Ο πλούτος της Αιγιάλειας γίνεται μεγαλύτερος! ΦΩΤΟ

Νέα αρχαιολογικά ευρήματα στο πλάτωμα της Τραπεζάς, ΝΔ του Αιγίου.

Αιγιάλεια Ο μεγάλος μαρμάρινος λέων από τα νέα ευρήματα

Το πολιτιστικό και αρχαιολογικό οπλοστάσιο της Αιγιάλειας γίνεται ακόμα πιο πλούσιο! Και η περιοχή τείνει να γίνει ένας πραγματικός αρχαιολογικός παράδεισμος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Πέρα απ’ τα ευρήματα που τοποθετήθηκαν ήδη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιγίου, με αφορμή τα εγκαίνια το ερχόμενο Σάββατο, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, υπάρχει κι άλλη «δόση» ευρημάτων.

Η συστηματική ανασκαφή στο πλάτωμα της Τραπεζάς, 8 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Αιγίου, η οποία ολοκληρώθηκε φέτος στις αρχές Οκτωβρίου, έβγαλε εντυπωσιακά ευρήματα! Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού αυτή η θέση, της Τραπεζάς (σ.σ.. Αλλο η Τραπεζά κι άλλο η Τράπεζα Διακοφτού), ταυτίζεται με τις Ρύπες, πόλη της Αχαΐας που άκμασε κατά τους πρώιμους ιστορικούς χρόνους και μετείχε στον αποικισμό ιδρύοντας τον Κρότωνα στη μεγάλη Ελλάδα.

Αιγιάλεια

Το άνω μέρος επιτύμβιας στήλης από τα νέα ευρήματα

Και σε αυτή τη νέα ανασκαφή, που φέρνει στην επιφάνεια καινούργια και σπάνια αρχαιολογικά ευρήματα, πρωταγωνίστησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας, υπό τη διεύθυνση της Αννίτας Κουμούση. Κεντρικό ρόλο, εδώ, είχε ο δρ Ανδρέας Γ. Βόρδος, αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας.

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, η φετινή ανασκαφή επικεντρώθηκε κυρίως στην έρευνα του κτιρίου Γ, νοτιοανατολικά του ανδήρου των ναών, το οποίο ανήκε στη δημόσια σφαίρα των λειτουργιών της πόλης.

Το κτίριο κάλυπτε η ερείπωση της ανωδομής του, αποτελούμενη από ασβεστολιθικές και κροκαλοπαγείς λιθοπλίνθους. Μετά την αποτύπωση, την αρίθμηση και την απομάκρυνσή τους, αποκαλύφθηκε πλήρως η κρηπίδα της κύριας, νότιας μακράς του πλευράς με τον στυλοβάτη, μήκους 16,80μ. Οι σύνδεσμοι σχήματος Η και Ζ στην κρηπίδα και τα στοιχεία της ανωδομής συστήνουν χρονολόγηση πριν το 300 π.Χ. Σε αυτήν την πρόσοψη αποκαθίστανται κορινθιακοί ημικίονες. Επάνω τους έτρεχε αδιάρθρωτος θριγκός με ταινία επιστυλίου που είχε κατατομή δωρικού ράμφους.

Η διάμετρος των ημικιόνων και το ολικό ύψος του κίονα έχουν ως αποτέλεσμα κορινθιακό κίονα με τις χαμηλότερες αναλογίες όλων των εποχών.

Στους λιθοπλίνθους του ερειπιώνα περιλαμβάνονται και αρχιτεκτονικά μέλη που δεν προέρχονται από το κορινθιακό οικοδόμημα. Πρόκειται, κυρίως, για μέλη ενιαίου ιωνικού θριγκού με επιστύλιο και συνδυασμό ζωφόρου και οδόντων, θραύσματα κιόνων, αετωματικούς λίθους και ιωνικό κιονόκρανο που συνέχεται με ημικίονες συμφυείς σε σύνθετες λιθοπλίνθους. Προέρχονται από κτίριο το οποίο θα αναζητηθεί πολύ κοντά στο υπό έρευνα μνημείο.

Αιγιάλεια

Λεπτομέρεια από χρυσό περιδέραιο

Η έως τώρα έρευνα του κτιρίου Γ’ μαρτυρά την αναγνώρισή του ως του Ηρώου της αρχαίας πόλης.

Ολατα γλυπτά είναι λαξευμένα σε πεντελικό μάρμαρο. Οι λέοντες ήταν ένθετοι σε ξεχωριστές λίθινες βάσεις.

Στο εσωτερικό του μνημείου και σε μεταγενέστερη φάση της χρήσης του βρέθηκαν και ερευνήθηκαν ασύλητες ταφές σε κιβωτιόσχημους τάφους και σε μία σαρκοφάγο, οι οποίες απέδωσαν πολύτιμα κτερίσματα, ιδιαίτερης καλλιτεχνικής αξίας. Μεταξύ άλλων, ζεύγος χρυσών ενωτίων με κεφαλές λεόντων στην κορυφή τους, ένα συμπαγές ενώτιο γυμνού φτερωτού έρωτα με σκήπτρο στο δεξιό και στεφάνι στο αριστερό χέρι του, χρυσό περιδέραιο.

Η έρευνα του Ηρώου θα συνεχιστεί κατόπιν έγκρισης του νέου πενταετούς προγράμματος της ανασκαφής.
Τη συστηματική ανασκαφή στην Τραπεζά Αιγίου-αρχαίες Ρύπες διευθύνει ο δρ Ανδρέας Γ. Βόρδος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας. Η έρευνα χρηματοδοτείται από το Ιδρυμα Α. Γ. Λεβέντη και ενισχύεται από την Ολυμπία Οδό ΑΕ.