Ερντογάν: Ξεπερνούν τα όρια οι προκλήσεις του Τούρκου προέδρου – «Για μένα δεν υπάρχει πια Μητσοτάκης»
Σκληρές και ακραίες είναι οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου τόνισε χαρακτηριστικά πως, «για μένα δεν υπάρχει πια Μητσοτάκης», κάνοντας ξεκάθαρο το γεγονός πως δεν σκοπεύει να συναντηθεί ξανά με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Σκληρές και ακραίες είναι οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου τόνισε χαρακτηριστικά πως, «για μένα δεν υπάρχει πια Μητσοτάκης», κάνοντας ξεκάθαρο το γεγονός πως δεν σκοπεύει να συναντηθεί ξανά με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Ο Τούρκος πρόεδρος «δαιμονοποίησε» ουσιαστικά τον πρωθυπουργό της Ελλάδας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μια τόσο ακραία δήλωση δεν έχει γίνει ούτε από τους Βλαντιμίρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι εν καιρώ πολέμου.
#BREAKING Turkish president says Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis does not exist for him after his criticism against Turkiye during visit to US
— Anadolu English (@anadoluagency) May 23, 2022
#BREAKING Turkish president says Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis does not exist for him after his criticism against Turkiye during visit to US
— Anadolu English (@anadoluagency) May 23, 2022
US likely to make up its own mind on selling F-16s to Turkiye without needing to consult Greek premier, says Turkish President Erdogan
— Anadolu English (@anadoluagency) May 23, 2022
«Οι ΗΠΑ θα αποφασίσουν μόνες τους για την πώληση F-16 στην Τουρκία, δεν θα συμβουλευτούν τον Έλληνα πρωθυπουργό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, μην κρύβοντας την ενόχλησή του. Παράλληλα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι δεν θα διεξαχθεί το Στρατηγικό Συμβούλιο Συνεργασίας ανάμεσα σε Άγκυρα και Αθήνα.
«Αυτή την στιγμή υπάρχουν σχεδόν δέκα βάσεις στην Ελλάδα. Και άραγε με αυτες τις βάσεις η Ελλάδα ποιον απειλεί; Και γιατί στήνονται αυτές οι βάσεις στην Ελλάδα» διερωτήθηκε ο Ερντογάν και συνέχισε: «Αυτή την στιγμή η Ελλάδα έχει χρέος 400 δισ. ευρώ προς την Ευρώπη.
Συνομιλήσαμε μαζί τους και συμφωνήσαμε να μην βάζουμε τρίτους μεταξύ μας Αλλά, παρ’ όλα αυτά, ο Μητσοτάκης μίλησε στη Γερουσία και είπε να μην δώσουν τα F-16 στην Τουρκία».
«Φέτος θα κάναμε το Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας. Πλέον για εμένα δεν υπάρχει Μητσοτάκης. Πλέον δεν δέχομαι με τίποτε να κάνω μια τέτοια συνάντηση μαζί του, διότι εμείς πορευομαστε με έντιμους πολιτικούς, που κρατάνε την υπόσχεσή τους. Τα παραπέρα ας τα σκεφτεί ο Μητσοτάκης.
Ας συναντηθεί με όποιον θέλει και ας κάνει βάσεις με όποιους θέλει. Και δεν πιστεύω πως η Αμερική θα αποφασίσει σύμφωνα με αυτά που είπε ο Μητσοτάκης» τόνισε επίσης.
Όπως είναι προφανές, την οργή του Ερντογάν έχει προκαλέσει όχι μόνο η πρόσφατη επιτυχημένη επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, η συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και η ιστορική ομιλία στο Κογκρέσο, αλλά και -κυρίως- ο χάρτης «της Γαλάζιας Πατρίδας» που έδειξε στον πλανητάρχη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Δείτε την εικόνα για να αντιληφθείτε γιατί μιλάμε για τον αναθεωρητισμό, την αμφισβήτηση της κυριαρχίας και την ενεργή απειλή, η οποία παίρνει σάρκα και οστά με τις καθημερινές παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου από τα τουρκικά αεροπλάνα τα οποία κάνουν επικίνδυνες υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά» ήταν το περίγραμμα των όσων είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός στον Αμερικανό πρόεδρο, όσο ήταν οι δυο τους στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου.
Δείτε τον χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας:
Αυτός είναι ο χάρτης που παρέδωσε ο Μητσοτάκης στον Μπάιντεν
«Ο κακός γείτονας μας έκανε ιδιοκτήτες αμυντικής βιομηχανίας»
Νωρίτερα σήμερα, ο Τούρκος πρόεδρος είχε εξαπολύσει «βέλη» κατά Ελλάδας και της Κύπρου, λέγοντας ότι «ο κακός γείτονας μάς έκανε ιδιοκτήτη αμυντικής βιομηχανίας», ενώ, διαστρεβλώνοντας την ιστορική αλήθεια, ανέφερε: «Ποτέ δεν ξεχάσαμε τις άδικες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα μας λόγω της ειρηνευτικής επιχείρησης (σ.σ. εννοώντας τον «Αττίλα») στην Κύπρο».
Υπονοώντας και πάλι τη χώρα μας, είπε ότι, «ξεκινώντας από τους γείτονές μας, πολλές χώρες της Ευρώπης προστάτευσαν τους ποταπούς της FETO».
Μιλώντας κατά την τελετή καθέλκυσης του υποβρυχίου Hızırreis στο ναυπηγείο Γκιολτσούκ της Κωνσταντινούπολης, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι εντυπωσιάζουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά του και ότι μπορεί να παραμένει κάτω από το νερό για τρεις μέρες και στη θάλασσα για 12 εβδομάδες χωρίς ανεφοδιασμό.
Όπως είπε, το Hızırreis θα τεθεί σε λειτουργία το 2023, ενώ και το υποβρύχιο Selmanreis θα τεθεί σε λειτουργία το 2027. Ανέφερε ακόμη ότι από φέτος θα μπαίνει στην υπηρεσία του πολεμικού ναυτικού και ένα υποβρύχιο και πως μέχρι το 2027 το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας θα έχει έξι νέου τύπου υποβρύχια.
Hızırreis Denizaltısı Havuza Çekme ve Selmanreis Denizaltısı İlk Kaynak Törenihttps://t.co/rzfzqBuc7Z
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) May 23, 2022
Bugün Yeni Tip Denizaltı Projemizin ikinci denizaltısı Hızır Reis’in havuza çekim işlemi ile Selman Reis’in ilk kaynak törenini gerçekleştirdik.
Denizaltılarımızın ülkemiz, milletimiz ve Türk Silahlı Kuvvetlerimiz için hayırlı olmasını diliyorum. pic.twitter.com/0gFiwnLLQ5
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) May 23, 2022
2027 yılına kadar toplam 6 adet yeni tip denizaltımızı donanmamıza kazandırmış olacağız. pic.twitter.com/86RrTgOg4o
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) May 23, 2022
Σύμφωνα με τον Ερντογάν, προχωρούν και οι προετοιμασίες για το εθνικής κατασκευής υποβρύχιο της χώρας. Είπε ότι η κατασκευή του ξεκινά το 2025 και σχεδιάζουν να το παραδώσουν στο πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας εντός πέντε-έξι ετών.
«Έχουμε υλοποιήσει πολλά έργα που θα κάνουν το ναυτικό μας ισχυρότερο και πιο αποτρεπτικό για την ασφάλεια της Γαλάζιας Πατρίδας» συμπλήρωσε.
Τα υποβρύχια που παίρνει η Τουρκία από τη Γερμανία είναι ίδιου τύπου με αυτά που έχει η Ελλάδα, όπως το «Παπανικολής», στο πλαίσιο της συμφωνίας Βερολίνου και Άγκυρας ήδη από το 2009. Τα ηλεκτρονικά τους συστήματα, ωστόσο, θα τα κατασκευάσουν οι ίδιοι οι Τούρκοι.
«Παρά την προδοσία των χωρών που θεωρούσαμε φίλες χώρες και τα παιχνίδια των συμμάχων, το πετύχαμε αυτό. Ποτέ δεν ξεχάσαμε τις άδικες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα μας λόγω της ειρηνευτικής επιχείρησης στην Κύπρο» είπε. Εξαπολύοντας επίθεση εναντίον της Δύσης, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι «τα όπλα, που δεν μας δόθηκαν έναντι αμοιβής, μεταφέρθηκαν δωρεάν με δεκάδες χιλιάδες φορτηγά στις αιμοσταγείς τρομοκρατικές οργανώσεις».
Υπονοώντας την Ελλάδα, ο Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίστηκε ακόμη ότι «ξεκινώντας από τους γείτονές μας, πολλές χώρες της Ευρώπης προστάτευσαν τους ποταπούς της FETO (σ.σ. η οργάνωση του Γκιουλέν), οι οποίοι είχαν βάλει στο στόχαστρο τη δημοκρατία μας τη νύχτα της 15ης Ιουλίου». Υποστήριξε ακόμη ότι «οι ηγέτες των τρομοκρατών στη Συρία έγιναν δεκτοί με κόκκινα χαλιά».
«Δεν μπορούμε να αφήσουμε στην άκρη τις κυρώσεις εναντίον μας, ειδικά από τη Σουηδία. Δεν υπάρχει λογική εξήγηση γι’ αυτά» είπε και προσέθεσε ότι θα πρέπει να ικανοποιηθούν οι δίκαιες προσδοκίες της Τουρκίας για στήριξη στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και στο θέμα των κυρώσεων.
«Ο κακός γείτονας μάς έκανε ιδιοκτήτη αμυντικής βιομηχανίας» κατέληξε.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News