Δημήτρης Κουρέτας: 25 ερωτήσεις και απαντήσεις για το τι πρέπει να τρώμε το καλοκαίρι
Ο αχαιός καθηγητής Πανεπιστημίου, σε μια απολαυστική συνέντευξη, απαντά τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται να τρώμε και να πίνουμε στην καρδιά του καλοκαιριού.
Πάντα έχει ενδιαφέρον μια κουβέντα με τον Δημήτρη Κουρέτα. Γιατί είναι πολυπράγμων, το ξέρει βαθιά το αντικείμενό του και είναι απλός, σαφής, γήινος!
Αλλά τούτη η κουβέντα παραείχε ενδιαφέρον, γιατί ήταν πολύ απλή και καθημερινή! Καθηγητής στο τμήμα Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είναι, αλλά εδώ και καιρό έχει πέσει με τα μούτρα, επιστημονικά, και σε διατροφικά θέματα. Ο Δημήτρης Κουρέτας ασχολείται ενδελεχώς, ερευνητικά, με τη μελέτη των μηχανισμών αλληλεπιδράσεων διατροφικών στοιχείων με τον οργανισμό σε μοριακό επίπεδο, ειδικά σε περιπτώσεις άσκησης. Είναι μάλιστα και συγγραφέας αρκετών βιβλίων, με πιο πρόσφατο τη «Διαλειμματική νηστεία», που έγραψε μαζί με τον Ηλία Μαμαλάκη. Μόνο και μόνο ότι συνεργάζεται τόσο στενά μ’ ένα τέτοιο ιερό τέρας της γαστρονομίας, λέει πολλά.
Μέρες που είναι, μες στην καρδιά του καλοκαιριού, και μες στην καρδιά του καύσωνα, πρότεινα στον κ. Κουρέτα να κάνουμε μια διατροφική συζήτηση σε πολύ χαλαρό, καθημερινό ύφος και στυλ. Πιο απλά δεν γινόταν… Το χάρηκε πολύ! Και ανταποκρίθηκε αμέσως. Πάμε…
-Τι να προσπαθούμε να τρώμε κάθε μέρα;
Εχει βρεθεί ότι ζυμωμένα γαλακτομικά (γιαούρτι, ξυνόγαλο, κεφίρ), σαλάτα από φυλλώδη λαχανικά και δημητριακά ολικής με όσπρια είναι οι τρεις ομπρέλες τροφών που πρέπει να στηρίζουμε κάθε μέρα τη διατροφή μας.
-Τι να μην τρώμε ποτέ, ει δυνατόν;
Ελάχιστα έως καθόλου μακαρόνια και γλυκά. Πατάτες μόνο βραστές, και μάλιστα να μπαίνουν στο ψυγείο πριν τις φάμε, γιατί έτσι μετατρέπονται σε ένα είδος αμύλου το RS4 που δεν απορροφάται και δεν παχαίνει.
-Πόσο ψωμί μπορούμε να βουτάμε στη χωριάτικη;
Μια φέτα ψωμί, κατά προτίμηση ολικής με προζύμι .
-Δύο κανονικά γεύματα ή, λόγω ζέστης, αρκεί το ένα;
Δύο κανονικά, το μεσημέρι και το βράδυ. Τις υπόλοιπες ώρες, από το βραδινό μέχρι την άλλη μέρα το μεσημέρι,μόνο καφέδες και τσάι και νερό. Θα δούμε το σώμα να αλλάζει ωραία.
-Πρωινό; Πλούσιο, όπως το χειμώνα, ή πιο μαζεμένο;
Πρωινό καθόλου. Καφέ και τσάι. Επιλέγουμε διαλειμματική νηστεία, που είναι η αλλαγή στο μεταβολισμό μας, όχι μέθοδος δίαιτας.
-Μερικοί πλακώνονται στη θάλασσα, μετά απ’ το μπάνιο, στα ούζα και στις μπύρες; Να βάλουμε μετρητή;
Θα έλεγα ναι. Μετά τη θάλασσα μια μπυρίτσα είναι απόλαυση, αλλά μέχρι εκεί . Ή ένα τσίπουρο μικρό. Μέχρι εκεί. Και φυσικά πολύ νερό μετά.
-Ψάρι ή κρέας με τη ζέστη; Ή αδιάφορο;
Οτι να ‘ναι. Αν είναι ψάρι, σαρδέλα ή ψάρι εποχής από Μεσόγειο, και από κρέας κατσίκι.
-Επιτρέπεται το παγωτό κάθε μέρα (σ’ έναν που δεν έχει διαβήτη);
Θα έλεγα όχι κάθε μέρα. Αν είναι να φάμε πολύ μικρή ποσότητα, έτσι για την αίσθηση , μισή μπάλα.
-Από αλκοόλ, τι κάνουμε;
Ενα ποτήρι κρασί το βράδυ, αρκετή ώρα αφού φάμε, ή μια καλή τοπική μπίρα μάς βοηθάει να χαλαρώσουμε και να κοιμηθούμε όμορφα.
-Τα ζεστά φαγητά αντενδείκνυνται στην καρδιά του καλοκαιριού ή όχι;
Ναι. Μας ζεσταίνουν και μας δημιουργούν δυσάρεστο αίσθημα.
-Πράσινη σαλάτα ή χωριάτικη;
Τον χειμώνα πράσινη, το καλοκαίρι ντομάτα, αλλά όχι με 100 γραμμάρια ελαιόλαδο μέσα και 200 γραμμάρια φέτα . Μια κουταλιά σούπας καλό λάδι, άντε δύο, και φέτα μια τζούρα 30 γραμμαρίων.
-Ορεκτικά παραγγέλνουμε ή τ’ αποφεύγουμε;
Μόνο σαλάτα.
-Μου προτείνετε 2-3 σνακς για την παραλία;
Δύο ξερά σύκα, ή ένα ακτινίδιο ή δύο ρυζογκοφρέτες.
-Λευκό κρασί ή κόκκινο;
Λευκό πολύ ποιοτικό, για μένα Μοσχάτο.
-Σε μπύρα ποια είναι η κόκκινη γραμμή;
Μια ποιοτική ντόπια μπύρα είναι σαν ένα ποτήρι κρασί. Την έχουμε υποτιμήσει τη μπύρα.
-Πράγματι, τα υγρά με καφεΐνη μπορούν να συνεισφέρουν στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σε νερό;
Προσπαθούμε να πίνουμε κρύο τσάι με ελάχιστο μέλι ή καφέ κατά προτίμηση χωρίς καφεΐνη αν πίνουμε πολλούς . Αν πιούμε δύο, οκ, με καφεΐνη . Αν επιλέξουμε μόνο τσάγια, ένα λίτρο τη μέρα αλλά μειώνουμε το νερό σε άλλο ένα λίτρο.
-Ισχύει ότι τα παγωμένα ποτά δεν ενυδατώνουν τον οργανισμό και δεν μας ξεδιψούν περισσότερο;
Ισχύει.
-Ισχύει ότι εφόσον λιώσει το παγωτό πρέπει να καταναλωθεί όλο και να μην επιστρέψει σε κατάσταση ψύξης, διότι τότε αυξάνεται ο κίνδυνος να «χαλάσει»;
Ναι έτσι είναι. Ποτέ δεν το ξαναπαγώνουμε. Ή το τρώμε ή το πετάμε.
-Εάν φάμε ένα ελαφρύ γεύμα ή ένα σάντουιτς, μπορούμε να δροσιστούμε στην θάλασσα;
Ναι . Ενα κατσικίσιο γιαούρτι ή μία φέτα ψωμί ολικής αλειμμένη με κατίκι Δομοκού ή ανθότυρο.
-Ποια φρούτα να προτιμάμε και γιατί;
Από πλευράς υγείας, ξυνόμηλα, ακτινίδια, κεράσια , 2-3 σύκα. Οχι όλα μαζί…
-Καρπούζι τρώμε άφθονο ή με μέτρο;
Καρπούζι ένα κομμάτι από τη φέτα, άντε δύο, όχι μία φέτα. Είναι πολλή η ζάχαρη που έχει και δεν μας χρειάζεται.
-Οι επιστήμονες συστήνουν κομμένο το φαγητό και το ποτό στον καύσωνα. Πάνω που κάνουμε τις διακοπές μας. Γιατί μας κόβετε πάνω στο καλύτερο;
Γιατί έτσι θα βρείτε ευχαρίστηση στην παρέα σας που μάλλον την έχετε ξεχάσει . Ευχαρίστηση στο κολύμπι και στο περπάτημα, που μάλλον έχουμε ξεχάσει.
-Για ποιες καλλιέργειες της προκοπής προσφέρεται η Αχαϊα;
Είναι τρίτη στην παραγωγή τυροκομικών πολύ καλής ποιότητας, εσπεριδοειδών , ελιάς και ελαιολάδου, αμπέλι καταπληκτικό, μέλι πολύ καλό, κηπευτικά (μπορεί αλλά δεν υπάρχει τώρα καλλιέργεια), πρόβειο και κατσικίσιο κρέας, σταφίδα.
-Μπορεί ο νομός μας να ζήσει από την αγροκτηνοτροφική παραγωγή;
Να ζήσει εντελώς, όχι. Αλλά μπορεί να φτάσει σε πολύ καλό επίπεδο αν πάρει την προστιθέμενη αξία αυτών που παράγει.
-Ξέρουμε, τελικά, τι τρώμε; Να εμπιστευόμαστε τον μανάβη μας;
Γενικά όχι, εκτός και αν ξέρουμε από πού ψωνίζει.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News