Απολογισμός Έργων της ΕΕΑΑ για το 2023: Υπερκαλύφθηκε ο στόχος στην ανακύκλωση συσκευασιών της χώρας
Απολογισμός Έργων της ΕΕΑΑ για το 2023
Σταθερά ισχυρή, για μια ακόμη χρονιά, αναδεικνύεται η συνεισφορά της ΕΕΑA, η οποία μέσω των έργων της, καλύπτει το 95% του Εθνικού Αποτελέσματος στην Ανακύκλωση Συσκευασιών. Οι δραστηριότητες της ΕΕΑΑ και των Μπλε Κάδων υπερκάλυψαν και το έτος 2023 τους στόχους και τη νομική υποχρέωση των Συμβεβλημένων Επιχειρήσεων.
Συγκεκριμένα, η ΕΕΑΑ πέτυχε την ανακύκλωση 468 χιλ. τόνων, έναντι υποχρέωσης 305 χιλ. τόνων, αγγίζοντας το 153% του στόχου της. Επιπλέον, η εταιρεία εξασφάλισε την ανακύκλωση περίπου 52 χιλ. τόνων ανακυκλώσιμων υλικών (κυρίως χαρτί εντύπων) που, αν και δεν περιλαμβάνονται στη νομική της υποχρέωση, συνεισφέρουν στην επίτευξη των Εθνικών στόχων, οι οποίοι είναι αρμοδιότητα της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η ΕΕΑΑ, από την έναρξη της λειτουργίας της έως και σήμερα, έχει διαθέσει περίπου 397 εκατ. € για επενδύσεις και λειτουργικές δαπάνες, ώστε το Σύστημά της να μπορεί να ανταποκριθεί και να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του 99% του πληθυσμού της χώρας. Σε συνεργασία με Δήμους της χώρας, 175 χιλ. ενεργοί Μπλε Κάδοι, 10.800 Μπλε Κώδωνες και 544 οχήματα συλλογής αποτελούν την τεχνική υποδομή συλλογής που αξιοποιείται καθημερινά, ενώ περισσότερα από 140 χιλ. δρομολόγια συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών εκτελέστηκαν από τους συνεργαζόμενους ΟΤΑ καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023 προς τα 31 συνεργαζόμενα Κέντρα Διαλογής σε όλη την επικράτεια.
Η ΕΕΑΑ προχωρά στην ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας και της ρομποτικής, ώστε να βελτιστοποιηθεί η διαδικασία της ανακύκλωσης και επενδύει σε νέες τεχνολογίες και πιλοτικά προγράμματα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν το καινοτόμο πρόγραμμα «Smart Waste Management», με το οποίο καταγράφεται ψηφιακά η πληρότητα και η συλλογή των Μπλε Κωδώνων για το γυαλί. Επίσης, η ΕΕΑΑ συμμετέχει στο ερευνητικό πρόγραμμα «Reclaim», το οποίο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία του πρώτου φορητού, πλήρως ρομποτικού Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), που αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη και τη ρομποτική, με στόχο την αυτοματοποίηση της διαδικασίας διαλογής και την ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών. Τέλος, η ΕΕΑΑ έχει εγκαταστήσει στο ΚΔΑΥ Θέρμης, τον πρώτο στη χώρα ρομποτικό διαλογέα πλαστικών συσκευασιών.
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) κ. Μιχάλης H. Οικονομάκης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το 95% του Εθνικού Αποτελέσματος της χώρας οφείλεται στην ΕΕΑΑ, η οποία μέσω της δραστηριότητάς της και της συνεργασίας της με 314 Δήμους, συμβάλλει καθοριστικά στην επίτευξη του Εθνικού στόχου στην ανακύκλωση συσκευασιών τα τελευταία 23 χρόνια. Ειδικότερα τα αποτελέσματα αυτά δεν θα μπορούσαν να επιτευχθούν χωρίς τη συμβολή των 3.500 και πλέον επιχειρήσεων, που με την εμπιστοσύνη τους στηρίζουν σταθερά την ΕΕΑΑ, αλλά και των πολιτών, που έχουν μετατρέψει την ανακύκλωση συσκευασιών σε καθημερινή συνήθεια. Ωστόσο, οι αποφάσεις των αρμόδιων αρχών για την αντιμετώπιση των διαχρονικών ζητημάτων, όπως η εισφοροδιαφυγή που ανέρχεται σήμερα στο 44%, με αποτέλεσμα τη στέρηση από την Ανακύκλωση Συσκευασιών αναγκαίων χρηματικών πόρων ύψους 25 εκατ. € κάθε χρόνο, καθώς και η ελλιπής χρηματοδότηση των Δήμων, επηρεάζουν σημαντικά την βιώσιμη λειτουργία των έργων ανακύκλωσης και την περαιτέρω ενδυνάμωσή τους προς όφελος της κοινωνίας. Σε κάθε περίπτωση, όλοι εμείς στην ΕΕΑΑ, παραμένουμε πιστοί στη δέσμευσή μας για καλύτερη και περισσότερη ανακύκλωση συσκευασιών».
Λίγα λόγια για την ΕΕΑΑ
Η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) όπως προβλέπει ο Νόμος, έχει μη κερδοσκοπική λειτουργία και εξυπηρετεί σκοπούς δημοσίου συμφέροντος. Ιδρύθηκε από βιομηχανικές και εμπορικές επιχειρήσεις που, είτε διαθέτουν συσκευασμένα προϊόντα στην ελληνική αγορά, είτε κατασκευάζουν συσκευασίες και σήμερα αριθμεί περισσότερες από 3.500 συμβεβλημένες επιχειρήσεις. Στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΕΑΑ, εκτός από υπόχρεους παραγωγούς, συμμετέχει και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) κατά 35%.
Η ΕΕΑΑ οργανώνει το αδειοδοτημένο από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕOAN) Σύστημα Συλλογικής Εναλλακτικής Διαχείρισης για τα απόβλητα συσκευασίας (ΣΣΕΔ-ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ) σύμφωνα με το Ν.4819/21. Το εθνικό θεσμικό πλαίσιο είναι απόρροια των ευρωπαϊκών οδηγιών και υποχρεώνει τους παραγωγούς συσκευασίας, δηλαδή τις επιχειρήσεις που διαθέτουν συσκευασμένα προϊόντα στην ελληνική αγορά, να μεριμνήσουν για την ανακύκλωση των συσκευασιών τους.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ΕΕΑΑ: https://www.herrco.gr/
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News