Γερμανία: Τρόφιμα αποθηκεύει η κυβέρνηση λόγω «στρατιωτικής απειλής»
Το σχέδιο πολεμικής λειτουργίας της οικονομίας
Νέο σχέδιο άμυνας της οικονομίας και ευρύτερα της κοινωνίας της Γερμανίας ενέκρινε η κυβέρνηση απέναντι στις νέες πολεμικές απειλές.
Η κυβέρνηση στη Γερμανία θέλει να εξοπλιστεί με μια νέα στρατηγική για την αλλαγή της κατάστασης ασφαλείας στην λειτουργία της οικονομίας και της κοινωνίας που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ως βάση χρησιμεύει η λεγόμενη «οδηγία-πλαίσιο για την ολική άμυνα» (RRGV) του 1989, η οποία έχει πλέον προσαρμοστεί στις τρέχουσες προκλήσεις.
«Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, η Γερμανία βρίσκεται και πάλι υπό στρατιωτική απειλή», αναφέρεται στο 81σέλιδο έγγραφο, το οποίο εγκρίθηκε από το ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο την Τετάρτη. Ως απάντηση, το έγγραφο απαριθμεί πλέον κανόνες και υποχρεώσεις που θα ισχύουν σε περίπτωση πολέμου.
Η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ (SPD) δήλωσε μετά την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου: «Όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης πρέπει να συνεργαστούν στενά, έχουμε στενά συνδεδεμένη στρατιωτική και πολιτική άμυνα».
Ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους (SPD) τόνισε ότι η Γερμανία βιώνει σήμερα μια «εντατικοποιημένη κατάσταση απειλών» – στον κυβερνοχώρο, μέσω μη επανδρωμένων αεροσκαφών που πετούν πάνω από βάσεις της Bundeswehr, εκστρατείες παραπληροφόρησης και κλασικές δολιοφθορές. «Είναι σημαντικό να ανταποκριθούμε σε αυτό συνολικά», δήλωσε ο Πιστόριους.
Το έγγραφο αποτελεί μέρος του επαναπροσδιορισμού της πολιτικής ασφάλειας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ο οποίος αποσκοπεί στο να δώσει νέα πνοή στην Εθνική Στρατηγική Ασφάλειας της κυβέρνησης συνασπισμού.
Ο Πιστόριους είχε ήδη παρουσιάσει τις νέες κατευθυντήριες γραμμές της αμυντικής πολιτικής τον περασμένο Νοέμβριο. Το νέο έγγραφο συνδυάζεται τώρα με την πολιτική άμυνα. Η Handelsblatt παραθέτει τα κύρια περιεχόμενα.
Σαφείς αρμοδιότητες
Οι ευθύνες σε περίπτωση πολέμου αναφέρονται και πάλι με σαφήνεια στο έγγραφο. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για τη στρατιωτική άμυνα και καθορίζει τη γενική ιδέα και τους όρους-πλαίσιο στον τομέα της πολιτικής άμυνας, οι οποίοι πρέπει στη συνέχεια να εφαρμοστούν από τα ομόσπονδα κρατίδια.
Τα ομοσπονδιακά κρατίδια είναι υπεύθυνα για την παροχή υγειονομικής περίθαλψης στον άμαχο πληθυσμό.
Το έγγραφο υπογραμμίζει τη σημασία ενός λειτουργικού συστήματος υποβολής εκθέσεων, ώστε να διασφαλίζεται ότι όλες οι σχετικές πληροφορίες φθάνουν εγκαίρως στις αρμόδιες αρχές και τα διοικητικά επίπεδα. Αυτό δεν λειτούργησε σωστά κατά τη διάρκεια της καταστροφής από τις πλημμύρες στην κοιλάδα Ahr.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μπορεί να δίνει οδηγίες στις κυβερνήσεις των κρατιδίων και να αναπτύσσει την ομοσπονδιακή αστυνομία σε ολόκληρη τη Γερμανία. Για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ισχύουν σαφείς κανόνες προκειμένου να ενημερώνουν τον πληθυσμό για τις απειλές.
Για να διασφαλιστεί ότι τα κυβερνητικά όργανα και η δικαιοσύνη είναι πάντοτε σε θέση να δράσουν σε περίπτωση άμυνας, οι θητείες και οι εκλογικές περίοδοι για τη Bundestag και τα κοινοβούλια των κρατιδίων μπορούν να προσαρμοστούν έτσι ώστε να μην χρειάζεται να διεξαχθούν εκλογές κατά τη διάρκεια ενός πολέμου.
Εφοδιασμός του πληθυσμού
Εάν χρειαστεί, είναι δυνατόν να γίνουν «ρυθμιστικές παρεμβάσεις στην αλυσίδα τροφίμων» προκειμένου να διασφαλιστεί ο εφοδιασμός του άμαχου πληθυσμού και των στρατιωτών. Συγκεκριμένα, αυτό σημαίνει ότι το κράτος μπορεί επίσης να κατάσχει τρόφιμα που βρίσκονται σε ανεπάρκεια.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποθηκεύει επίσης η ίδια δημητριακά, όσπρια και συμπυκνωμένο γάλα στο πλαίσιο της πολιτικής ετοιμότητας έκτακτης ανάγκης.
Στόχος είναι να συμβάλει στην παροχή στον πληθυσμό τουλάχιστον ενός γεύματος την ημέρα, ιδίως στα αστικά κέντρα.
Ωστόσο, το έγγραφο τονίζει επίσης την προσωπική ευθύνη του πληθυσμού. Ο τότε ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών, Τόμας Ντε Μεζέρ (Thomas de Maizière), δέχθηκε έντονη κριτική το 2016, όταν συμβούλευσε τους πολίτες να αποθηκεύσουν προμήθειες έκτακτης ανάγκης ενόψει της απειλής της τρομοκρατίας. Ο μεγάλος συνασπισμός είχε ήδη παρουσιάσει τότε μια νέα αντίληψη για την πολιτική άμυνα.
Η Φέσερ είχε κάνει παρόμοια σχόλια και πριν από δύο χρόνια. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, οι πολίτες δεν μπορούν να υπολογίζουν ότι η κρατικά οργανωμένη βοήθεια θα είναι άμεσα διαθέσιμη παντού, αναφέρει τώρα η εφημερίδα. «Επομένως, πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να βοηθήσουν πρώτα τους εαυτούς τους και επίσης να παρέχουν βοήθεια από τους γείτονες στο πλαίσιο των δυνατοτήτων και των δεξιοτήτων τους».
Καταφύγια και σειρήνες
Ένα αδύναμο σημείο στη Γερμανία είναι η έλλειψη καταφυγίων. Σε αντίθεση με τη Φινλανδία, για παράδειγμα, στη χώρα αυτή δεν υπάρχει θέση σε καταφύγιο για κάθε πολίτη. Ακόμη και εκεί που υπάρχουν φρεάτια ή υπόγεια που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως καταφύγια, οι κάτοικοι γενικά δεν ξέρουν πού να απευθυνθούν.
Η γερμανική κυβέρνηση εστιάζει επομένως στη «βασική προστασία από τις επιπτώσεις των πολεμικών όπλων», η οποία θα προκύψει από τον «συμπαγή κτιριακό ιστό που υπάρχει σε όλη τη Γερμανία». Στον ιδιωτικό τομέα, για παράδειγμα, «τα υπόγεια σε συμπαγή κατασκευή θα μπορούσαν να προσφέρουν καλές επιλογές κάλυψης», αναφέρει το έγγραφο. «Υπόγειοι χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων ή υπόγειοι σιδηροδρομικοί σταθμοί που βρίσκονται κάτω από το επίπεδο του εδάφους προσφέρουν επίσης προστασία από εκρήξεις».
Πρέπει να ειδοποιηθούν πριν αναζητήσουν καταφύγιο. Ωστόσο, οι σειρήνες καταργήθηκαν σε μεγάλο βαθμό στη Γερμανία μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Ως εκ τούτου, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει δρομολογήσει ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης το 2021, αλλά λειτουργεί και το Modular Warning System (MoWaS). Αυτό χρησιμοποιείται για την καταγραφή επίσημων προειδοποιητικών μηνυμάτων για τον πληθυσμό και τη διανομή τους σε μεγάλο αριθμό λεγόμενων πολλαπλασιαστών προειδοποίησης, συμπεριλαμβανομένων των μέσων ενημέρωσης, των συστημάτων πληροφοριών της πόλης, της «Cell Broadcast» ή εφαρμογών προειδοποίησης όπως η «Nina».
Η Γερμανία ως κόμβος για το ΝΑΤΟ
Το έγγραφο λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι η Γερμανία δεν θα είναι πλέον κράτος πρώτης γραμμής σε περίπτωση σύγκρουσης, αλλά θα αποτελεί κόμβο για τα συμμαχικά στρατεύματα του ΝΑΤΟ που κατευθύνονται προς το θέατρο των επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο του ελιγμού μεγάλης κλίμακας «Steadfast Defender», ο οποίος ολοκληρώθηκε στα τέλη Μαΐου, ασκήθηκε ακριβώς αυτή η μεταφορά στρατιωτών και υλικού.
Ωστόσο, η «υποστήριξη των συμμάχων ως χωρών διέλευσης και φιλοξενίας» δεν είναι «καθαρά στρατιωτικό, αλλά εθνικό καθήκον», σύμφωνα με το έγγραφο που εγκρίθηκε από το ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο. Για παράδειγμα, πρόκειται για την παροχή καταλύματος στα στρατεύματα που διέρχονται ή σταθμεύουν και τη διασφάλιση του εφοδιασμού τους. Αλλά και για το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετά σιδηροδρομικά βαγόνια διαθέσιμα για μεταφορά ή γέφυρες μπορούν επίσης να μεταφέρουν θωρακισμένες στήλες.
Ειδικός ρόλος για την οικονομία
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε ήδη χρησιμοποιήσει τη λέξη «πολεμική οικονομία» σε καιρό ειρήνης ενόψει της ρωσικής απειλής. Ωστόσο η φράση αυτή δεν βρίσκεται στο νέο σχέδιο άμυνας του Βερολίνου. Αντίθετα, το έγγραφο καθιστά σαφές ότι ακόμη και σε μια ακραία κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο ιδιωτικός τομέας έχει το καθήκον να παρέχει στον άμαχο πληθυσμό βασικά αγαθά και υπηρεσίες. Αυτό ισχύει επίσης για τις εργασίες παροχής ενέργειας ή συντήρησης και επισκευής μετά την καταστροφή.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θεωρεί δεδομένο ότι η κοινωνική οικονομία της αγοράς με τους αποκεντρωμένους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων και ελέγχου εξασφαλίζει τη βέλτιστη περίθαλψη. «Η κρατική παρέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο στο πλαίσιο της αναλογικότητας» και η «ελευθερία της οικονομικής δραστηριότητας» θα πρέπει να μειωθεί «όσο το δυνατόν λιγότερο».
Εάν είναι απαραίτητο, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών μπορεί, για παράδειγμα, να δώσει προτεραιότητα στις συμβάσεις με τον ιδιωτικό τομέα για να εξασφαλίσει την προμήθεια των απαραίτητων αγαθών.
Ωστόσο, η κυβερνητική παρέμβαση συχνά δεν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, «επειδή η οικονομία μπορεί συχνά να πραγματοποιήσει μετατροπές παραγωγής μόνο με μεγαλύτερους χρόνους παράδοσης», αναφέρει το έγγραφο. Αυτό είναι επί του παρόντος εμφανές στην προμήθεια νέου εξοπλισμού και πυρομαχικών για την Bundeswehr, η οποία χρειάζεται απλώς τον χρόνο της παρά τις παραγγελίες και τις επεκτάσεις της παραγωγής από τη βιομηχανία.
Διαβάστε επίσης:
Ευρωεκλογές 2024: Η Ελλάδα πιθανός στόχος ρωσικών fake news, λέει ο Guardian
Εφιαλτική πρόβλεψη για τον καιρό: Έρχεται εβδομάδα «κολαστήριο», πού θα φτάσει η θερμοκρασία
Έλεγχοι στις παραλίες: Απομακρύνονται παράνομες κατασκευές στην Αγία Μαρίνα Ρόδου
Ισραήλ: Δικαστήριο ενέκρινε την προσωρινή απαγόρευση του δικτύου Al Jazeera
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News