Εμυ Μάντζαρη: «Ηξερα πώς είναι να έχεις πρόβλημα βάρους»
Η ιδιοκτήτρια του BALANCE Well NutrilLiving Εμυ Μάντζαρη συστήνεται στην «Π».
Μπορεί η επιλογή της να σπουδάσει Διαιτολογία-Διατροφή να ήρθε δεύτερη στη σειρά, ωστόσο, η εν λόγω επιστήμη και, κυρίως «η ευαίσθητη ψυχοσύνθεση των ανθρώπων με διαταραχές βάρους» την κέρδισε, όπως λέει. Η ιδιοκτήτρια του BALANCE Well NutrilLiving Εμυ Μάντζαρη συστήνεται στην «Π».
–Εντονότερες αναμνήσεις από τα παιδικά σας χρόνια;
Τα καλοκαίρια στο Μεγανήσι και οι οικείοι μου άνθρωποι εκεί. Είναι ο τόπος καταγωγής των γονιών μου και συχνά, σαν έφηβη, το έβλεπα υποχρεωτικό, κάτι σαν καταναγκαστικό έργο, να περνάμε όλα τα καλοκαίρια μας στο νησί. Σήμερα όμως θα πω πως ό,τι πιο έντονο και ταυτόχρονα όμορφο έχω να θυμάμαι από την παιδική μου ηλικία (τα παιχνίδια με τα αδέρφια και τα ξαδέρφια μου, οι παππούδες, η αίσθηση ελευθερίας, τα πρώτα πάρτι) έχουν ξεκάθαρα τα υπέροχα χρώματα του νησιού μου.
–Επιλέξατε να ακολουθήσετε τον δρόμο της Διαιτολογίας – Διατροφής επειδή;…
Χωρίς πολλή σκέψη θα απαντούσα ότι ήταν μια τυχαία επιλογή. Δεν ήταν στόχος μου. Ηταν δηλαδή μια δεύτερη επιλογή σπουδών καθώς είχα αποφοιτήσει από σχολή marketing-δημοσίων σχέσεων και δούλευα ήδη σε αντίστοιχο τομέα.
Αν πρέπει να το αναλύσουμε, όμως, είναι πολύ πιθανό να ήθελα ενδόμυχα να ασχοληθώ με τη διατροφική συμπεριφορά, οδηγούμενη από ένα δικό μου βαθύτερο πρόβλημα.
Ηξερα πώς είναι να έχεις πρόβλημα βάρους. Υπήρξα ένα υπέρβαρο παιδάκι. Και προφανώς αυτό το παιδάκι ξύπνησε, πήρε τα ηνία και αποφάσισε για τη σταδιοδρομία μας.
Θα ήθελα σ’ αυτό το σημείο να διευκρινίσω ότι όπως και τότε, έτσι και σήμερα, εκείνο που με κέρδισε και συνεχίζει να με κερδίζει, είναι περισσότερο η ευαίσθητη ψυχοσύνθεση των ανθρώπων με διαταραχές βάρους και λιγότερο η ίδια η επιστήμη, ως επιστήμη.
–Πότε αποφασίσατε να ανοίξετε τον χώρο σας, ποιος ο στόχος σας και πώς θα περιγράφατε την πορεία του από το ξεκίνημά του ως σήμερα;
Το BALANCE Well NutrilLiving τυπικά είναι ένας χώρος με ηλικία μόλις 2 1/2 ετών. Ουσιαστικά όμως είναι η συνέχεια και η εξέλιξη 33 χρόνων εργασίας.
Λέω συχνά -και το πιστεύω ακράδαντα- ότι ένας ελεύθερος επαγγελματίας δεν κατακτά ποτέ καμία κορυφή, ποτέ δεν φτάνει στο απόγειό του. Εχει πάντα όμως τη δυνατότητα να εξελίσσει τη δουλειά του και να εξελίσσεται κι ο ίδιος. Αυτό προσπαθώ να κάνω κι εγώ. Να εξελίσσομαι, να ανανεώνομαι.
Αυτό είναι, λοιπόν το BALANCE. Η συνέχειά μου. Ενας διαφορετικός χώρος που ασχολείται κατεξοχήν με τη διατροφική συμπεριφορά και όχι αυστηρά και μόνο με τη διατροφή. Αυτό ελπίζω και για το μέλλον του. Να συνεχίσει να ανανεώνεται και να εξελίσσεται.
Τώρα, για το πώς θα περιέγραφα την πορεία μου από το ξεκίνημα έως σήμερα, δεν θα ήθελα να πω πολλά πράγματα, εκτός από ότι είμαι ευγνώμων. Νιώθω απέραντη ευγνωμοσύνη για την αγάπη που παίρνω από τον κόσμο, για την αξιοπρέπεια που μου χαρίζει η δουλειά μου και για τη συνεργάτιδα μου, μια νέα, εξαιρετική διατροφολόγο, που συμπληρώνει με την υπευθυνότητά της τη δουλειά μας.
–Τι αγαπάτε στη δουλειά σας και τι –ίσως– σας δυσκολεύει;
Αγαπώ την επαφή μου με τον κόσμο. Την επικοινωνία, την εμπιστοσύνη που αναπτύσσεται εκατέρωθεν, τον ενθουσιασμό αλλά και τη λύπη που μοιραζόμαστε, την πορεία του κάθε ατόμου και φυσικά την αλλαγή του. Οχι της εξωτερικής εμφάνισης. Παρόλο που είναι εντυπωσιακό το πόσο θετικά αλλάζει ένας άνθρωπος εξωτερικά, στην προκειμένη είναι η μικρότερη αλλαγή που σημειώνουμε. Μιλάω για τη θεαματική αλλαγή της ψυχολογίας. Της διάθεσης. Της αγάπης που βλέπεις να αποκτά για τον εαυτό του. Την πίστη ότι μπορεί να τα καταφέρει και την αυτοπεποίθηση που αναπτύσσει.
Οσον αφορά στις δυσκολίες, αλίμονο, δεν μπορώ να τα ωραιοποιώ όλα. Ενδεικτικά θα πω για τα καθημερινά άγχη της διαχείρισης μιας επιχείρησης όσο μικρή κι αν είναι αυτή και το πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζω είναι ίσως αυτό που έχουμε όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Το μη οριοθετημένο ωράριο που πολλές φορές μάς εξαντλεί.
–Πόσο εύκολο είναι να αλλάξει η νοοτροπία μας όσον αφορά τη διατροφή μας, υπάρχει «διακόπτης» που πρέπει να πατήσουμε για να τα καταφέρουμε;
Δεν θεωρώ ότι υπάρχει διακόπτης. Νομίζω ότι υπάρχει η κατάλληλη στιγμή, όπως υπάρχουν κάποια ισχυρά κίνητρα και αφορμές (καλές ή κακές) που αποφασίζουμε όλοι να αλλάξουμε τη διατροφική μας νοοτροπία. Τώρα δεν μπορώ να πω αν είναι εύκολο ή δύσκολο. Είναι κι αυτός ένας αγώνας. Μπορεί κάποιος να το θεωρεί δύσκολο και να εκπλήξει τον ίδιο του τον εαυτό. Μπορεί να το θεωρεί εύκολο και να αποδειχτεί εξαιρετικά δύσκολο.
–Ελεύθερη επαγγελματίας και μαμά. Πώς τα πήγατε με τις ισορροπίες;
Αυθόρμητα, θα το τοποθετήσω αντίθετα. Μαμά και ελεύθερος επαγγελματίας. Μαμά νιώθω πρωτίστως. Σαν μαμά νιώθω μόνιμα ευτυχισμένη κι όχι σαν επαγγελματίας κι ας έχω την τύχη να κάνω μια δουλειά που αγαπώ. Δεν ξέρω, όμως αν είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος να απαντήσω για το πώς κρατιούνται ισορροπίες, καθώς υπήρξα και συνεχίζω να είμαι ένας ενοχικός τύπος εργαζόμενης μαμάς. Ας πω μόνο ότι για μένα είναι μια συνεχής προσπάθεια.
–Και το μυστικό μίας άλλης ισορροπίας;- αυτής του εσωτερικού και εξωτερικού εαυτού;
Τι να πω τώρα! Αυτή η ισορροπία κι αν είναι μια συνεχής προσπάθεια. Δεν έχω μυστικό να σας αποκαλύψω. Παρ’ όλο που είναι σίγουρα ζητούμενο για μένα (εξ ου και το BALANCE), παρ’ όλο που μεγαλώνουμε και αναζητάμε τις ισορροπίες μας όλοι και ίσως σε πολλούς τομείς να τις καταφέρνουμε, νομίζω ότι πάντα θα υπάρχουν ισορροπίες που χαλάνε, που ενισχύονται ή άλλες που θα αναθεωρούνται. Ισως τελικά αυτό το παιχνίδι της ισορροπίας του έξω με το μέσα μας και το αντίθετο, να είναι το πιο ωραίο και εποικοδομητικό παιχνίδι της ζωής μας.
–Σε δυσκολίες, γενικά, ποια όπλα διαθέτει η φαρέτρα σας;
Στην πραγματικότητα πανικοβάλλομαι όταν συναντώ μια δυσκολία ή όταν βγαίνω εκτός προγράμματος. Χρειάζομαι χρόνο. Σε δεύτερο χρόνο, ανασκουμπώνομαι και ψάχνω χίλιους τρόπους με αξιοθαύμαστη ψυχραιμία (σαν να μην είμαι ο ίδιος άνθρωπος που ζούσα πανικό προηγουμένως) να χειριστώ το όποιο ζήτημα. Στις προσωπικές μου σχέσεις, όπως και στη δουλειά μου, ίσως το σημαντικό όπλο μου να είναι η προσπάθειά μου να συναισθάνομαι τα προβλήματα των άλλων και να προσπαθώ, επίσης, να σέβομαι τη διαφορετικότητα που έχει ο καθένας μας.
–Ονειρεύεστε να …
Σε προσωπικό επίπεδο να γίνομαι ένας καλύτερος άνθρωπος. Να βελτιώνομαι. Να περνώ ουσιαστικές στιγμές με τους ανθρώπους που αγαπώ. Τι άλλο; Φυσικά να καταφέρνω να ισορροπώ. Σε επαγγελματικό επίπεδο, ονειρεύομαι να παραμείνει το BALANCE ένας καινοτόμος χώρος που οι άνθρωποι -έστω σε κάποιον τομέα της ζωής τους- θα βρίσκουν την ισορροπία τους.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News