Η βιασύνη του υπουργού Υγείας
ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΟΛΩΜΟΥ*
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε προ ημερών την χορήγηση δωρεάν rapid test (ένα την εβδομάδα ανά κάτοχο ΑΜΚΑ) μέσω των φαρμακείων για την ανίχνευση του κορονοϊού στη σίελο.
Είναι σίγουρα μια θετική ενέργεια για την ανίχνευση του ιού στο γενικό πληθυσμό και με βρίσκει σύμφωνη, διαφωνώ όμως με τον τρόπο πραγματοποίησης του εγχειρήματος για τους εξής λόγους:
1. Η ευαισθησία των διαγνωστικών tests στη σίελο είναι σαφώς κατώτερη από αυτή του ρινοφαρυγγικού και πιθανή πλημμελής λήψη τους από άτομα που δεν έχουν σχέση με την ιατρική πρακτική θα έχει ως αποτέλεσμα ανακριβή αποτελέσματα.
2. Σε περίπτωση θετικού κρούσματος, θα ενημερώνουν όλοι τον ΕΟΔΥ για τα αποτελέσματα; Εχουν όλοι τη γνώση να το κάνουν; Εάν ένα θετικό κρούσμα δεν το δηλώσει, πώς θα γίνεται η ιχνηλάτηση;
3. Το Υπουργείο έχει θεσπίσει με νομοθετικά μέτρα και με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ τον τρόπο προσέλευσης των πολιτών προς εξέταση στα εργαστήρια, τα οποία έχουν υποχρεωθεί σε διαμόρφωση ειδικών χώρων προς τούτο, καθώς και τις διαδικασίες λήψης και εκτέλεσης των tests. Εάν λοιπόν, όπως ακούστηκε, επιτραπεί στους φαρμακοποιούς να εκτελούν test, τότε συζητάμε όχι μόνο για αντιποίηση της ιατρικής πράξης (Νόμος 3418/2005, άρθρο1, ορισμός ιατρικής πράξης) αλλά και παραβίαση των κανόνων ασφαλείας, ουσιαστικά δηλαδή η ίδια η πολιτεία ακυρώνει τους κανόνες που έχει θέσει.
4. Τι γίνεται με τα χρησιμοποιημένα υλικά για τη λήψη του επιχρίσματος τα οποία η νομοθεσία επιβάλλει να απορρίπτονται και να αδρανοποιούνται ως μολυσματικά ιατρικά απόβλητα; Πού θα καταλήγουν όμως στην πράξη; Φυσικά εκεί που καταλήγουν και τα κοινά οικιακά απορρίμματα! Φανταστείτε το πάρτι του κορονοϊού στους κάδους απορριμμάτων και στις χωματερές, όταν εν δυνάμει θα απορρίπτονται άνω των 20.000.000 διαγνωστικών tests το μήνα.Ουσιαστικά παραβιάζεται η νομοθεσία για τα ιατρικά απόβλητα και δημιουργείται μια υγειονομική βόμβα.
Κύριε υπουργέ, έχετε άραγε αναλογιστεί την παράμετρο αυτή; Εχετε αναλογιστεί τον πιθανό κίνδυνο που θα εκτίθενται οι άνθρωποι που ασχολούνται με την αποκομιδή και την καθαριότητα;
Τι θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να γίνει:
– τα tests να διενεργούνται από κλιμάκια του ΕΟΔΥ ή σε επίσημες δομές υγείας είτε κρατικές (ΤΟΜΥ-ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ-ΠΟΛΥΙΑΤΡΕΙΑ) είτε ιδιωτικές (στις τελευταίες με επιδότηση των πολιτών από το κράτος).
Η επιλογή είναι δική σας.
*Η Κατερίνα Σολωμού είναι καθηγήτρια Ιατρικής, αντιπρόεδρος δημοτικού συμβουλίου Πατρέων.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News