Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: Κύμα αντιδράσεων για τη θανάτωση του χιμπατζή – Τι λέει ο ιδρυτής του Πάρκου

Ο ιδρυτής του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, Ζαν Ζακ Λεσέρ, μίλησε για τα όσα συνέβησαν το πρωί του Σαββάτου και την απόδραση του χιμπατζή.

Αττικό

Ευρύτερες διαστάσεις προσλαμβάνει η υπόθεση του «Μπαζού», του χιμπατζή, ο οποίος θανατώθηκε το Σάββατο 25 Ιουνίου στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, μετά από την απόδρασή του.

Ο Μπαζού ήταν ο μεγαλύτερος από τους 9 χιμπατζήδες του Πάρκου, ήταν 27 ετών (μεσήλικας περίπου για τα δεδομένα του είδους) και ήταν εξαιρετικά επιβλητικός, με ανάστημα περίπου 1,80 μ.

Όπως έχει γίνει γνωστό,  οι υπεύθυνοι, ενεργοποίησαν το πρωτόκολλο ασφαλείας του χώρου και σκότωσαν το ζώο.
Ο ιδρυτής του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, Ζαν Ζακ Λεσέρ, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα ΜEGA» για τα όσα συνέβησαν το πρωί του Σαββάτου και την απόδραση του χιμπατζή.

 

Πώς απέδρασε ο χιμπατζής

«Όπως και πολλά άλλα είδη, το συγκεκριμένο ζώο, η κατάστασή του στη φύση είναι απειλούμενη, δεν είναι είδος υπό εξαφάνιση. Η διαδικασία που ακολουθήσαμε, έγινε βάσει κάποιων διεθνών πρωτοκόλλων, σε ό,τι αφορά στη διαφυγή ενός ζώου. Εάν μπορέσει κανείς και ναρκώσει ή περιορίσει με ασφάλεια το ζώο, η πρώτη και επιβαλλομένη λύση είναι αυτή. Εάν η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου δεν έχεις άλλη επιλογή. Το ζώο αυτό ήταν εκτός του ζωολογικού πάρκου. Υπήρξε μια επιχείρηση να το οδηγήσουμε ξανά στο ζωολογικό πάρκο. Πέρασε απ΄ το πάρκινγκ και ακολούθησε την περίφραξη του πάρκου. Διερευνούμε αυτή τη στιγμή το πώς βγήκε, αυτά τα ζώα είναι 15 χρόνια μέσα στο πάρκο, και δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα. Έγινε εκείνη τη μέρα μία μεγάλη διαμάχη μέσα στην ομάδα των χιμπατζήδων, και με κάποιον τρόπο βγήκε εκτός χώρου. Πέρασε σε ένα σημείο τα ηλεκτροφόρα καλώδια, μέσα στον πανικό του δεν αντέδρασε στην ηλεκτρική περίφραξη και πέρασε εκτός του χώρου», ανέφερε αρχικά.

 

«Μπορεί να έκανε κάποια επίθεση»

Όσο αφορά στο αναισθητικό ο κ. Λεσέρ επεσήμανε πως, «δεν ρίχνεις ένα αναισθητικό και πέφτει. Για να ναρκώσεις ένα ζώο 65-70 κιλά, θες σε ομαλές συνθήκες, 8-12 λεπτά τουλάχιστον αυτό το ζώο να πέσει κάτω. Σε άλλες συνθήκες, που το ζώο είναι σε έξαρση, τρέχει φοβάται, δεν ξέρει πού είναι, δε μπορείς παρά να περιμένεις τουλάχιστον 20 λεπτά, αυτό το ζώο να πέσει από τη νάρκωση. Μέσα σε αυτά τα 20 λεπτά μπορεί να είχε πάει στα διπλανά κτίρια, δεν ξέρουμε πώς θα αντιδρούσε ή μπορεί να έκανε κάποια επίθεση»,

»Οι συνθήκες που ζουν τα ζώα εδώ είναι με διεθνείς προδιαγραφές. Δεν υπάρχει κάποιο που να έχει έρθει από τη φύση. Όλα έχουν γεννηθεί σε ελεγχόμενα περιβάλλοντα και πάρκα, και ειδικά οι χιμπατζήδες, είναι 4ης, 5ης και 10ης γενιάς που έχουν γεννηθεί σε πάρκα. Δεν είναι σε αιχμαλωσία, υπάρχουν συνθήκες διαβίωσης, περιποίησης, διατροφής, που είναι διεθνώς εγκεκριμένες. Περιμένουμε κλιμάκιο για να ελεγχθούν οι συνθήκες».

 

Θλιμμένα και δυστυχισμένα τα ζώα

Η διευθύντρια του Zero Stray Pawject, Σταματίνα Σταματάκου, τοποθετήθηκε για το περιστατικό.

«Όταν έχεις να κάνεις με ένα άγριο ζώο, μέσα στα αυτοκίνητα έχουμε και πυροσβεστήρες για παν ενδεχόμενο. Εάν σου επιτεθεί το ζώο, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον πυροσβεστήρα για να το «σπρώξεις», προφανώς και δεν κυνηγάμε τα ζώα με πυροσβεστήρες. Το ζώο έφυγε από μία γωνία της περίφραξης. Το σημείο ήταν περιφραγμένο είχε 3 σειρές από ηλεκτροφόρα καλώδια», είπε.

«Όποιος έχει πάει στο πάρκο και έχει κοιτάξει τα ζώα στα μάτια μπορεί να δει πόσο θλιμμένα και δυστυχισμένα είναι. Ο χιμπατζής είναι το πιο συγγενικό είδος του ανθρώπου. Ζουν σε ένα πολύ μικρό περιβάλλον, γι’ αυτό το ζώο ήθελε να φύγει. Το πάρκο, η εξουδετέρωση, είναι λέξεις που τις χρησιμοποιούμε για να βαφτίζουμε την αλήθεια και την κάνουμε πιο όμορφη», τόνισε.

«Αν θέλουμε τα παιδιά να αναπτύξουν φιλοζωικά αισθήματα, μπορούμε να τα πάμε στα καταφύγια με τα αδέσποτα ζώα και όχι να βλέπουν την άγρια ζωή πίσω από μία γυάλα. Άλλο πράγμα τα ζώα συντροφιάς και άλλο τα άγρια ζώα», είπε σχετικά.

«Θα πάρουμε πιο αυστηρά μέτρα. Όλα τα μέτρα που παίρνουμε δεν θα φτιάχνουμε μόνοι μας, υπάρχουν διεθνείς προδιαγραφές. Ο χιμπατζής ήταν πολύ φιλικός τόσα χρόνια, αλλά το είδος έχει 4 φορές τη δύναμη ενός ανθρώπου» , κατέληξε ο κ. Λεσέρ.