Ιατροδικαστική Πάτρας: «Το Χαμόγελο του Παιδιού» επιβεβαίωσε καταγγελία για κακοποιημένη 15χρονη που αυτοκτόνησε

Κι άλλο «χτύπημα» στην Ιατροδικαστική Πάτρας, με μια υπόθεση που γνωστοποίησε τις προηγούμενες ημέρες ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ

Ιατροδικαστική Πάτρας: «Το Χαμόγελο του Παιδιού» επιβεβαίωσε καταγγελία για κακοποιημένη 15χρονη που αυτοκτόνησε

Μια νέα αποκάλυψη-σοκ ήρθε να ταράξει για ακόμη μία φορά την κοινή γνώμη, στον απόηχο της υπόθεσης της Ειρήνης Μουρτζούκου και του «ξηλώματος» της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών. Αυτή τη φορά, στο επίκεντρο βρίσκεται η τραγική υπόθεση μιας 15χρονης κοπέλας που αυτοκτόνησε μετά από χρόνια κακοποίησης, καθώς -όπως καταγγέλλεται- το σύστημα απέτυχε παταγωδώς να την προστατέψει.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκο, ο ιατροδικαστής που εξέτασε την έφηβη δεν εντόπισε ευρήματα σεξουαλικής κακοποίησης, παρά την καταγγελία και τη γνωμάτευση γιατρού του ΕΣΥ. Το κορίτσι πήρε εξιτήριο από την παιδοψυχιατρική του Καραμανδανείου, επέστρεψε στο νησί της και λίγο καιρό μετά έβαλε τέλος στη ζωή του. Στη νεκροψία, ωστόσο, διαπιστώθηκαν ευρήματα που επιβεβαίωναν τη σεξουαλική κακοποίηση.

Το Χαμόγελο του Παιδιού, που είχε εμπλακεί παλαιότερα στην παρακολούθηση της συγκεκριμένης οικογένειας, σε ανακοίνωσή του αναδεικνύει τις τραγικές ανεπάρκειες του συστήματος. Όπως τονίζει, υπήρξαν πέντε αναφορές μεταξύ 2010 και 2015 για κακοποίηση και παραμέληση, ενώ το 2013 ζητήθηκε φιλοξενία για τα αδέλφια της κοπέλας, χωρίς να υπάρξει ανταπόκριση λόγω έλλειψης χώρου. Το παιδί χάθηκε μέσα στο σύστημα και όταν το 2019 αυτοκτόνησε, κανένας δεν συσχέτισε το τραγικό τέλος με το παρελθόν της, λόγω έλλειψης στοιχείων και διασταύρωσης δεδομένων.

Όπως αναφέρει ο οργανισμός:

«Πέντε αναφορές σε πέντε χρόνια δεν ήταν αρκετές. Ένα παιδί αφέθηκε να παλεύει μόνο του με την κακοποίηση, την παραμέληση και την απόγνωση, για να φτάσει τελικά να αυτοκτονήσει. Το κράτος δεν στάθηκε στο πλευρό του».

Η ΠΟΕΔΗΝ από την πλευρά της ζητά επανεξέταση όλων των φακέλων παιδικής κακοποίησης που χειρίστηκε η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πάτρας, θέτοντας ευθέως θέμα αναξιοπιστίας, ενώ τονίζει ότι οι γιατροί του ΕΣΥ, όταν μιλούσαν για ύποπτα περιστατικά, συχνά απαξιώνονταν από τις ίδιες τις ιατροδικαστικές εκθέσεις που «έκλειναν» τις υποθέσεις χωρίς σαφή ευρήματα.

Η υπόθεση φέρνει στο προσκήνιο, για άλλη μια φορά, τα πολλαπλά κενά του συστήματος παιδικής προστασίας στην Ελλάδα. Όπως υπογραμμίζει το Χαμόγελο του Παιδιού, είναι επιτακτική η ανάγκη για ενίσχυση των υπηρεσιών παιδικής πρόνοιας, θεσμική θωράκιση των μηχανισμών παρέμβασης και ουσιαστική συνεργασία μεταξύ Αρχών και φορέων.

«Πόσα ακόμα παιδιά πρέπει να χαθούν για να φωνάξει κάποιος “ως εδώ”;», διερωτάται η ανακοίνωση, που καταλήγει με την απαίτηση να μη χαθεί ποτέ ξανά καμία παιδική φωνή μέσα στη γραφειοκρατία και την αδιαφορία.

Η Πάτρα βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο καταγγελιών που ξεπερνούν τις απλές παραλείψεις. Μιλάμε πλέον για συστημικές αποτυχίες, οι οποίες κόστισαν ζωές.