ΗΠΑ: Ο δράστης του ρατσιστικού μακελειού στο Τζάκσονβιλ είχε νόμιμα στην κατοχή του όπλα

Ο δράστης άφησε επίσης πίσω του διαθήκη και ένα σημείωμα αυτοκτονίας το οποίο βρήκε ο πατέρας του.

ΗΠΑ

Ο λευκός ένοπλος ο οποίος το Σάββατο σκότωσε τρεις Αφροαμερικανούς σε κατάστημα στο Τζάκσονβιλ της Φλόριντα ήταν ένας 21χρονος που είχε αγοράσει νόμιμα τα όπλα που είχε στην κατοχή του και δεν είχε ποινικό μητρώο, ανακοίνωσε χθες Κυριακή η τοπική αστυνομία.

Ο δράστης, ο Ράιαν Κρίστοφερ Πάλμετερ 21 ετών, ζούσε με τους γονείς του σε προάστιο της πόλης Τζάκσονβιλ, δήλωσε ο σερίφης Τ.Κ. Γουότερς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Μετά την επίθεση που εξαπέλυσε στο κατάστημα Dollar General, αυτοκτόνησε.

Ο Γουότερς εξήγησε ότι κίνητρο του δράστη ήταν το φυλετικό μίσος. Οι αρχές έχουν επισημάνει ότι έχει αφήσει πολλά μανιφέστα για τα μέσα ενημέρωσης, τους γονείς του και τις δυνάμεις επιβολής της τάξης στα οποία αναφέρει το μίσος του για τους Αφροαμερικανούς.

Δεν είχε ποινικό μητρώο

«Δεν είχε ποινικό μητρώο, τίποτα», τόνισε ο σερίφης, ενώ πρόσθεσε ότι υπήρχε μόνο μια καταγγελία για ενδοοικογενειακή βία που είχε καταθέσει ο αδελφός του στο παρελθόν.

Ωστόσο ο Γουότερς σημείωσε ότι ο Πάλμετερ είχε κρατηθεί το 2017 για μικρό χρονικό διάστημα με βάση νομοθεσία της Φλόριντα που προβλέπει ότι ένα άτομο «μπορεί να μεταφερθεί σε ίδρυμα για εξέταση παρά τη θέλησή του» σε περίπτωση που αντιμετωπίζει κρίση ψυχικής υγείας.

Στο τουφέκι του είχε ζωγραφίσει σβάστικες

Ο δράστης άφησε επίσης πίσω του διαθήκη και ένα σημείωμα αυτοκτονίας το οποίο βρήκε ο πατέρας του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε ανακοίνωσή του χθες επεσήμανε ότι το περιστατικό σημειώθηκε την ημέρα που οι ΗΠΑ τιμούσαν την 60η επέτειο από την Πορεία στην Ουάσινγκτον, όταν ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ έκανε τη διάσημη ομιλία του που ξεκινούσε με τη φράση: «Έχω ένα όνειρο».

«Πρέπει να αρνούμαστε να ζούμε σε μια χώρα όπου οι οικογένειες των μαύρων που πηγαίνουν σε ένα κατάστημα ή οι μαύροι μαθητές που πηγαίνουν στο σχολείο ζουν με τον φόβο ότι θα τους πυροβολήσουν και θα τους σκοτώσουν λόγω του χρώματος του δέρματός τους», τόνισε ο Μπάιντεν.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ερευνά το περιστατικό ως έγκλημα μίσους και «μια ενέργεια φυλετικά υποκινούμενου, βίαιου εξτρεμισμού», επεσήμανε ο υπουργός Μέρικ Γκάρλαντ.

Ο Γουότερς σημείωσε ότι οι κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης κατέγραψαν τον δράστη να πυροβολεί την Άντζελα Μισέλ Καρ, μια 52χρονη γυναίκα, στο αυτοκίνητό της έξω από το κατάστημα. Στη συνέχεια αυτός εισήλθε στο Dollar General όπου πυροβόλησε και σκότωσε τον 19χρονο Ανόλτ Τζόζεφ Λαγκέρ Τζούνιορ και τον 29χρονο Τζέραλντ ΝτεΣον Γκάλιον.

Ο Πάλμετερ φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο και είχε καλύψει το πρόσωπό του με μάσκα. Έφερε ένα πιστόλι και ένα επιθετικό τουφέκι, πάνω στο οποίο είχε ζωγραφίσει σβάστικες.

«Ηταν ρατσισής»

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι αρχικά ο Πάλμετερ προσπάθησε να εισέλθει στο πανεπιστήμιο Edward Waters, όπου ιστορικά φοιτούν πολλοί Αφροαμερικανοί. Όμως μέλος της ασφάλειας του πανεπιστημίου τον έδιωξε όταν αρνήθηκε να του δείξει ταυτότητα. «Στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι το πρόσωπο αυτό ενεπλάκη σε περιστατικό με πυροβολισμούς κοντά στον χώρο του πανεπιστημίου», ανακοίνωσαν.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις, υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για τις εκλογές του 2024, δήλωσε χθες ότι η πολιτεία θα συνεργαστεί με το πανεπιστήμιο για να διασφαλίσει ότι τα μέτρα ασφαλείας εκεί θα είναι επαρκή.

Ο Ρεπουμπλικάνος έχει δεχθεί σφοδρές επικρίσεις από μέλη της Αφροαμερικανικής κοινότητας, τα οποία κατηγορούν την κυβέρνησή του ότι βάλλει κατά της ιστορίας των Αφροαμερικανών. Τον Ιανουάριο οι αρχές της Φλόριντα απαγόρευσαν μάθημα της αφροαμερικανικής ιστορίας στα λύκεια, ενώ τον Ιούλιο άλλαξαν τον τρόπο που διδάσκεται η ιστορία στα σχολεία της πολιτείας.

Το πλήθος που συμμετείχε σε ολονυκτία για τα θύματα χθες το βράδυ αποδοκίμασε τον ΝτεΣάντις όταν άρχισε να μιλά. Χαρακτήρισε τον δράστη της επίθεσης «μεγάλο αλήτη» και τόνισε ότι στη Φλόριντα «δεν θα επιτρέψουμε να στοχοθετούνται άνθρωποι λόγω της φυλής τους».

Λίγο αργότερα ο Τζέφρι Ράμλιν, πάστορας σε εκκλησία του Τζάκσονβιλ, πήρε το μικρόφωνο και διόρθωσε τον ΝτεΣάντις: «Τελικά, με όλο τον σεβασμό κυβερνήτη, δεν ήταν αλήτης. Ήταν ρατσιστής».