Καιρός: Πώς θα εξελιχθεί ο πολικός αεροχείμαρρος – Η πρόγνωση για την Πάτρα σήμερα 18/04 – ΒΙΝΤΕΟ

Ο πολικός αεροχείμαρρος εκτοπίζει τη σκόνη και ρίχνει τη θερμοκρασία 10 βαθμούς. Επίσης φέρνει χιόνια στα βουνά και και βροχές το διήμερο Παρασκευή και Σάββατο

καιρός

Ο καιρός θα μας τρελάνει καθώς από την  αφρικανική σκόνη, θα υπάρξει πτώση της θερμοκρασίας, μετά πάλι θα ανέβει και μετά θα επιστρέψει ξανά η σκόνη, θυμίζοντας «καρδιογράφημα». Και όλα αυτά μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Συννεφιασμένος αναμένεται ο καιρός, στην Πάτρα σήμερα Πέμπτη 18/04/2024.

Σύμφωνα με την πρόγνωση θα επικρατήσει συννεφιά καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, με πιθανότητα αραιής βροχής.

Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 20 βαθμούς, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν με ταχύτητα μέχρι 4 μποφόρ.

Η υγρασία θα ξεπεράσει το 70%.

Σύμφωνα με το Meteo, βροχές και καταιγίδες αναμένονται από σήμερα, κατά κύριο λόγο στα βόρεια και βορειοδυτικά ηπειρωτικά, στα ανατολικά της Θεσσαλίας, στη Νότια Κρήτη και στα ορεινά των υπολοίπων ηπειρωτικών. Κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Πέμπτη 18/04 τα φαινόμενα θα επηρεάσουν κυρίως τη Θράκη, τα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου και τα ορεινά των δυτικών και νοτίων ηπειρωτικών, παρουσιάζοντας παράλληλα εξασθένηση.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση των επεισοδίων βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης για την Τετάρτη 17/04 κατατάσσεται στην Κατηγορία 2 (Μέτρια).

Οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάνουν κατά τόπους τα 6-7 μποφόρ. Από τις πρώτες βραδινές ώρες θα στραφούν σταδιακά σε δυτικούς ίδιας έντασης. Στο Ιόνιο οι δυτικοί άνεμοι δεν αναμένεται να ξεπερνούν τα 5-6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση και δεν θα ξεπεράσει τους 24-26 °C στα ηπειρωτικά και τους 20-23 °C στις νησιωτικές περιοχές.

Τέλος οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένες και κατά τόπους θα σημειωθούν λασποβροχές.

Αναλυτικά, η πρόγνωση των μετεωρολόγων

Γιώργος Τσατραφύλλιας: Έρχεται πολικός αεροχείμαρρος

Ένας «πολικός αεροχείμαρρος» που φτάνει στην Ελλάδα, αναμένεται να εκτοπίσει την σκόνη και να φέρει πτώση της θερμοκρασίας κατά 10 βαθμούς, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Alpha.

Μάλιστα, το διήμερο Παρασκευή έως Σάββατο θα φέρει χιόνια στα βουνά και αρκετές βροχές.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Γιώργου Τσατραφύλλια

«Ο πολικός αεροχείμαρρος εκτοπίζει τη σκόνη και ρίχνει τη θερμοκρασία 10 βαθμούς! Επίσης φέρνει χιόνια στα βουνά και μπόλικες βροχές το διήμερο Παρασκευή-Σάββατο.

Τελευταία ημέρα με σκόνη η σημερινή με τις λασποβροχές να μας απασχολούν μέχρι το βράδυ κυρίως στη δυτική και βόρεια χώρα. Η Πέμπτη 18/4 είναι μια μεταβατική ημέρα. Θα εκδηλωθούν τοπικές βροχοπτώσεις στα δυτικά, τα βόρεια και την ανατολική νησιωτική χώρα και θα πέσει η θερμοκρασία 4 με 5 βαθμούς.

Ωστόσο την Παρασκευή και το Σάββατο το “ατμοσφαιρικό ποτάμι” (αεροχείμαρρος)-εικόνα- που βρίσκεται ψηλά στην ατμόσφαιρα θα κατηφορίσει σε νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη και θα μεταβάλλει τον καιρό στη χώρας με βροχές, καταιγίδες, περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας ακόμη και χιόνια! Συγκεκριμένα:

Την Παρασκευή 19/4 αναμένονται μεγάλα ύψη βροχής στη δυτική και βόρεια Ελλάδα, λίγα χιόνια σε μεγάλα υψόμετρα (1400 m) και πτώση της θερμοκρασίας.

Το Σάββατο 20/4 οι πιο πολλές βροχές ( τοπικά ισχυρές) θα εκδηλωθούν τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τη Μακεδονία, τη Θράκη, το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Επίσης θα πνέουν ισχυροί βοριάδες.

Την Κυριακή 21/4 μια δεύτερη διαταραχή θα δημιουργήσει πιο ήπια φαινόμενα στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα».

Θοδωρής Κολυδάς: Αλλάζει το σκηνικό μετά από καιρό

Ο διευθυντής της ΕΜΥ αναφέρει ότι η θερμοκρασία θα έχει αισθητή πτώση, αλλά αυτό θα διαρκέσει μέχρι τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδος, οπότε θα αρχίσει και πάλι να ανεβαίνει.

Αλλάζει μετά από πολύ καιρό η κυκλοφορία στην ατμόσφαιρα με δυτική νοτιοδυτική ροή των συστημάτων στην ανώτερη ατμόσφαιρα (500hPa), όπου πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κατά περιόδους θα έχουμε βροχές κυρίως στα δυτικά τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο. Προς το παρόν πάντως δεν προβλέπεται κάτι ακραίο, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά. (Μια σχετική προσοχή την ερχόμενη Παρασκευή προς Σάββατο κυρίως στα Βόρεια).

Η θερμοκρασία μετά την αισθητή πτώση η οποία ολοκληρώνεται στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδος, θα αρχίσει και πάλι να ανεβαίνει αλλά δεν θα βρίσκεται σε πολύ υψηλές τιμές όπως είχαμε τις προηγούμενες ημέρες. Τέλος οι άνεμοι δεν προβλέπεται σε γενικές γραμμές να δημιουργήσουν προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Η πρόγνωση Μαρουσάκη

Σε εκτενή του ανάρτηση, ο μετεωρολόγος, αναφέρει πως το κύμα κακοκαιρίας θα φέρει φαινόμενα που θα συνοδεύονται από χαλάζι, κεραυνούς, ανεμοστρόβιλους και θυελλώδεις ανέμους.

Η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη
Βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να σχηματιστεί κοντά στον κόλπο της Γένοβα και καθώς αυτό θα κινηθεί ανατολικά θα επηρεάσει αύριο Πέμπτη την Ιταλία ενώ μέσα στην Παρασκευή θα σαρώσει τη χώρα μας και από τα δυτικά προς τα ανατολικά δίνοντας τοπικά έντονα και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

Στο γραφικό που ακολουθεί σημειώνουμε με το πορτοκαλί βέλος την πορεία που αναμένεται να ακολουθήσει αυτό το σύστημα χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων το οποίο στους χάρτες μας συμβολίζεται με το γράμμα “Χ”.

Το χρονικό διάστημα που εκτιμούμε ότι θα απασχολήσει τη χώρα μας τοποθετείται από το μεσημέρι περίπου της Παρασκευής και μέχρι περίπου αργά το απόγευμα του Σαββάτου.

ΒΑΡΟΜΕΤΡΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

Τα προγνωστικά στοιχεία που μέχρι στιγμής έχουμε στη διάθεσή μας δίνουν τοπικά μεγάλο όγκο νερού σε μικρό χρονικό διάστημα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πλημμυρικά επεισόδια.

Ταυτόχρονα η αστάθεια που θα συνοδεύει αυτό το κύμα κακοκαιρίας είναι ικανή να δημιουργήσει τον ακραίο καιρό, που σημαίνει ότι είναι δυνατόν τα φαινόμενα να συνοδεύονται από χαλάζι, έντονους κεραυνούς, ανεμοστρόβιλους – υδροστρόβιλους, θυελλώδεις ανέμους.

ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΥΨΗΛΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ

Οι περιοχές που εμφανίζουν υψηλές πιθανότητες να έρθουν αντιμέτωπες έστω και σε τοπικό επίπεδο με έντονα – επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα είναι τα δυτικά – κεντρικά – βόρεια γεωγραφικά διαμερίσματα, όπως επίσης και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Σε αυτά τα τμήματα που μόλις επισημάναμε βάζουμε έναν παράγοντα κινδύνου ακόμη πιο αυξημένο σε θαλάσσιες – παραθαλάσσιες εκτάσεις. Εκεί δίνουμε μια παραπάνω βαρύτητα διότι οι θάλασσές μας εμφανίζονται πιο θερμές από το κανονικό της εποχής γεγονός που μπορεί να τροφοδοτήσει με ενέργεια και θερμότητα παραπάνω το εν λόγω κύμα κακοκαιρίας.

Στο παρακάτω γράφημα που ακολουθεί σημειώνουμε με τον πορτοκαλί κύκλο τις περιοχές που εμφανίζουν αυξημένες πιθανότητες να έρθουν αντιμέτωπες με επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα – πλημμυρικά επεισόδια όπως αναλύσαμε παραπάνω.

ΧΑΡΤΗΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗΣ

Πότε αναμένονται βροχές

Σύμφωνα με τη μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Νικολέτα Ζιακοπούλου έχουν ήδη επιστρέψει οι βροχές αλλά οι περισσότερες και πιο έντονες θα είναι το διήμερο Παρασκευή και Σάββατο.
Μάλιστα, προειδοποιεί πως δεν αποκλείονται και τοπικά προβλήματα, πιθανώς και πλημμυρικά φαινόμενα κυρίως σε Θεσσαλία, Μακεδονία, Θράκη, βόρειο και ανατολικό Αιγαίο.