Αρνείται τις αποζημιώσεις η Γερμανία: «Δεν υφίσταται πλέον καμία αξίωση» – Στην «Π» οι πρώτες αντιδράσεις

Σακελλαροπούλου και Μητσοτάκης έθεσαν το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων στον Σταϊνμάιερ

Γερμανία Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπoδέχθηκε τον Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ στο Μέγαρο Μαξίμου

Του Χρήστου Βεργανελάκη και του Κώστα Λαμπρόπουλου

Δεν έδειξε να συγκινείται και ιδιαίτερα ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, όταν πρώτα η πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και στη συνέχεια ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης του έθιξαν ανοιχτά και καθαρά το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων για τις πάσης φύσεως θηριωδίες των συμπατριωτών του στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της Κατοχής.

Στην μεν Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Γερμανός πρόεδρος απάντησε ψυχρά πως «για εμάς είναι λήξαν το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων», στον δε Ελληνα πρωθυπουργό δεν απάντησε τίποτα, επιλέγοντας στην αντιφώνησή του κάτι εντελώς γενικό…

Αποτελεί μια θετική εξέλιξη, συνεπώς, ότι η Ελλάδα, επίσημα και θεσμικά, ξαναβάζει στο τραπέζι το μείζον θέμα των αποζημιώσεων, αλλά το ζητούμενο είναι πόσο μπορεί να πιέσει τη Γερμανία, που δεν φαίνεται καθόλου πρόθυμη ν’ ανοίξει τέτοια κουβέντα.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, υποδεχόμενη τον Γερμανό πρόεδρο στο Προεδρικό Μέγαρο, του είπε: «Η ελληνογερμανική φιλία στηρίζεται στον ειλικρινή διάλογο και στον αλληλοσεβασμό. Στο πνεύμα αυτό, θα ήθελα να τονίσω, με βάση και τη σχετική απόφαση του ελληνικού Κοινοβουλίου του 2019, τη μεγάλη σημασία που έχει για τον ελληνικό λαό το ζήτημα των Πολεμικών Αποζημιώσεων και του Κατοχικού Δανείου, το οποίο παραμένει εκκρεμές».

Ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ενώ εξέφρασε τη χαρά του που η Ελληνίδα ομόλογός του τον προσκάλεσε να συμμετάσχει στην προχθεσινή εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, «μια πόλη με την οποία με συνδέουν πολλά πράγματα, ιδίως αναφορικά με τη γερμανική ευθύνη, με τις φρικαλεότητες που διέπραξαν οι Γερμανοί πριν και κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου», μετά το ξέκοψε: «Εμείς, είμαστε της άποψης ότι νομικά αυτό το θέμα θεωρείται λήξαν, ωστόσο παραμένουμε δεσμευμένοι απέναντι στην ιστορική μας ευθύνη, όχι μόνο αναφορικά με τη Θεσσαλονίκη αλλά και αλλού. Να συζητήσουμε πώς θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ένα Μνημείο για τους ανθρώπους που χάθηκαν»!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως, έσπευσε με τα λόγια του, όταν υποδέχθηκε τον πρόεδρο της Γερμανίας στο Μέγαρο Μαξίμου, να τον «επαναφέρει στην τάξη», λέγοντάς του ευθέως ότι δεν έχει λήξει το θέμα των γερμανικών-κατοχικών αποζημιώσεων. «Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω, προσωπικά, αλλά και ως Κρητικός, για το γεγονός ότι επιλέξατε να επισκεφθείτε την ιδιαίτερη πατρίδα μου, το νησί της Κρήτης, και να επισκεφθείτε την Κάνδανο, για να αναγνωρίσετε με την παρουσία σας τις ναζιστικές θηριωδίες στο νησί, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Θεωρώ ότι είναι μια πολύ σημαντική χειρονομία. Οπως γνωρίζετε, για την Ελλάδα το ζήτημα των επανορθώσεων, και ειδικά το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, αυτά τα ζητήματα είναι ακόμη πολύ ”ζωντανά” και ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή θα τα επιλύσουμε».

Ο Γερμανός πρόεδρος έκανε πως δεν άκουσε προφανώς: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που η Ελλάδα έχει επιστρέψει σε τροχιά οικονομικής ανάπτυξης, τροφοδοτώντας τις διμερείς οικονομικές μας συναλλαγές και ότι οι γερμανικές εταιρείες εξακολουθούν όχι μόνο να είναι παρούσες, αλλά και να επενδύουν εδώ, στην Ελλάδα. Ευελπιστώ, λοιπόν, ότι οι διμερείς μας σχέσεις, όχι μόνο οι οικονομικές αλλά και οι ανταλλαγές στον πολιτιστικό τομέα και μεταξύ των δύο λαών, θα αναπτυχθούν τα επόμενα χρόνια»!

Η «Πελοπόννησος» μίλησε για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων με τον δήμαρχο Καλαβρύτων Θανάση Παπαδόπουλο, τον συγγραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα Δρ. Αριστομένη Συγγελάκη, και τον πρόεδρο της Ενωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος Χαρίλαο Ερμείδη.

ΓερμανίαΘανάσης Παπαδόπουλος: «Η απάντηση Σρέντερ»

«Η θέση της Γερμανίας είναι γνωστή από παλιά, από την εποχή που ο πρώην πρόεδρός της, Γιοχάνες Ράου είπε κατά την επίσκεψή του στα Καλάβρυτα ότι αισθάνεται ”οδύνη και ντροπή γι΄ αυτό που έκανε ο τακτικός στρατός της Βερμαχτ». Ο αείμνηστος Κωστής Στεφανόπουλος, του απάντησε τότε στον Τόπο Εκτέλεσης ότι ”εσείς κάνατε το καθήκον σας και τώρα είναι η σειρά να πράξει το ίδιο και η γερμανική κυβέρνηση”. Οταν ο Ράου επέστρεψε στη Γερμανία, μας έστειλε απάντηση ότι προώθησε το θέμα των επανορθώσεων στην κυβέρνησή του και ο καγκελάριος Σρέντερ του σχολίασε ότι η υπόθεση έχει κλείσει. Με λίγα λόγια, οι Γερμανοί έρχονται κάθε φορά στην Ελλάδα να μας πουν ότι στενοχωριούνται για ό,τι έγινε, όμως μέχρι εκεί. Οποιες δικαστικές ενέργειες έχουμε κάνει, πέφτουν επάνω στις εφέσεις της γερμανικής πλευράς και τις ακυρώνουν. Εχει μείνει μόνο το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Εκεί, όμως, προσφεύγουν κράτη κι όχι ιδιώτες. Η γερμανική πλευρά προσπαθεί με την παρουσία της σε εκδηλώσεις μνήμης να απαλύνει την όλη διαδικασία για να μη διεκδικούμε το αυτονόητο».

Αριστομένης Συγγελάκης: «Η σκυτάλη στους νέους»Γερμανία

«Αν θέλει ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας να εκφράσει έμπρακτα τη μεταμέλεια των Γερμανών για ό,τι συνέβη την περίοδο της Κατοχής, έχει καλώς. Αν όχι, πραγματικά δεν καταλαβαίνουμε το νόημα της επίσκεψής του στην Ελλάδα. Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, με τη σκυτάλη της διεκδίκησης να περνάει στις νεότερες γενιές. Δεν μπορούν να ξεμπερδέψουν μαζί μας τόσο εύκολα. Οι συνολικές επανορθώσεις υπερβαίνουν τα 300 δις εκ. ευρώ, χωρίς αυτή η αποζημίωση να περιλαμβάνει τους κλεμμένους αρχαιολογικούς και πολιτιστικούς θησαυρούς, των οποίων θέλουμε τον επαναπατρισμό. Ο Γερμανός πρόεδρος εμμένει στη σκληρή θέση της Γερμανίας. Να μας εξηγήσουν, όμως, οπώς έκλεισε και με ποιον τρόπο το θέμα. Μέχρι το 2013, η Γερμανία άλλα μας έλεγε. Κάτι συνέβη. Ενα τέτοιο θέμα, πάντως, δεν κλείνει με μονομερή απόφαση. Οι αποζημιώσεις είναι νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Διεκδικούμε με βάση το δίκαιο και την ιστορία».

Χαρίλαος Ερμείδης: «Οχι, δεν έχει κλείσει»

Γερμανία«Ολες οι μαρτυρικές πόλεις δεν θα ήθελαν να υπάρχει αυτή η εκκρεμότητα. Παρά τις δυσκολίες, κρατάμε ακόμη και διεκδικούμε. Το θέμα, πάντως, δεν είναι, πλέον, των Γερμανών. Εχουν πετάξει το μπαλάκι στο δικό μας τραπέζι. Οταν ο Πρόεδρος της Γερμανίας λέει ανοικτά και δεν ντρέπεται ότι η υπόθεση έχει κλείσει νομικά και ηθικά, το θέμα είναι τι απαντούν οι δικοί μας. Γιατί το ελληνικό κράτος δεν τους αναφέρει την απόφαση της Βουλής των Ελλήνων; Πώς οι Γερμανοί ήταν θετικοί στην αντίστοιχη διεκδίκηση της Πολωνίας; Πώς είναι δυνατόν να μη βγαίνει άχνα τόσες 10ετίες και να πηγαίνουμε στα Καλάβρυτα, στο Δίστομο και να τα ακούμε μόνο εμείς; Τους αρχαιολογικούς θησαυρούς που έχουν κλέψει οι Γερμανοί γιατί δεν τους δίνουν πίσω; Οχι, το θέμα δεν έχει κλείσει. Η ίδια η Επιτροπή της γερμανικής Βουλής έχει παραδεχθεί ότι υπάρχει χρέος προς την Ελλάδα. Οι Γερμανοί μας φέρονται ως υποτελείς, ως κρατίδιό τους. Το Κατοχικό δάνειο ξεπερνάει το 1 τρις ευρώ με σημερινές τιμές. Γιατί δεν το πουλάμε σε ένα Fund να τρίξει δόντια στους Γερμανούς; Γιατί δεν το περνάμε στον προϋπολογισμό του ελληνικού κράτους;».

Διαβάστε επίσης:

 

Ανατίναξη ΑΤΜ στα Σελιανίτικα: «Κύριοι» πήγαν «κύριοι» έφυγαν με… 200.000 ευρώ ΦΩΤΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ

Το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων «στήνει» στην Πάτρα το πρώτο δίκτυο 6G στην Ευρώπη

Αμπελόκηποι: ΒΙΝΤΕΟ ντοκουμέντο από τη στιγμή της έκρηξης

ΑΑΔΕ: Προειδοποιεί για απατηλά SMS για ψευδείς επιστροφές φόρου