ΣΒΑΚ: Η Πάτρα απέκτησε πλάνο για βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών – Προτάσεις έργων 105 εκατ. ευρώ
Υπερψηφίστηκε το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας της πόλης

Η Πάτρα έχει από το απόγευμα της Δευτέρας ένα Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας ή με πιο απλά λόγια ένα μακρόπνοο σχέδιο που προτείνει έργα και δράσεις ώστε να αλλάξουν οι συνήθειες μετακίνησης των πολιτών για να μειωθούν οι ρύποι αλλά και φυσικά να βελτιωθούν οι συνθήκες του κυκλοφοριακού προβλήματος.
Το Σχέδιο υπερψηφίστηκε ομόφωνα, με τις παρατάξεις Σβόλη και Αϊβαλή να εκφράζουν κάποιες επιφυλάξεις και τον Π. Ψωμά να υποστηρίζει το σχέδιο δείχνοντας εμπιστοσύνη στους επιστήμονες που εργάστηκαν για την εκπόνηση του πλάνου.
Ο σύμβουλος της ομάδας σύνταξης του σχεδίου Γιώργος Μπάρμπας εξήγησε πως το σχέδιο φιλοδοξεί να λύσει τα προβλήματα σε κάθε τομέα της κινητικότητας μέσα σε μεγάλη περίοδο υλοποίησης.
Εγινε έρευνα σε πάνω από 1.000 νοικοκυριά για το πώς μετακινούνται, ενώ συμμετείχαν πάνω από 40 φορείς στη δημόσια διαβούλευση, για να εξεταστούν οι συνήθειες αλλά και οι ανάγκες της πόλης.
Με βάση την έρευνα των ειδικών που είχαν αναλάβει την εκπόνηση του ΣΒΑΚ, αυτή τη στιγμή οι Πατρινοί κινούνται σε ποσοστό 79.6% με αυτοκίνητο, το 5% με μηχανάκια, το 14,6% με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και το 0,7% με ποδήλατο.
Εως σήμερα οι δρομολογημένες παρεμβάσεις όπως οι αναπλάσεις εκτιμάται πως θα αλλάξουν τις συνήθειες των Πατρινών. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι το ποσοστό των Πατρινών που θα κινούνται με αυτοκίνητο θα φτάσει στο 72,6%, το 6,7% θα κινείται με μηχανάκι, το 19,4% με ΜΜΜ και το 1,3% των Πατρινών με ποδήλατο.
Το ΣΒΑΚ προτείνει μια σειρά νέων έργων για τον Δήμο της Πάτρας που εφόσον υιοθετηθούν και εγκριθούν, θα υλοποιηθούν σε βάθος πολλών ετών. Αν γίνουν πράξη οι προτάσεις, θα μειωθεί περαιτέρω η κίνηση των αυτοκινήτων.
Με βάση τις εκτιμήσεις, η χρήση αυτοκινήτων θα πέσει στο 68,4%, μηχανών στο 6,3%, θα αυξηθεί η χρήση των ΜΜΕ σε 23% και θα έχει αυξηθεί στο 2,3% η χρήση ποδηλάτων.
Αυτή την περίοδο εκτελούνται στην Πάτρα ή έχουν δρομολογηθεί και βρίσκονται σε φάση διαγωνισμού παρεμβάσεις στο αστικό περιβάλλον και για τη διαχείριση κίνησης.
Προτείνεται να γίνει ένα σύστημα συνεπιβατισμού με την εφαρμογή οικονομικών κινήτρων και προνομίων στη στάθμευση, οργάνωση τμήματος Διαχείρισης της κυκλοφορίας και πληροφόρησης, δημιουργία υπηρεσίας παρατηρηρητίου και παροχής ανοικτών δεδομένων από έξυπνα συστήματα της πόλης και διερεύνηση εισαγωγής οικονομικών και λοιπών κινήτρων για την προώθηση αυτών των μορφών μετακίνησης.
Οσον αφορά την μικροκινητικότητα εντός πόλης, έχουν δρομολογηθεί και αναπτύσσονται ποδηλατόδρομοι. Προτείνεται η δημιουργία αναβαθμισμένης αποκλειστικής υποδομής ποδηλάτων στο υπέργειο χώρο της υπογειοποιημένης σιδηροδρομικής γραμμής, υποδομές που διασφαλίζουν σύνδεση των απομακρυσμένων περιοχών με το κέντρο, δημιουργία αποκλειστικού ποδηλατοδρόμου κατά μήκος του ζεύγους μονόδρομων που θα γίνουν οι Ακρωτηρίου και Α. Παπανδρέου, δημιουργία ποδηλατοδρόμων σε Γ. Παπανδρέου και Καλαβρύτων και εναλλακτικά αξιοποίηση της Βενιζέλου για σύνδεση με τον παραλιακό ποδηλατόδρομο.
Επιπλέον προτείνονται κόμβοι για ασφαλείς αριστερές στροφές ποδηλάτων σε Βενιζέλου-Ακτή Δυμαίων και Βενιζέλου-Ακρωτηρίου, εγκατάσταση θέσεων βραχυχρόνιας στάθμευσης ποδηλάτων σε κοινόχρηστους χώρους και λοιπούς πόλους μετακινήσεων, προσαρμογή κόμβων για συνύπαρξη πεζού-ποδηλάτη και ποδηλάτη-ΙΧ σε Νόρμαν-Οθωνος Αμαλίας, Κανάρη – Οθωνος Αμαλίας, Τριών Ναυάρχων – Οθωνος Αμαλίας και Αγίου Νικολάου-Οθωνός Αμαλίας.
Τέλος, προτείνεται επίσης η εγκατάσταση θέσεων μακροχρόνιας στάθμευσης ποδηλάτων σε πολυτροπικούς σταθμούς μεταφορών, υποδομές park ‘n’ ride και σε αναβαθμισμένες υποδομές στάσεων λεωφορείων, η διεύρυνση συνθηκών επαναλειτουργίας συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων και η διεύρυνση σκοπιμότητας δημιουργίας ειδικών ποδηλατικών διαδρομών (αθλητική ποδηλασία, τουριστική ποδηλασία κ.ά.).
Αναστασία Τογιοπούλου: Ορίζοντας 15ετίας για την εφαρμογή
Η αντιδήμαρχος Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού Αναστασία Τογιοπούλου ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Ολοκληρώθηκε ένας κύκλος περίπου τριών χρόνων δουλειάς. Με μια πρώτη προεκτίμηση, τα προτεινόμενα έργα απαιτούν ένα ποσό άνω των 105 εκατομμυρίων ευρώ σε εύρος 15ετίας. Οι προσδοκίες είναι ψηλές αλλά το ΣΒΑΚ αποτελεί έναν καταστατικό χάρτη με βάση τον οποίο θα κινηθεί τα χρόνια.
Εχουμε ως προτεραιότητα την υπογειοποίηση του τρένου, την διάνοιξη δρόμων σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εύρος για να αποσυμφορήσουμε την κυκλοφορία, ενώ υπάρχει ως προτεραιότητα η χρήση εναλλακτικών μέσων μεταφοράς με τη δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων και τη διασφάλιση δακτυλίων περιμετρικά των σχολείων ώστε να υπάρχει ασφαλής αφιξαναχώρηση των παιδιών.
Ας ελπίσουμε πως το ΣΒΑΚ αποτελεί εφαλτήριο για την εύρεση χρηματοδοτήσεων ώστε να μπορέσουμε τα σχέδια να τα δει υλοποιημένα η πόλη την επόμενη 15ετία».
Κώστας Σβόλης: «Στην πράξη τι γίνεται;»
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Κώστας Σβόλης σημείωσε στην τοποθέτησή του:
«Πολύ σοβαρό θέμα που εμπεριέχει το όραμα για το τι θέλουμε στην πόλη μας. Αξίζουν συγχαρητήρια για τη δουλειά που έγινε, άσχετα από το αν έχουμε ενστάσεις.
Ομως, για την υλοποίηση έχω την αίσθηση πως ακούμε πράγματα που έχουν ακουστεί ξανά. Ενα είδος ΣΒΑΚ ήταν και η μελέτη Δοξιάδη που περιλάμβανε συγκοινωνίες, στάθμευση, κυκλοφορία, η οποία όμως δεν υλοποιήθηκε στο σύνολό της. Μια μελέτη τύπου ΣΒΑΚ κάνατε και το 2015 με άμεσα και μεσοπρόθεσμα μέτρα, αλλά δεν έγινε κάτι. Μια μελέτη για τη στάθμευση, δεν έχετε υλοποιήσει. Καμία αντίρρηση να το ψηφίσουμε, αλλά στην πράξη τι γίνεται;
Εχω ενστάσεις. Οι μετρήσεις έγιναν πριν την πεζοδρόμηση και τις αντιδρομήσεις, άρα δεν ξέρουμε την υφιστάμενη κατάσταση. Το τρένο έχει μεγάλη σημασία το πώς θα γίνει, αν θα είναι υπόγειο ή επίγειο».
Βασίλης Αϊβαλής: «Λέμε ναι, με επιφυλάξεις»
Με παρέμβαση του Βασίλη Αϊβαλή, επικεφαλής της παράταξης «Πάτρα, Σπουδαία και Πάλι», εντάχθηκαν στο ΣΒΑΚ σημαντικές παρεμβάσεις, όπως η μετατόπιση του ποδηλατόδρομου της Οθωνος-Αμαλίας, η διάνοιξη της Καλαβρύτων έως τη Φιλίππου Ολυμπιάδος και η αμφιδρόμηση της οδού Γούναρη.
Αν και ενσωματώθηκαν ορισμένες προτάσεις της παράταξης, ο κ. Αϊβαλής εξέφρασε δυσαρέσκεια για την απόρριψη πολλών τεκμηριωμένων παρεμβάσεων στο κείμενο των 11 σελίδων που είχε αποστείλει, όπως η ενίσχυση του Προαστιακού προς Νότο και η διαβάθμιση στη τιμολόγηση στάθμευσης.
Επιπλέον, εξέφρασε επιφυλάξεις η παράταξη καθώς το σχέδιο βασίζεται στην υπογειοποίηση του τρένου χωρίς εναλλακτικό σενάριο, ούτε έχει γίνει ιεράρχηση των μέτρων με αξιολόγηση των επιπτώσεων που θα υπάρξουν αν δεν εφαρμοστεί κάποιο, τονίζοντας την ανάγκη άμεσης εφαρμογής για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην Πάτρα και τη δυνατότητα διεκδίκησης χρηματοδοτήσεων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ανακοινώθηκε ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός από τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εξωτερικών ΧΑΡΤΗΣ
Τραγωδία στα διόδια Κοζάνης: Ζευγάρι Ελλήνων από την Ελβετία οι δύο νεκροί
Καιρός: Ανεβαίνει από σήμερα η θερμοκρασία – Πού αναμένονται βροχές την Κυριακή του Πάσχα
Αναστάτωση τη νύχτα για αντικείμενο στο κτίριο της Εθνικής Ασφαλιστικής
«Κυνήγι» ληξιπρόθεσμων οφειλών από την ΑΑΔΕ – Στόχος τα 3 δισ. ευρώ το 2025
Πάτρα: Σε εορταστικούς ρυθμούς η αγορά – Το Πασχαλινό ωράριο σήμερα Μεγάλη Τετάρτη
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News