Πόση σημασία έχει να τιμάς τους προγόνους σου; Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάς και να ερευνάς την ιστορία σου; Πώς μπορείς να μεταδίδεις τα μηνύματα της Επανάστασης του 1821 στο σήμερα; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα στα οποία προσπαθεί να δίνει απαντήσεις καθημερινά ο Κωνσταντίνος Πλαπούτας, πρόεδρος του Πατριωτικού Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών του 1821 και ιστορικών γενών της Ελλάδος.
Ο κ. Πλαπούτας, με καταγωγή από το Παλούμπα Αρκαδίας, έλκει την καταγωγή του από τον γενάρχη Κόλια Πλαπούτα, ο οποίος ήταν πατέρας των ηρώων Γιωργάκη και Δημητράκη Πλαπούτα. Μιλάει σήμερα στην «ΠτΔ» και παρουσιάζει τον ρόλο του Ομίλου στη σημερινή κοινωνία, αναφέρει το πώς μεγάλωσε και πότε αντιλήφθηκε τη σημασία του επωνύμου που φέρει.
Μιλήστε μου λίγο για τον Ομιλο Απογόνων Αγωνιστών της Επανάστασης. Ποιος είναι ο στόχος σας;
Ο Ομιλος ιδρύθηκε το 1938 από τους απευθείας εγγονούς των ηρώων του 1821. Ολοι αυτοί που ίδρυσαν τον όμιλο ήταν ιδιαίτερες προσωπικότητες της εποχής. Υπουργοί, ακαδημαϊκοί, στρατηγοί. Ο Ομιλος τελεί υπό την αιγίδα του εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας. Οπως αναφέρει το καταστατικό μας: «Από τον βωμό των προγόνων παίρνουμε τη σπίθα και όχι τη στάχτη». Αυτό σημαίνει πως έχουμε ως στόχο την προάσπιση των παραδόσεων του λαού μας και τη συμμετοχή σε εκδηλώσεις εθνικού ενδιαφέροντος. Επιπλέον, συμμετέχουμε στην ανέγερση και συντήρηση μνημείων που συνδέονται με την ιστορία του Εθνους, όπως τον Πύργο των Πλαπουταίων στο Παλούμπα, ο οποίος αναστηλώθηκε πλήρως μέσω ΕΣΠΑ και θα λειτουργεί στο μέλλον ως μουσείο, ως ψηφιακή βιβλιοθήκη αλλά και ως συνεδριακό κέντρο.
Για να συμβεί αυτό, όμως, θα πρέπει να μεριμνήσει και η Πολιτεία για τη φύλαξη του και τη λειτουργία του. Επίσης ένας από τους στόχους μας είναι οι απόγονοι των αγωνιστών να μπαίνουν στην υπηρεσία της Ελλάδος. Ενώ επιπλέον, συλλέγουμε κειμήλια και έγγραφα και τα δίνουμε σε μουσεία της χώρας. Σε αυτό το σημείο ωστόσο, θέλουμε να διαχωρίσουμε τη θέση μας από διάφορα σωματεία και εταιρείες που δημιουργούνται τα τελευταία χρόνια με σκοπό να επωφεληθούν της επετείου των 200 χρόνων.
Ποιος είναι ο δικός σας ρόλος;
Ο Ομιλος έχει παραμείνει καθαρός από οποιαδήποτε πολιτική επιλογή και ο λόγος ύπαρξής τους είναι καθαρό εθνικός. Οχι εθνικιστικός. Γι’ αυτό και δεν είχαμε ποτέ καμία πολιτική ανάμιξη. Αλλά επειδή μπερδεύουμε τις λεπτές έννοιες, καλό είναι να το διαχωρίζουμε. Εμείς, τα μέλη του ομίλου, έχουμε γεννηθεί σε ένα περιβάλλον που μας γαλούχησε με τα πεπραγμένα των προγόνων μας. Θέλουμε να ενώσουμε το χθες με το σήμερα και το αύριο. Να συνεχίσουμε να συλλέγουμε και να καταγράφουμε ντοκουμέντα της ιστορικής σημασίας, ώστε αυτά να διατηρηθούν ατόφια για τις επόμενες γενιές.
Μεγαλώνοντας στο οικογενειακό σας περιβάλλον, ποια ήταν τα ακούσματα για την ιστορία της οικογένειάς σας;
Οι Πλαπουταίοι αναφέρονται στην ιστορία από το 1450. Ανήκαμε στους πρωτοκλέφτες του Μοριά μαζί με τους Κολοκοτρώνηδες και του Πετμεζαίους. Ο Κόλιας Πλαπούτας, ο γενάρχης μας, ήταν μια θηριώδης μορφή και σε σωματική διάπλαση και σε ψυχικά χαρίσματα. Είχε ιδιαίτερες τάσεις ελευθερίας, ήταν γέννημα του έρωτα και της ανδρείας, όπως αναφέρουν ιστορικά ντοκουμέντα. Ζούσε από σπηλιά σε σπηλιά και φορούσε ένα δέρμα από πρόβατο. Με τα μαλλιά του να φτάνουν ως τη μέση του, ενώ το ύψος του έφτανε στα δύο μέτρα. Εγω μεγάλωσα στην ίδια περιοχή, το Παλούμπα Αρκαδίας. Οπως καταλαβαίνετε, τα κειμήλια που είχαμε στο σπίτι ήταν πολλά, ενώ ακόμα και στα παιδικά μου χρόνια, η γλώσσα που μιλούσαν οι άνθρωποι της περιοχής ήταν η γλώσσα του ’21, με πολλές εκφράσεις να έχουν παραμείνει αναλλοίωτες. Μεγάλωνα λοιπόν και μάθαινα την ιστορία των προγόνων μου. Τις σχέσεις της οικογένειάς μου με τον Κολοκοτρώνη. Ακουγα ιστορίες και διάβαζα ντοκουμέντα για την ιστορική δίκη του Ναυπλίου, όπου ένας ψευδομάρτυρας, αντί να υποδείξει τον Κολοκοτρώνη ως Κολοκοτρώνη, έδειξε τον Δημητράκη Πλαπούτα. Επίσης, θυμάμαι να μου μεταφέρουν ιστορίες για το πώς εγκαταστάθηκε η οικογένεια στην περιοχή, όταν ο Κόλιας Πλαπούτας αφού είχε εκπαιδευτεί έψαχνε ένα μέρος να ζήσει και έστησε το κονάκι του στην Παλούμπα με τους Τούρκους να προαισθάνονται πως θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα μαζί του.
Οπως μετέφεραν σε μένα την ιστορία της οικογένειάς μου, έτσι προσπαθώ κι εγώ να τη μεταλαμπαδεύσω και στον δικό μου γιο. Χαρακτηριστικά, στη φετινή επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του έστειλα ένα μήνυμα: «Καλημέρα Γιώργο μου. Είναι ιδιαίτερη μέρα σήμερα, γιορτάζουμε τη νίκη εναντίον του φασισμού και των Ιταλών. Πριν 80 χρόνια, ο παππούς σου που έχεις το όνομα του, έφυγε για τον πόλεμο και γύρισε νικητής. Να το θυμάσαι πάντα και να νιώθεις περήφανος. Η οικογένειά μας, από τα Ορλωφικά και μετά, είχε ρόλο και προσέφερε τις υπηρεσίες της στην πατρίδα όποτε ζητήθηκε.
Πότε συνειδητοποιήσατε τι σημαίνει το όνομα που κουβαλάτε;
Προσωπικά από μικρή ηλικία καθώς οι γονείς μου με μάθαιναν την ιστορία της οικογένειάς μας. Γενικά οι απόγονοι νιώθουν το τεράστιο βάρος με την καλή έννοια. Κι επειδή δεν θέλουμε να φαινόμαστε, νομίζω πως δεν έχουμε εκμεταλλευτεί το όνομά μας.
Εχετε καταφέρει να διασώσετε οικογενειακά κειμήλια;
Πάρα πολλά. Φορεσιές, όπλα, επιστολές. Από όλα έχουμε καταφέρει να διασώσουμε. Μέχρι και λάφυρα που είχαν πάρει οι πρόγονοί μου από μάχες αλλά και προσωπικά τους αντικείμενα. Μην ξεχνάμε πως μεγάλωσα στα ίδια μέρη. Και πως ακόμα και τα παιχνίδια που παίζαμε μικροί είχαν να κάνουμε με την ιστορία των προγόνων μου.
Για τη φετινή επέτειο, ποιες είναι οι δράσεις που ετοιμάζετε;
Ο Ομιλος, παρόλο που δεν έχει κληθεί να συμμετάσχει στην επιτροπή του ’21, ετοιμάζει αρκετές δράσεις. Δεν κρίνουμε γιατί δεν είμαστε στην Επιτροπή, αλλά αυτό που είναι να κάνουμε, θα το κάνουμε. Εμείς κάνουμε κάθε χρόνια δράσεις για να κρατήσουμε ζωντανή την παράδοση και την εθνική συνείδηση. Τώρα όμως, το σκεπτικό μας είναι να αναδείξουμε γεγονότα τα οποία ανήκουν στη μετέπειτα ελεύθερη Ελλάδα στη Μακεδονία, στην Ηπειρο και τα νησιά. Προγραμματίζουμε εκδηλώσεις σε Μυτιλήνη (μας έχει καλέσει επίσημα ο Δήμος και θα φέρει ο Στρατός τη Χάρτα του Ρήγα) και Αλεξανδρούπολη για να μεταφέρουμε και να αναδείξουμε σε αυτούς τους Ελληνες πως δεν ήταν κάτι διαφορετικό από τους Πελοποννήσιους. Συμμετείχαν και αυτοί σε γεγονότα που είχαν ιδιαίτερη σημασία μετά από την Επανάσταση.
Επιπλέον, θα γίνουν πολλές δράσεις και στην Αττική, όπου σε συνεργασία Αμαλιείο Οικοτροφείο στο οποίο είναι πρόεδρος η Φωκά Μεταξά, μέλος του ομίλου και εγγονή του Ιωάννη Μεταξά, θα γίνει εκδήλωση σε συνεργασία με το Μουσείο Αθηνών και το Λύκειο Ελληνίδων και με το ιστορικό αρχείο Υδρας. Θα κάνουμε μια λιτάνευση στις καρδιές των Υψηλάντηδων που βρίσκονται στο εκκλησάκι στην οδό Στασιχώρου στην Αθήνα και την καρδιά του Κανάρη που βρίσκεται στο ιστορικό μουσείο στην Μητρόπολη Αθηνών. Ετοιμάζουμε την επίσημη ετήσια εκδήλωση του Ομίλου στην Ακαδημία Αθηνών. Εχουμε προγραμματίσει μια διημερίδα στο ΡΕΞ για το βίο των αγωνιστών. Ενώ να σημειώσουμε πως θα συμμετέχουμε σε δράσεις του Δήμου Αργους, όπου θα μας τιμήσουν με το ανώτατο βραβείο της πόλης ανήμερα της 25ης Μαρτίου, σε εκδήλωση του Δήμου Τριπόλεως για την Αλωση της Τριπολιτσάς, στη γιορτή της απελευθέρωσης του Παλαμιδίου, ενώ θα κάνουμε και δύο ημερίδες επιστημονικού ενδιαφέροντος στην Τροιζήνα και την Επίδαυρο που έγιναν οι πρώτες Εθνοσυνελεύσεις. Επίσης θα συμμετάσχουμε στην εκδήλωση για την επέτειο της μάχης του Λάλα, αλλά και σε εκδηλώσεις του Δήμου Καλαβρύτων, Αιγιαλείας και Μεσολογγίου. Τέλος, θα μιλήσουμε διαδικτυακά σε σχολεία και θα βραβεύσουμε παιδιά που πραγματοποιούν θεατρικές παραστάσεις όπως κάνουμε τα τελευταία τρία χρόνια. Δεν είναι περιστασιακός ο Ομιλος μας. Εμείς γιορτάσαμε και τα 150 χρόνια. Και θα γιορτάζουμε και θα θυμόμαστε μια ζωή. Όλες οι ανωτέρω φυσικές εκδηλώσεις είναι υπό αίρεση φυσικά και εξαρτώνται από τις επιδημιολογικές συνθήκες.
Συνέντευξη στον ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟ
anastasop@pelop.gr
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News