Αργοπεθαίνουν χωριά της ορεινής Αχαΐας – Δημογραφική κατάρρευση με σχεδόν μηδενικές γεννήσεις

Αποκαλυπτική έρευνα του Ινστιτούτου Δημογραφικών Ερευνών και Μελετών. Τι σχολιάζει η αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής και Οικογένειας Γεωργία Ντάτσικα

χωριά

Οι πρόσφατες κινητοποιήσεις ως αντίδραση στην αναστολή λειτουργίας σχολικών τμημάτων στην Αχαΐα, δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως μεμονωμένα περιστατικά διοικητικής αναδιάρθρωσης, αλλά ως έκφανση του τεράστιου δημογραφικού προβλήματος.

Η μείωση των γεννήσεων έναντι των θανάτων έχει ανατρέψει απειλητικά τις πληθυσμιακές ισορροπίες στη χώρα μας και η Αχαΐα δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση αυτής της τάσης, όπως επιβεβαιώνουν και οι σχετικές μελέτες.

Η έρευνα του Ινστιτούτου Δημογραφικών Ερευνών και Μελετών, αποτέλεσε ένα ηχηρό καμπανάκι που επιβεβαίωσε αυτό που βλέπουμε καθημερινά στην κοινωνία. Βάσει εκτίμησης του ΙΔΕΜ, υπολογίζεται πως οι γεννήσεις κατά την περίοδο 2020-25 θα μειωθούν κατά περίπου 75.000, με την Ελλάδα να βρίσκεται μπροστά σε μια «δημογραφική κατάρρευση», καθώς μεγάλο ποσοστό της χώρας αδειάζει από νέους που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία, ενώ την ίδια στιγμή, οι γεννήσεις έχουν μειωθεί δραματικά.

Οπως προκύπτει από την έρευνα του ΙΔΕΜ, την πενταετία 2020-25 ο αριθμός των γεννήσεων στην Ελλάδα θα κυμανθεί σε μόλις 460.000. Δηλαδή οι γεννήσεις θα μειωθούν σχεδόν στο 50% σε σύγκριση με την εξαετία 1978-83 (853,6 χιλιάδες γεννήσεις).

Οι περιοχές της χώρας όπου το ΙΔΕΜ εκτιμά πως θα καταγράφουν έως 60 γεννήσεις την περίοδο 2020-25 βρίσκονται στην ορεινή και ημιορεινή ηπειρωτική Ελλάδα και όλες σχεδόν σε απόσταση μεγαλύτερη της μιας ώρας από τις αντίστοιχες έδρες των 13 περιφερειών της χώρας (με εξαίρεση κάποιες στην Περιφέρεια Πελοποννήσου).

Μάλιστα, σε ορισμένες περιοχές, ο αριθμός των γεννήσεων θα είναι ελάχιστος έως μηδαμινός ή και μηδενικός. Τα ορεινά χωριά της Αχαΐας δεν εξαιρούνται από αυτό τον κανόνα.

Από την έρευνα του ΙΔΕΜ προκύπτει πως το πιο σοβαρό πρόβλημα υπογεννητικότητας αντιμετωπίζουν οι δημοτικές ενότητες Λεοντίου και Καλεντζίου με 1-10 γεννήσεις την τελευταία πενταετία. Ακολουθούν σε κάπως καλύτερη θέση οι δημοτικές ενότητες Αροανίας, Κλειτορίας και Πάους με 11–20 γεννήσεις και σε πιο βελτιωμένη θέση είναι ο Ερινεός, η Τριταία και τα Καλάβρυτα με 21–40 γεννήσεις στην πενταετία 2020–25.

Τι μπορεί να γίνει απέναντι σε αυτή την εξελισσόμενη δημογραφική κατάρρευση; Το πρόβλημα είναι εθνικό, όμως υπάρχουν δράσεις και μέτρα που μπορούν να αναληφθούν σε τοπικό επίπεδο.

χωριά

Γεωργία Ντάτσικα

Η αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής και Οικογένειας Γεωργία Ντάτσικα τόνισε στην «Πελοπόννησο», ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας υλοποιεί κάποιες δράσεις, που έχουν στόχο τη στήριξη των πιο ευάλωτων οικογενειών. Από τις αρχές του 2025 μπαίνει σε εφαρμογή ο νέος σχεδιασμός της Περιφέρειας για τα Συνοδευτικά Μέτρα της Προτεραιότητας 6 «Επισιτιστική Βοήθεια και Υλική Στέρηση» (πρώην ΤΕΒΑ) με ιδιαίτερη έμφαση στα βρέφη, τα παιδιά και τους εφήβους. Πρόκειται για μια μία «βεντάλια» παροχών, κατά τα πρότυπα της προηγούμενης περιόδου και σύμφωνα πάντα με τις σημερινές ανάγκες του πληθυσμού.

«Στόχος μας είναι να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή διάχυση της ωφέλειας και η μεγαλύτερη δυνατή κάλυψη πραγματικών αναγκών των διαφορετικών ομάδων των ωφελούμενων (πολύτεκνες οικογένειες, μονογονεϊκές οικογένειες, βρέφη, παιδιά, έφηβοι, 65+, εμποδιζόμενα άτομα, άτομα με ανάγκη καθημερινής φροντίδας, ευάλωτες ομάδες σε ασθένειες, κ.ά.)» δήλωσε η κυρία Ντάτσικα, επισημαίνοντας ότι την προηγούμενη περίοδο υλοποιήθηκαν με επιτυχία περισσότερες από 50 διαφορετικές δράσεις σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με περισσότερους από 50 φορείς.

Στο πλαίσιο αυτό, περισσότεροι από 10.000 ωφελούμενοι έλαβαν μία ή περισσότερες υποστηρικτικές υπηρεσίες στο πλαίσιο των Συνοδευτικών Μέτρων.

 

Διαβάστε επίσης:

Αχαΐα: Γυμνασιάρχης κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση μαθήτριας

Παγκόσμια ανησυχία: «Σφαγή» με 500 νεκρούς στο Λίβανο τη χειρότερη μέρα του πολέμου με το Ισραήλ, κλιμακώνεται η σύγκρουση

Νέα Φιλαδέλφεια: Παλαιοημερολογίτης ιερέας αυνανιζόταν έξω από σχολείο, πώς «δικαιολόγησε» την πράξη του

Μάριος Σαλμάς: Δεν παραδίδω την έδρα μου, τι είπε με τον Πρωθυπουργό

Πάνω από 1,5°C η αύξηση της θερμοκρασίας στις ελληνικές θάλασσες τα τελευταία 30 χρόνια