Ξέσπασμα Μπονάνου για τους πυρόπληκτους: «Σαν ταχυδρόμους αιτημάτων…δεν μας ακούν», τι είπε στο Peloponnisos FM

O Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Χαράλαμπος Μπονάνος μίλησε στον Peloponnisos FM 104.1 και τον Δημήτρη Τριανταφυλλοπουλο με αφορμή τον «Φάκελο Πυρόπληκτοι» της «Πελοποννήσου».

Peloponnisos FM
«Δυστυχώς, ο ρόλος των περιφερειών τα τελευταία χρόνια είναι οι courier προς την κυβέρνηση και το χειρότερο είναι ότι δεν μας ακούν» δήλωσε την Παρασκευή ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Χαράλαμπος Μπονάνος, ο οποίος ξέσπασε στον Peloponnisos FM 104.1 και τον Δημήτρη Τριανταφυλλοπουλο, σχετικά με τις αποζημιώσεις, που εκκρεμούν σε πολίτες της Αχαΐας από φυσικά φαινόμενα, με αφορμή τον «Φάκελο Πυρόπληκτοι» της «Πελοποννήσου».

Ο Χαράλαμπος Μπονάνος μίλησε για τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει οι φωτιές σε Ερύμανθο, Γηροκομειό, Ζήρια, με τους πολίτες να είναι ακόμα στο περίμενε, και έμμεσα προαναγγέλλει αντιδράσεις αν σύντομα δεν υπάρξουν εξελίξεις από τα αρμόδια υπουργεία.

Αναλυτικά δήλωσε:  

«Δυστυχώς, είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Τα προβλήματα παραμένουν αμετακίνητα. Για τις φυσικές καταστροφές υπάρχει επιτάχυνση σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία, αφού στο παρελθόν οι άνθρωποι αποζημιωνόντουσαν μετά από 7-8 χρόνια, αλλά και πάλι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση. Οι τοπικές κοινωνίες και η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει το μαχαίρι και το πεπόνι. Ποιος είναι ο ρόλος των δήμων και των περιφερειών; Στη ουσία είναι ο ρόλος είναι του κούριερ, σαν ταχυδρόμους δηλαδή, που μεταφέρουν αιτήσεις. Το δεύτερο κομμάτι είναι οι παρεμβάσεις, που πρέπει να γίνουν, αλλά είναι χρονοβόρες. Ο τραγέλαφος είναι ότι εμπλέκονται πολλοί φορείς και, για παράδειγμα, περιμένουμε από το Δασαρχείο μελέτες για να μπουν κορμοδέματα και  αναγκαζόμαστε να κλείνουμε δρόμους όταν βρέχει, αφού τα αντιπλημμυρικά έργα δεν έχουν γίνει. Φωνάζουν οι κάτοικοι στο Γηροκομειό και οι κάτοικοι στο Ερύμανθο . Η Πολιτεία δεν έχει φτάσει στο σημείο να δίνει αρμοδιότητα προς το κάτω».

– Δεν μας ακούν ως Αχαΐα ή δεν τους πιέζουμε πολύ;

– «Η πίεση πάντα υπάρχει, το θέμα είναι αν υπάρχουν αυτιά για να μας ακούσουν. Οταν στην Αττική είναι 5 εκατ. πολίτες και δίπλα στα Κέντρα αποφάσεων είναι αλλιώς, και η Κυβέρνηση δεν δείχνει την απαραίτητη ευαισθησία στην περιφέρεια. Για αυτό λέω να δημιουργηθεί μια Περιφέρεια, που να έχει λόγο και πολιτική βούληση, που να μην περιμένει τον κάθε υπουργό να υπογράψει εκταμίευση χρημάτων.Μιλάμε για φυσικές καταστροφές, που μέχρι να σταλούν οι αιτήσεις, να εξεταστούν από Επιτροπές στο κάθε υπουργείο και να παρθούν αποφάσεις, υπάρχει καθυστέρηση, που εκθέτει μια Κυβέρνηση και για αυτό μιλάμε συνεχώς για Περιφερειακή Διακυβέρνηση».

– Ειπώθηκε ότι αν μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου δεν γίνουν πράγματα από την Πολιτεία θα υπάρχει πιο δυναμική αντίδραση;

– «Αν δούμε ότι δεν κινούνται στους ρυθμούς που πρέπει, βέβαια θα συντονιστούμε με Δήμους και κατοίκους και θα κάνουμε ενέργειες παρότι δεν ήμουν ποτέ οπαδός του να κλείνουμε δρόμους. Εδώ όμως τα πράγματα έχουν φτάσει σε οριακό σημείο και δεν μπορείς να πεις κάτι σε έναν άνθρωπο, που έχει χάσει το σπίτι του και δεν έχει πάρει αποζημίωση. Εμείς θέλουμε αποτελεσματικότητα και υπάρχει έλλειμμα».

 

Διαβάστε επίσης

Εσπευσμένα στο ΠΓΝΠ ο Δημήτρης Καλογερόπουλος – Δραματικές στιγμές για τη ζωή του Δημάρχου Αιγιάλειας

Φωτιά στο Ξυλόκαστρο: Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής στη μάχη με τις φλόγες ΒΙΝΤΕΟ

Πάτρα: Οι αντιδρομήσεις οδεύουν προς ΣτΕ – Ποια εμπλοκή έχει προκύψει

Το τρένο στην Πάτρα: Κοινές πιέσεις για πρωτοβουλίες… υπογειοποίησης

Το Λιμενικό διέσωσε 52 μετανάστες στη Ζάκυνθο – 13 γυναίκες και παιδιά – Μεταφέρθηκαν στην Πάτρα