεί ακόμα και 80%. Ουσιαστικά αυτό που ζητούν οι μελισσοκόμοι είναι να εφαρμοστεί η νομοθεσία.
Τέλος, λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία, τα τελευταία δύο χρόνια έχει αυξηθεί το κόστος παραγωγής και σύμφωνα με υπολογισμούς οι πρώτες ύλες έχουν αυξηθεί 50-60%. Με βάση εκτιμήσεις μελισσοκόμων, ένα βάζο συσκευασίας μελιού έκανε 17 λεπτά του ευρώ και τώρα στοιχίζει κοντά στα 0,50 λεπτά. Επίσης, μια απλή κυψέλη στοίχιζε 25 ευρώ και τώρα έφτασε να κοστίζει 47 ευρώ, μόνο το ξύλο, και μέχρι να γίνει κυψέλη φτάνει τα 60.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News