Αντιπλημμυρικά και αποζημιώσεις! Εξι «τεχνικά» στελέχη αναλύουν πού και γιατί πρέπει να πέσει το βάρος το επόμενο διάστημα

Ποια είναι τα δύο πράγματα που χρειάζονται άμεσα οι πληγέντες.

Φωτιά Κάλφα Το πού και πώς θα βόσκουν πλέον τα ζώα, έχει πολλές παραμέτρους

«Επόμενη μέρα στον Ερύμανθο» Νο3. Μετά τους τοπικούς φορείς και τους βουλευτές Αχαΐας, ο λόγος σε πιο εξειδικευμένα πρόσωπα. Με τεχνική, επιστημονική, πρακτική άποψη επί των θεμάτων που «καίνε» την καμένη περιοχή.

Η «Πελοπόννησος» μίλησε με γεωπόνους, δασάρχες, περιβαλλοντολόγους και τους ρώτησε: Τι σας ανησυχεί πιο πολύ για το άμεσο και πιο μακρινό μέλλον;

Τι σας προβληματίζει; Πού εκτιμάτε ότι θα χρειαστεί να γίνουν άμεσα παρεμβάσεις και κινήσεις και προς ποια συγκεκριμένη κατεύθυνση;

Οπως θα διαπιστώσετε, κοινός παρανομαστής των απαντήσεων είναι τα αντιπλημμυρικά έργα, που επείγουν, και η έμπρακτη συμπαράσταση στους κτηνοτρόφους που κλυδωνίζονται μαζί με την οικονομία της περιοχής!

Μέχρι που εξηγούν γιατί τα ζώα δεν πρέπει να βόσκουν πλέον στα καμένα, όχι μόνο για τυπικούς αλλά και για πολύ πρακτικούς λόγους!

ΑΝ. ΤΣΑΚΩΝΑΣ: Μόνο αν αποζημιωθούν

Αναστάσιος Τσάκωνας

«Οι δασικές εκτάσεις που κάηκαν και οι σταβλικές εγκαταστάσεις θα επανέλθουν γρήγορα μόνο εάν αποζημιωθούν άμεσα και σε μεγάλο βαθμό οι πληγέντες. Το παρήγορο για την περιοχή είναι ότι δεν έχει μεγάλες δενδρώδεις καλλιέργειες που θέλουν πολύ χρόνο για να επανέλθουν.

Ομως, επιβάλλεται να αποζημιωθούν και άμεσα όσοι επλήγησαν. Τα ζώα είναι σε περίοδο αναπαραγωγής αυτό τον καιρό. Και μεγάλο μέρος του ζωικού κεφαλαίου, όπως και οι τροφές, καταστράφηκαν. Αρα, κάπως πρέπει να τραφούν αυτά τα ζώα.

Και το πιο βασικό: μέχρι να πιάσουν οι πρώτες βροχές και να αρχίσει να χειμωνιάζει, πρέπει τα ζώα, και τα πιο μεγάλα και τα νεογέννητα, να έχουν κάπου να μείνουν. Γιατί τώρα δεν έχουν. Κάηκαν οι στάβλοι. Ολο αυτό είναι σε συνάρτηση. Μόνο αν βοηθήσει η Πολιτεία, δεν θα γίνει ανεπανόρθωτη η ζημιά στην περιοχή…».

* Ο Αναστάσιος Τσάκωνας είναι γεωπόνος και πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Πελοποννήσου και Δυτ. Στερεάς Ελλάδας.

Δ. ΣΙΓΑΛΟΣ: Θα επιβιώσουν οι κτηνοτρόφοι;

Γιώργος Σιγαλός

«Ως γεωπόνο, με ανησυχεί, και πολύ ιδιαίτερα, το θέμα των αποζημιώσεων. Ξέρετε γιατί; Επειδή απ’ αυτό εξαρτάται η επιβίωση πολλών κτηνοτρόφων, άρα η επιβίωση της περιοχής.

Οι κτηνοτρόφοι στον Ερύμανθο είναι πανικοβλημένοι, γιατί φοβούνται πως οι αποζημιώσεις που θα τους δοθούν θα είναι πολύ κάτω από την πραγματική ζημιά τους. Και, δυστυχώς, αυτή είναι η συνήθης πρακτική στην Ελλάδα.

Επίσης, λόγω της ζημιάς που έπαθαν, δεύτερον της μείωσης της τιμής του γάλακτος γι’ αυτούς και τρίτον της μείωσης των επιδοτήσεων σχεδόν στο μισό, απειλείται να τιναχθεί στον αέρα η περιοχή. Η κτηνοτροφία είναι σε εγκατάλειψη, η περιοχή κινδυνεύει με ερήμωση.

Ο κτηνοτροφικός πληθυσμός μειώνεται δραματικά. Οσον αφορά στο κομμάτι των υποδομών και της πρόληψης, είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Γιατί δεν φτιάχτηκαν, π.χ., τόσα χρόνια οι δεξαμενές;».

* Ο Γ. Σιγαλός είναι γεωπόνος και πρώην πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Μελέτη για πλημμύρες

Γ. Παπακωνσταντίνου

«Δύο είναι, κατά τη γνώμη μου, τα βασικά ζητήματα της επόμενης μέρας. Το πρώτο, τα έργα υποδομής που πρέπει να γίνουν για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής, με ταυτόχρονη απομάκρυνση των καμένων δέντρων.

Βέβαια στο Κάλφα δεν είναι καθόλου απλή η κατάσταση λόγω της ιδιομορφίας της περιοχής, άρα θα χρειαστεί ειδική μελέτη. Αλλά άμεσα, γιατί με τις πρώτες δυνατές βροχές, τι θα γίνει;

Και το δεύτερο, οι καμένες εκτάσεις που βοσκούσαν τα ζώα. Πού θα βοσκήσουν πλέον; Εκεί δεν γίνεται πια.

Επίσης, επειδή έγινε κουβέντα, δεν έχουμε οχήματα ως Δασαρχείο. Ολα σχεδόν είναι παμπάλαια και συνεχώς με βλάβες. Πολλές φορές Πάτρα, Χαλανδρίτσα και Αχαγιά μοιραζόμαστε ένα όχημα.

Τις Περισσότερες φορές πάμε με τα δικά μας. Το ξέρετε ότι το Δασαρχείο Πάτρας δεν έχει πλέον κανέναν οδηγό; Οδηγούν δασοφύλακες και δασονόμοι τα δικά τους για να γίνεται η δουλειά.

* Ο Γιάννης Παπακωνσταντίνου είναι πρόεδρος του Συλλόγου Δασοφυλάκων Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου.

ΗΛΙΑΣ ΑΣΠΡΟΥΚΟΣ: Κίνδυνος για πλημμύρες

Ηλίας Ασπρούκος

«Αν και δεν έχω προσωπική αντίληψη της συγκεκριμένης καταστροφής, έτσι όπως μου την περιγράψατε καταλαβαίνω, νομίζω… Πρώτον, υπάρχει το ζήτημα της άμεσης επενέργειας της κλιματικής αλλαγής. Υψηλές θερμοκρασίες, λιγότερες υγρασίες, με ό,τι σημαίνει αυτό για την ιδιομορφία της περιοχής.

Η αναπλήρωση των δασικών εκτάσεων θα πάρει χρόνια. Και η έκταση της καταστροφής είναι τέτοια που δεν γίνεται να αφήσει την περιοχή ανεπηρέαστη. Είναι μεγάλο το κομμάτι που κάηκε.

Ανησυχώ τι θα συμβεί τον χειμώνα με δυνατές βροχές και μπόρες.

Ο κίνδυνος πλημμυρών θα καραδοκεί και γι’ αυτό πρέπει οι δασικές υπηρεσίες να φροντίσουν να κάνουν ό,τι έργα είναι δυνατόν για να θωρακιστεί όσο γίνεται η περιοχή. Αυτά τα δύο θέματα με κάνουν ανήσυχο».

* Ο Ηλίας Ασπρούκος είναι περιβαλλοντολόγος.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΝΕΛΛΗΣ: Επειγόντως ζωοτροφές

Αντιπλημμυρικά

«Πολύ βαρύ πλήγμα για την περιοχή. Είναι μεγάλη έκταση τα περίπου 35.000 στρέμματα που κάηκαν. Μιλάμε για περιοχή δασωμένη και κτηνοτροφική. Καταρχάς, επ’ ουδενί πρέπει να γίνει το δευτερογενές λάθος, σε τέτοιες περιπτώσεις, με τεχνητές αναδασώσεις. Μπορεί η αποκατάσταση να γίνει με φυσικό τρόπο.

Ν’ αφήσουν τη φύση να αναγεννηθεί μόνη της και να μην παρέμβει κανείς. Προσέξτε μια σημαντική λεπτομέρεια: για να συμβεί με φυσικό τρόπο η αποκατάσταση της καμένης γης, πρέπει να βοηθηθούν άμεσα και έμπρακτα οι κτηνοτρόφοι. Πρέπει να τους δοθούν ζωοτροφές για να βοσκήσουν τα ζώα τους.

Δεν πρέπει για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα να βοσκήσουν τα ζώα στα καμένα, γιατί θα εμποδίσουν, άθελά τους, την ανάκαμψη και ανασύσταση των δασικών εκτάσεων με φυσικό τρόπο.

Οι ρίζες τους είναι άθικτες από κάτω. Αλλά μέχρι να αποκτήσουν ένα ύψος τα θαμνώδη, δεν επιτρέπεται να βοσκήσουν εκεί τα ζώα. Επίσης, ελλοχεύει και ο κίνδυνος πλημμυρών».

* Ο Γιώργος Κανέλλης είναι μέλος της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας.