Πάτρα: Τι λένε για το θάνατο της Τζωρτζίνας η Άννα Μαστοράκου και 3 ακόμα γιατροί

Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας Αννα Μαστοράκου, με χθεσινές της δηλώσεις, εκτιμά ωστόσο ότι αυτό, το γονιδιακό πρόβλημα δηλαδή, αποτελεί πλέον μία «απειροελάχιστη πιθανότητα», κάτι που θα καταφανεί από τον γονιδιακό καρδιακό έλεγχο ο οποίος δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

θάνατο

Αναπάντητο ερώτημα παραμένει το αν είναι «εγκληματική ενέργεια» ο θάνατος της 9χρονης Τζωρτζίνας Δασκαλάκη, στην Πάτρα, αν και πολλοί επιστήμονες που έχουν ασχοληθεί με την υπόθεση βλέπουν κάτι τέτοιο, σε αντίθεση με την οικογένεια και τη μητέρα Ρούλα Πισπιρίγκου, που επιμένουν ότι το πρόβλημα που προκάλεσε την απώλεια των τριών κοριτσιών «είναι γονιδιακό»!

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ – Θάνατος Τζωρτζίνας: Στα χέρια της οικογένειας ο ιατρικός φάκελος…με υψηλή «τροπονίνη»!

Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας Αννα Μαστοράκου, με χθεσινές της δηλώσεις, εκτιμά ωστόσο ότι αυτό, το γονιδιακό πρόβλημα δηλαδή, αποτελεί πλέον μία «απειροελάχιστη πιθανότητα», κάτι που θα καταφανεί από τον γονιδιακό καρδιακό έλεγχο ο οποίος δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

Η κ. Μαστοράκου, μιλώντας στην «Π», ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει καμία παθολογική αιτία που να οδήγησε στον θάνατο την Τζωρτζίνα». Είπε συγκεκριμένα: «Εχουν εξετασθεί τα πάντα, έχουν αποκλειστεί όλα τα ενδεχόμενα, είναι προφανές ότι δεν υπήρξε παθολογική αιτία για το παιδί. Η μόνη αιτία που απομένει να διερευνηθεί είναι αυτή της εγκληματικής ενέργειας».

«Νωθρή αντίδραση της μάνας…»
Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας έκανε ακόμη ένα βήμα χθες, μιλώντας μας. «Η μητέρα είχε μία νωθρή αντίδραση όταν η Τζωρτζίνα υπέστη την ανακοπή στο Καραμανδάνειο. Οταν ειδοποιήθηκαν οι γιατροί, το παιδί είχε ήδη φύγει. Δεν ξέρω αν δεν το είχε καταλάβει η μάνα, δεν ξέρω για ποιον λόγο είχε αυτή τη νωθρή αντίδραση, όμως οι γιατροί την επανέφεραν μετά από 55 λεπτά και μάλιστα το παιδάκι υπέστη εγκεφαλοπάθεια βαριάς μορφής. Και στη συνέχεια έμεινε στη ΜΕΘ Παίδων».

ΔΥΟ ΓΥΝΑΙΚΕΣ – ΕΝΑΣ ΑΝΔΡΑΣ

Τρεις ακόμη γιατροί από την Πάτρα, οι οποίοι φαίνεται να έχουν μιλήσει με την πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου, βλέπουν «μη παθολογικά» τα αίτια του θανάτου της Τζωρτζίνας. Πρόκειται για δύο γυναίκες και έναν άνδρα.

Η μία γυναίκα είπε μάλιστα πως αν «η ιατροδικαστική έκθεση της Τζωρτζίνας γινόταν στην Πάτρα, με την εμπειρία που έχει η Αγγελική Τσιόλα και με βάση το γεγονός πως η Πατρινή ιατροδικαστής είχε κάνει τη νεκροψία της Ιριδας και είχε σημειώσει το «πνευμονικό οίδημα», τα πράγματα σήμερα ίσως ήταν διαφορετικά.

Ο άνδρας ιατρός εκτιμά ότι ανθρώπινο χέρι κρύβεται πίσω από την ιστορία και είναι έτοιμος να καταθέσει όλα όσα είχε βιώσει κατά τη διάρκεια νοσηλείας της 9χρονης, την άνοιξη του 2021.

Σημαντική θεωρείται και η «κατάθεση» της δεύτερης γυναίκας ιατρού.

Να τονιστεί πως κανένας από τους τρεις παραπάνω δεν έχει μιλήσει σε «κανάλια» ή άλλα ΜΜΕ για την υπόθεση και προτιμούν-όπως μας έχουν πει-να καταθέσουν στις αρχές, όταν κληθούν.

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΛΕΩΝ ΜΕ ΠΟΛΛΑ…«ΑΝ»

Την ίδια ώρα ο ιδιώτης Ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων, στην Αθήνα, εμφανίζεται πεπεισμένος ότι «δεν είναι παθολογική η αιτία θανάτου της Τζωρτζίνας». Πολλοί ερμηνεύουν τις τελευταίες αναρτήσεις του και δηλώσεις του σε ΜΜΕ ότι προσδιορίζει «ασφυκτικό θάνατο» για δύο από τα τρία κορίτσια και θάνατο πιθανόν από κάποια ουσία για το τρίτο!
Ο ίδιος εξηγεί: «Αν έχουμε βρει μια ουσία, είτε έξω από το φαρμακευτικό σχήμα που έχει δηλωθεί, είτε έξω από τα θεραπευτικά όρια, οφείλουμε να τη διερευνήσουμε περαιτέρω. Σίγουρα όμως δεν έχουμε να κάνουμε με δηλητήριο. Αν ήταν κάτι ξεκάθαρο, προφανώς και θα είχε κλείσει η υπόθεση, απλώς και μόνο με αυτή την ουσία. Η ουσία είναι λοιπόν φαρμακευτική και τώρα επικεντρωνόμαστε στο αν ήταν ή δεν ήταν στην αγωγή του παιδιού. Αν βρεθεί μεγαλύτερη συγκέντρωση της ουσίας, τότε αυτό θα σημαίνει είτε ότι αυτή χορηγήθηκε σε αυξημένη δόση ή ότι για κάποιον άλλο λόγο ανευρέθηκε σε μεγαλύτερο ποσοστό. Στη συνέχεια, αυτό που θα εξεταστεί είναι κατά πόσον η επίδραση της ουσίας συνέβαλε στο θάνατο του παιδιού ή αν τον προκάλεσε ή αν τελικά δεν είχε καμία σχέση με την αιτία θανάτου».

Ο κ. Λέων αναφέρθηκε και στα ευρήματα της ιατροδικαστικής μελέτης για τη Μαλένα και την Ιριδα, παραθέτοντας τη σχετική βιβλιογραφία: «Εύρημα στην πρώτη υπόθεση: Δύο μικροεκδορές στη ρινική χώρα. Εύρημα στη δεύτερη υπόθεση: Μικρή λύση της συνέχειας του στοματικού βλεννογόνου». Οπως τόνισε και τα δύο αυτά ευρήματα «παραπέμπουν σε ανθρωποκτονία». Υπενθυμίζεται ότι-σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας-μικροεκδορές στη μύτη έχουν εντοπιστεί στο πρώτο παιδί, ενώ στο 6 μηνών βρέφος βρέθηκε μικρή πληγή στο εσωτερικό του στόματος, μαζί με πανάκι με αίμα.

Τι θα κάνει η Αστυνομία για την έρευνα αν προκύψει ουσία

Σύμφωνα με πηγές της Αστυνομίας, η οποία διερευνά την υπόθεση με μεγάλη προσοχή, αν τελικά προκύψει ότι η ουσία που έχει προκαλέσει τον θάνατο της Τζωρτζίνας και αυτή είναι εκτός ιατρικού πρωτοκόλλου, άρα αναδεικνύεται ως «εξωγενής παράγοντας», πρέπει να ερευνηθεί το πόσα ήταν τα άτομα που έρχονταν σε επαφή και θα μπορούσαν να τη χορηγήσουν. Επίσης να διαπιστωθεί αν τέτοια ουσία συμπεριλαμβάνονταν σε φαρμακευτικά σκευάσματα που λάμβαναν άλλα μέλη της οικογένειας. Είναι εγκληματική ενέργεια; Είναι ιατρικό λάθος ή αμέλεια; Ποιος θα μπορούσε να χορηγήσει σε υπερβολική δόση αυτή την ουσία; Είναι μερικά από τα ερωτήματα για τα οποία θα αναζητούσαν απάντηση οι αρμόδιοι αξιωματικοί.

Στελέχη της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής έλεγαν χαρακτηριστικά: «Πρέπει να γίνει μια συλλογή όλων των στοιχείων, ταξινόμηση και αξιολόγηση, προκειμένου να εξαχθεί ένα τελικό συμπέρασμα, σε συνεργασία με τους επιστήμονες και την Εισαγγελία Πατρών, για να καθοριστούν οι επόμενες ενέργειες. Δεν γίνεται δικογραφία με εικασίες και κουτσομπολιό. Η έρευνα έχει «ανάποδη» φορά, πρέπει να βρούμε τι έγινε πρώτα, πώς πέθαναν τα παιδιά και μετά ποιος, και αν, έκανε κάτι».

Οι αστυνομικοί θα προβούν σε έναν συγκερασμό όλων των επιστημονικών δεδομένων που θα καταρρίπτουν ή θα επιβεβαιώνουν τα μέχρι σήμερα στοιχεία, καταθέσεις και αναφορές για τα αίτια θανάτων των τριών παιδιών.

«Μπορεί να είναι κάτι τυχαίο και επιστημονικά τεκμηριωμένο, ίσως όμως και κάτι πολύ σοβαρό. Αν κάτι δεν είναι αδύνατο, μπορεί να έχει συμβεί», τονίζουν οι αρμόδιοι αξιωματικοί που έχουν αναλάβει την διερεύνηση των τριών αιφνίδιων θανάτων.