Χαμηλοί οι τζίροι στην πασχαλινή αγορά της Πάτρας σε σχέση με πέρυσι: Μειωμένη κίνηση, απουσία ψυχολογίας
«Ο κόσμος έκανε αγορές, αλλά πιο διστακτικά. Το μέλλον προδιαγράφεται δυσοίωνο για την αγορά» – Άνοδος στα καταστήματα με τεχνικά επαγγέλματα

Υποτονική ήταν και χθες Μ. Παρασκευή η κίνηση στην αγορά της Πάτρας, κάτι που γινόταν εύκολα αντιληπτό και από την εικόνα που παρουσίαζαν οι πεζόδρομοι και οι κεντρικές οδοί της πόλης.
Ο Γιώργος Βαγενάς πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας και της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας, μιλώντας στην εφημερίδα «Πελοπόννησος», απέδωσε τη μειωμένη κίνηση στην έλλειψη ρευστού, αλλά και στην απουσία ψυχολογίας του κόσμου, επαναφέροντας το ζήτημα επιστροφής του 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο και στις συντάξεις: «Εχει προκύψει από τεκμηριωμένες έρευνες της Ομοσπονδίας ότι η έλλειψη των δύο παραπάνω μισθών έχει οδηγήσει στα λουκέτα χιλιάδων επιχειρήσεων σε ολόκληρη τη χώρα.
Την ίδια ώρα, το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων και καταστημάτων έχει ανέβει τα τελευταία χρόνια κατά 75%, ενώ παράλληλα η κατανάλωση έχει πέσει σε επίπεδα άνω του 50%.»
Κατά τον κ. Βαγενά, καταλυτικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι οι μισθοί και οι συντάξεις δεν πληρώθηκαν μέσα στις γιορτές, ενώ η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά και αυτές τις γιορτές επιβεβαιώνει τις δυσοίωνες εκτιμήσεις ότι το εμπόριο στην Πάτρα ουσιαστικά σβήνει.

Άνοδο στα καταστήματα με τεχνικά επαγγέλματα καταγράφει ο Αλέξανδρος Γιαννακόπουλος
Ο Βασίλης Παναγιωτόπουλος πρόεδρος του Συλλόγου Λιανοπωλητών Κρεοπωλών Πατρών και Προαστίων Ν. Αχαΐας εκτίμησε στην «Π» ότι η κίνηση ήταν υποτονική φέτος σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο: «Οι τιμές ήταν πολύ ακριβές και αυτό λειτούργησε ανασταλτικά για τον κόσμο, προκειμένου να αγοράσει αρνί και κατσίκι. Ετσι, έχουν περισσέψει μεγάλες ποσότητες στην αγορά, που δεν θα διατεθούν. Ο κόσμος πάντως προτίμησε τα τοπικά κρεοπωλεία από τις υπεραγορές και τον ευχαριστούμε γι’ αυτό. Στη μειωμένη κίνηση συνετέλεσε σίγουρα το γεγονός ότι ο κόσμος δεν πληρώθηκε τις συντάξεις του Μαΐου, οπότε δεν είχε χρήμα για τις αγορές του».
Στον τομέα των γλυκισμάτων και τις ζαχαροπλαστικής, ο Γιάννης Μιχαλόπουλος από το «Αχαϊκό Εντελβάις» σημείωσε στην «Π» ότι η κίνηση κυμάνθηκε περίπου στα περσινά επίπεδα, αλλά το κέρδος ήταν φέτος μειωμένο: «Αναγκαστήκαμε να πουλάμε ακριβότερα, γιατί οι πρώτες ύλες ακρίβυναν, όπως η σοκολάτα και άλλα υλικά. Αλλά και πάλι εμείς απορροφήσαμε μεγάλο μέρος των αυξήσεων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα καθαρά κέρδη μας να είναι σαφώς μειωμένα. Ο κόσμος έκανε αγορές, αλλά πιο διστακτικά. Το μέλλον προδιαγράφεται δυσοίωνο για την αγορά».
Αντίθετα, όπως σημειώνει ο έμπορος Αλέξανδρος Γιαννακόπουλος, τα καταστήματα που σχετίζονται με τεχνικά επαγγέλματα και εργασίες παρουσίασαν αύξηση: «Από τον νέο χρόνο έως και σήμερα στον κλάδο μας καταγράφουμε μία αύξηση της κίνησης και του τζίρου, της τάξεως ακόμα και του 40%. Σίγουρα όμως αυτό δεν συμβαίνει στην υπόλοιπη αγορά, με τα σημάδια που έχουμε να δείχνουν πτωτική πορεία και χαμηλούς τζίρους».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News