Σαντορίνη: «Yπαρκτό σενάριο για πάνω από 6 Ρίχτερ», λέει ο Λέκκας – «Απίθανο να αλλάξει η κατάσταση τις επόμενες 2-3 εβδομάδες», τονίζει o Παπαζάχος ΒΙΝΤΕΟ

«Bλέπουμε μια σμηνοσειρά, δηλαδή σειρά σεισμών με μεγέθη έως 5 Ρίχτερ, που μπορεί να διαρκέσει μέρες ή εβδομάδες», δήλωσε ο Ευθύμιος Λέκκας για την κατάσταση που επικρατεί στη Σαντορίνη.

Λέκκα

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, δήλωσε το εξής το πρωί της Τετάρτης: «Yπαρκτό το σενάριο για σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ», εκτιμώντας ότι το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού, που είχε δώσει τον σεισμό των 7,6 Ρίχτερ το 1956, δεν έχει ενεργοποιηθεί. «Αυτό το ρήγμα χρειάζεται χιλιάδες χρόνια για να ξαναγεμίσει ενέργεια. Έχουν περάσει μόλις 70 χρόνια από τον προηγούμενο σεισμό, συνεπώς αποκλείεται να ενεργοποιηθεί», ανέφερε.

«Η αρχική εκτίμηση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου ήταν ότι η σεισμική δραστηριότητα (σ.σ. στις Κυκλάδες) θα είναι ιδιαίτερα έντονη, και αυτό εξακολουθεί να ισχύει, παρά τις διακυμάνσεις που παρουσιάζει. Συνολικά, η δραστηριότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα», δήλωσε ο κ. Λέκκας.

Όπως είπε, «βλέπουμε μια σμηνοσειρά, δηλαδή σειρά σεισμών με μεγέθη έως 5 Ρίχτερ, που μπορεί να διαρκέσει μέρες ή εβδομάδες». Σύμφωνα με τον καθηγητή αυτό που δεν ξέρουμε είναι το πώς λειτουργεί η φύση και κυρίως πως λειτουργεί κάτω από τη θάλασσα που δεν έχουμε άμεση οπτική επαφή.

«Υπάρχουν δεκάδες ρήγματα μεταξύ της Αμοργού και της Σαντορίνης και σταδιακά ενεργοποιούνται το ένα ρήγμα μετά το άλλο» πρόσθεσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.

Σύμφωνα με ίδιο, υπάρχουν δύο βασικά σενάρια για την εξέλιξη της δραστηριότητας: Το ευνοϊκό σενάριο, κατά το οποίο η σεισμική δραστηριότητα θα κορυφωθεί με έναν σεισμό της τάξεως των 5,5 Ρίχτερ, χωρίς σοβαρές ζημιές. «Σε αυτή την περίπτωση, η κατάσταση θα αποκλιμακωθεί σταδιακά», σημείωσε ο κ. Λέκκας. Και το ακραίο σενάριο, που προβλέπει σεισμό 6 – 6,2 Ρίχτερ. «Αν συμβεί αυτό, σίγουρα θα έχουμε κάποιες επιπτώσεις, γι’ αυτό έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα επιχειρησιακά μέτρα», τόνισε.

Ο καθηγητής διαβεβαίωσε ότι η πολιτεία βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα. «Λειτουργούμε με βάση το ακραίο σενάριο, το οποίο έχει μικρή πιθανότητα να εκδηλωθεί. Ωστόσο, για πρώτη φορά είμαστε προετοιμασμένοι σε κάθε επίπεδο, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε εγρήγορση», υπογράμμισε.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο πλήρους αποκλιμάκωσης, ο κ. Λέκκας επισήμανε ότι δεν υπάρχει «σημείο μηδέν». «Η σεισμική δραστηριότητα μπορεί να συνεχιστεί για μέρες ή και εβδομάδες. Στο Αρκαλοχώρι, για παράδειγμα, η διαδικασία αποφόρτισης κράτησε πάνω από ένα χρόνο», εξήγησε.

Παπαζάχος για Σαντορίνη: «Σημαντικά απίθανο να αλλάξει η κατάσταση τις επόμενες 2-3 εβδομάδες»

Ο καθηγητής Γεωφυσικής και Σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος, μίλησε το πρωί της Τετάρτης για τη σεισμική ακολουθία στη Σαντορίνη και την ευρύτερη περιοχή και τονίζει το εξής:  «η ακολουθία ξεκίνησε με μικρότερα μεγέθη κοντά στη Σαντορίνη και πάει στο ρήγμα της Ανύδρου που έχει μήκος 15χλμ».

«Η δυσκολία είναι ότι δεν μιλάμε για φαινόμενα που λειτουργούν με τον ανθρώπινο χρόνο. Θεωρώ ότι είναι σημαντικά απίθανο να αλλάξει η κατάσταση τις επόμενες 2-3 εβδομάδες. Αν υπάρξει μεγάλος σεισμός τότε θα πάμε σε μήνες» είπε στην ΕΡΤ για τους σεισμούς στη Σαντορίνη.

«Έχουν σπάσει αρκετά κομμάτια αλλά μια περιοχή δεν έχει σπάσει ακόμα, άρα δεν μπορούμε να αποκλείσουμε έναν σεισμό 6 Ρίχτερ. Δύσκολο για να έχουμε 6,5 ή 6,2 Ρίχτερ. Επομένως παραμένει σε ισχύ το σενάριο για έναν ισχυρό σεισμό στη Σαντορίνη» πρόσθεσε ο κ. Παπαζάχος.

Παρόλα αυτά εκτίμησε ότι «τα πράγματα είναι πιο αισιόδοξα πριν από 24 ή 48 ώρες καθώς είναι καθαρά στο νησί της Ανύδρου η σεισμική ακολουθία. Αυτό σημαίνει ότι είναι σε απόσταση 20-25 χλμ. από τη Σαντορίνη. Είναι ενδεικτικό ότι οι κάτοικοι ακόμα και τους ισχυρότερους σεισμούς τους κατάλαβαν λίγο λιγότερο χθες».

Σημείωσε, επίσης, ότι «δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο, αν είναι προσεισμική δεν την έχω ξανασυναντήσει. Είναι σπάνια ακολουθία για τον ελλαδικό χώρο».

Παράλληλα δήλωσε «κατηγορηματικά δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για τα ελληνικά ηφαίστεια ότι έχουν επιπτώσεις από τους σεισμούς».

 

 

Διαβάστε επίσης