Ανεμβολιάστοι Υγειονομικοι: Το ΣτΕ άνοιξε δρόμο για την επιστροφή τους και στα νοσοκομεία της Αχαΐας – «Η αρχή της δικαίωσης μας»
Το Ανώτατο Δικαστήριο (ΣτΕ)στο οποίο είχε προσφύγει η ΠΟΕΔΗΝ έκρινε, ότι η εν λόγω ρύθμιση για παράταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των υγειονομικών ως το τέλος του χρόνου είναι αντισυνταγματική.
«Δικαίωση» ήταν η πρώτη λέξη που μας διατύπωσαν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί των δημοσίων υγειονομικών δομών της περιοχής μας λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία έκρινε αντισυνταγματική την παράταση της αναστολής των εργαζομένων μέχρι τέλος του χρόνου.
Συγκεκριμένα το Ανώτατο Δικαστήριο στο οποίο είχε προσφύγει η ΠΟΕΔΗΝ έκρινε, ότι η εν λόγω ρύθμιση για παράταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των υγειονομικών ως το τέλος του χρόνου είναι αντισυνταγματική, διότι οι αρμόδιες υπηρεσίες όφειλαν να έχουν, ως ορίζεται, επαναξιολογήσει την αναγκαιότητα του μέτρου.
Οπως σημειώνουν στην απόφασή τους οι σύμβουλοι Επικρατείας, ότι ήδη έχει παρέλθει χρονικό διάστημα 8 και πλέον μηνών από τη λήψη του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων σε δομές υγείας, δηλαδή «διάστημα που λόγω της φύσεως του μέτρου και των συνεπειών του, υπερβαίνει προδήλως το εύλογο, χωρίς, ωστόσο, να έχει διενεργηθεί επαναξιολόγησή του, βάσει επίκαιρων, κατά τον χρόνο εκείνο, επιστημονικών και επιδημιολογικών στοιχείων, για την αξία, την αποτελεσματικότητα και τις συνέπειες των εμβολίων κατά του κορονοϊού και την πορεία και την εξέλιξη της πανδημίας».
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ δήλωσε:
«Η απόφαση για να τεθούν σε αναστολή οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί έχει ως στόχο την προστασία της Υγείας των πολιτών και κρίθηκε αρχικά από την Ολομέλεια του ΣτΕ ως μέτρο συνταγματικό. Με την από 2332/22 νεότερη απόφαση του Γ’ τμήματος του ΣτΕ τίθενται θέματα συνταγματικότητας ως προς την παράταση του μέτρου. Αναμένουμε τη δημοσίευση της απόφασης για να εκτιμηθεί στο σύνολό της. Διαβεβαιώνουμε τους πολίτες ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία από την εφαρμογή της απόφασης».
ΟΙ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΙ ΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ
Η απόφαση του ΣτΕ που ανοίγει πλέον την πόρτα της επιστροφής των ανεμβολίαστων υγειονομικών στις θέσεις τους, σε επίπεδο Αχαΐας, αφορά περίπου 300 εργαζομένους.
«Σαφώς και είναι η αρχή της δικαίωσής μας» ανέφερε στην «Π» η νοσηλεύτρια του Καραμανδανείου, Χριστίνα Πουλοπούλου, η οποία μετά από 22 χρόνια υπηρεσίας στο δημόσιο σύστημα υγείας, τέθηκε εκτός του εργασιακού της χώρου. Η ίδια προσθέτει: «Εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε διότι πιστεύουμε ότι αδίκως τεθήκαμε εκτός υγειονομικού συστήματος. Και η απάντηση βρίσκεται στον Σεπτέμβριο του 2021 που οι ανεμβολίαστοι ήταν εκτός νοσοκομείων αλλά στα νοσοκομεία υπήρχε εκτεταμένη διασπορά του κορονοϊού. Επομένως δεν είμαστε εμείς ο κίνδυνος».
Τέλος απευθυνόμενη στον υπουργό Υγείας με αφορμή και τη δήλωσή του επί της αποφάσεως του ΣτΕ, αναφέρει: «Η δημόσια υγεία δεν κινδυνεύει από εμάς αλλά κινδυνεύει από την ίδια την κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που εισάγει για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη».
Η ΠΟΕΔΗΝ ζητάει την άμεση εφαρμογή
Εκ μέρους της ΠΟΕΔΗΝ ο Μιχάλης Γιαννάκος σημείωσε: «Κατόπιν τούτων οι συνάδελφοι πρέπει να επιστρέψουν άμεσα πίσω στην εργασία τους με καταβολή τουλάχιστον του 50% του μισθού τους από 14/4/2022.
Πλήρης δικαίωση της ΠΟΕΔΗΝ, που με τη μετριoπαθή στάση της υπέρ του εμβολιασμού, κατά της συνέχισης των αναστολών εργασίας που δεν είχαν κανένα υγειονομικό όφελος μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Καλούμε τον υπουργό Υγείας να προωθήσει διάταξη για εφαρμογή της εν λόγω απόφασης».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News