ΔΕΘ: Μητσοτάκης στην «ΠτΚ» για τα σενάρια πρόωρων εκλογών το 2022 – Το παρασκήνιο της διπλής κάλπης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στον απεσταλμένο της «Π» στη Θεσσαλονίκη, Δημήτρη Τριανταφυλλόπουλο (αρχισυντάκτη), αναφέρθηκε στα σενάρια των πρόωρων εκλογών επισημαίνοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να ολοκληρώσει την τετραετία.
> Το βράδυ ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ ανακοίνωσε μεταξύ άλλων, την κατάργηση φόρου γονικών παροχών, επιδότηση 1.200 ευρώ για προσλήψεις νέων, κάλυψη τουλάχιστον του 80% των αυξήσεων στο ρεύμα.

Μητσοτάκης

Μπορεί η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης να λειτουργεί ως το ετήσιο βήμα από το οποίο ο πρωθυπουργός δίνει το στίγμα της κυβέρνησής του κυρίως για το τρίπτυχο Οικονομία – Επιχειρηματικότητα – Κοινωνία, ωστόσο φέτος το πολιτικό σκέλος είναι αυτό που κυριαρχεί στις συζητήσεις μεταξύ κυβερνητικών παραγόντων, κομματικών στελεχών και δημοσιογράφων. Στο περιθώριο της ομιλίας του Πρωθυπουργού, οι συναντήσεις είναι πολλές και τα στόματα των πολιτικών προσώπων πολύ πιο «ανοιχτά».

Ετσι κάπως, η «Π» βρέθηκε στη συμπρωτεύουσα, από το βράδυ της Παρασκευής όπου είχε την ευκαιρία να πάρει μέρος σε μία πιο «ελεύθερη» συνάντηση και συζήτηση με τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος αν και επέμεινε στην στοχοπροσήλωσή του για την πορεία της πανδημίας, της πολιτικής προστασίας και της οικονομίας, δεν μπόρεσε σε κάποιες περιπτώσεις ν’ αποφύγει τα αμιγώς πολιτικά ερωτήματα για το διαμορφωθέν σκηνικό.

Τα όσα, με ένα υποτυπώδες χρονοδιάγραμμα, ανέφερε για τα μέτρα και τα βήματα που σχεδιάζει επί όλων τα παραπάνω, οδήγησε την «Π» στο αυθόρμητο ερώτημα: «Δηλαδή, δεν βλέπετε να είναι το 2022 έτος εκλογών;».

Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ
Ο κ. Μητσοτάκης δεν δίστασε απέναντι στην «πρόκληση», για ν’ απαντήσει: «ποιος το πιστεύει αυτό;». Στον αντίλογό μας, ότι κάποια από τα προηγηθέντα σοβαρά γεγονότα (πανδημία, πυρκαγιές, ανασχηματισμός κ.ά.) έχουν κάνει πολλούς να βλέπουν πρόωρη εκλογική αναμέτρηση, μέσα στην επόμενη χρονιά, ο πρωθυπουργός επέλεξε να απαντήσει στην «Π», με μία δική του «πρόκληση»:
«Αυτοί που τα πιστεύουν αυτά τα εκλογικά σενάρια, τα λένε και τα συντηρούν, δεν έχω τίποτε άλλο να τους πως, παρά να περιμένουν το 2022…απλά για να διαψευστούν κι εφόσον είναι δύσπιστοι, να πειστούν τότε πως δεν θα γίνει αυτό που σήμερα οι ίδιοι εκτιμούν» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ
Στο ίδιο μήκος κύματος, κυβερνητικοί παράγοντες έλεγαν στην «Π», ότι μετά τις μεγάλες πυρκαγιές, τα υψηλά ποσοστά των ανεμβολίαστων και της μετωπικής της κυβέρνησης με εργαζόμενους (νοσοκομεία, κλπ), τις ανατιμήσεις σε βασικά είδη, όπως και το γεγονός πως ακόμα δεν έχει αρχίσει η εκκροή κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, «δεν μπορεί κανείς να μιλά για πρόωρες εκλογές, με…βέβαιο θετικό αποτέλεσμα»!

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: Τα σημεία – σταθμός και το στοίχημα της διπλής κάλπης

Ωστόσο, στα πολιτικοδημοσιογραφικά «πηγαδάκια» της ΔΕΘ, οι εκτιμήσεις δεν έπαψαν να είναι πολλές και μάλιστα εκπορευόμενες από πολλά κυβερνητικά στελέχη.

Η «Π» σταχυολογώντας κάποιες απ’αυτές, παρουσιάζει κάποια σημεία – σταθμούς, από τα οποία και θα εξαρτηθεί κατά πολύ, όπως φαίνεται, το πολιτικό μέλλον της Κυβέρνησης. Αυτά είναι:

> Η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στην Πολιτική Προστασία (πλημμύρες το χειμώνα, φωτιές το προσεχές καλοκαίρι) που θα κρίνουν και το μέλλον του νέου μοντέλου διαχείρισης. «Αν χρειαστεί ν’ αλλάξουμε και πάλι το μοντέλο, μέχρι να βρούμε το πιο κατάλληλο, δεν θα διστάσουμε» μάς έλεγε ο πρωθυπουργός.
> Οι επιτυχημένες αποκρατικοποιήσεις, όπως της ΔΕΔΔΗΕ (1,2 δις)
> Η απορρόφηση, ανά τομέα, του Ταμείου Ανάκαμψης
> Το ξεκίνημα του έργου στο Ελληνικό, που θα σηματοδοτήσει μιαν άλλη Ελλάδα.
> Η σταθερή δημοσκοπική διαφορά μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ πάνω από 10%
> Οι εσωκομματικές εξελίξεις στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.
Τα δύο τελευταία, σχετίζονται μάλιστα και με το γεγονός ότι ο βαθμός δυσκολίας διεξαγωγής των επόμενων εθνικών εκλογών θεωρείται πολύ υψηλός, αφού στο σκεπτικό της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι οι…διπλέςμ κάλπες, με την πρώτη βάσει του νόμου της απλής αναλογικής που θα ενδυναμώσει μικρότερα κόμματα και σε καμμία περίπτωση δεν θα ήθελε, μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων, τη δυνατότητα συγκυβέρνησης κεντροαριστερών ή πιθανά και «δεξιών» δυνάμεων!

 

 

Πρώτη πρωτοβουλία, το πρώτο ένσημο

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τους νέους ανέπτυξε από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Ξεκινώ από τους νέους. Μεγαλώσατε μέσα στην κρίση, μέσα σε λοκαντάουν, βιώνετε την κλιματική κρίση. Μπροστά σας δεσμεύομαι να παλέψω ώστε να αλλάξει αυτή η εικόνα με εσάς στο προσκήνιο. Εισηγούμαι εθνικό σχέδιο δράσης με τη νεολαία, που θα συζητήσουμε μαζί σε κάθε περιφέρεια τους επόμενους μήνες. Δεν είναι αφελής ακούω την κριτική σας για αυτό και τολμώ ένα ξεκίνημα. Πρώτη πρωτοβουλία από μέρους μας το πρώτο ένσημο» ανέφερε και ανέπτυξε μια σειρά πρωτοβουλιών:

⦁ Νέοι έως 29 ετών χωρίς προϋπηρεσία θα ενισχύονται για 6 μήνες από την πολιτεία με 1.200 ευρώ στην πρώτη πρόσληψη. Τα 600 θα πηγαίνουν στους εργοδότες και τα υπόλοιπα 600 θα κατευθύνονται στους νέους πέραν του μισθού τους για να τα ξοδέψουν όπως θέλουν. Από το 2022 οι επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας αυξάνονται στις 150.000 από τις 100.000. το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα επεκτείνεται και στους σπουδαστές των ΙΕΚ.
⦁ Αυξάνονται από τις 100.000 στις 150.000 νέες επιδοτούμενες θέσεις εργασίας.
⦁ Από 1/1 2022 μηδενίζεται για τους νέους κάτω των 29 ετών το ειδικό τέλος κινητής τηλεφωνίας και data, όσο για τους εφήβους 15 έως 17 ετών αυτοί που θα έχουν εμβολιαστεί θα τους προσφέρουμε 50 δωρεάν gb data στο κινητό τους. Επίσης, καθιερώνεται από το 2022 η μόνιμη ψηφιακή κάρτα για τους νέους.
⦁ Από 1/1/22 καταργείται ο φόρος στις γονικές παροχές και δωρεές έως 800.000 ευρώ.
⦁ Μειώνεται αμέσως στο μισό ο φόρος για την συγκέντρωση κεφαλαίου.
⦁ Καθιερώνουμε υπερεκπτώσεις για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πραγματοποιούν πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις.
⦁ Η απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης θα ισχύσει και για το 2022 για τον ιδιωτικό τομέα, το ίδιο και η μείωση κατά 3% των ασφαλιστικών εισφορών.
⦁ Ιδιώτες και επιχειρήσεις θα πληρώνουν τέλη 10% κινητής τηλεφωνίας από το 2022.
⦁ Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που συγχωνεύονται στο εξής θα φορολογούνται με μόνο 15,5%.
⦁ Στις επιχειρήσεις ο φόρος πέφτει στο 22% και μάλιστα σε μόνιμη βάση.
⦁ Παραμένει μέχρι τον Ιούνιο ο μειωμένος ΦΠΑ 13% στα καφέ, τον τουρισμό και στους κινηματογράφους, επεκτείνεται στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού.
⦁ Τα περισσότερα νοικοκυριά θα πληρώσουν το 2022 χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ απ’ ό,τι το 2021.
⦁ Επεκτείνεται για ακόμη 3 μήνες το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ.

Αναθεώρηση του στόχου της ανάπτυξης
«Μόλις την περασμένη Τρίτη ανακοινώθηκε πως το ΑΕΠ σημείωσε άλμα 16,2%, γι’ αυτό και σήμερα είμαι σε θέση να εξαγγείλω στην αναθεώρηση του στόχου για ανάπτυξη το 2021 από το 3,6 στο 5,9%», ανέφερε ο πρωθυπουργός. Διαμήνυσε πως «κανείς δεν θα μείνει πίσω» και προσέθεσε ότι «ενώ εν μέσω πανδημίας εκτυλίχθηκε ένα γιγάντιο πρόγραμμα προστασίας της εργασίας, δεν σταματήσαμε τις μεταρρυθμίσεις».
Ειδικά στο θέμα της αύξησης του ηλεκτρικού ρεύματος. Η Ελλάδα συγκροτεί ταμείο ενεργειακής μετάβασης, όπου θα διατεθούν 150 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως θα απομειωθούν ή και θα εξαφανιστούν οι αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος».