Λαϊκή Ενότητα για Πανελλήνιες 2021: «Αναλγησία και κυνισμός χωρίς όριο από Κεραμέως και ΝΔ»
«Αν δεν καταργηθεί το μέτρο – λαιμητόμος, η επόμενη χρονιά θα είναι ακόμα πιο καταστροφική», υποστηρίζει η Λαϊκή Ενότητα
«Αν δεν καταργηθεί το μέτρο – λαιμητόμος, η επόμενη χρονιά θα είναι ακόμα πιο καταστροφική, αφού θα εφαρμοστούν και άλλες πτυχές του νόμου (όπως το διπλό μηχανογραφικό) που θα πετάξουν ακόμα περισσότερους μαθητές εκτός πανεπιστημίων», υπογραμμίζει η Λαϊκή Ενότητα μετά και την ανακοίνωση των εισακτέων της φετινής χρονιάς στις Πανελλαδικές εξετάσεις.
Αναλυτικά:
«Η ανακοίνωση των εισακτέων της φετινής χρονιάς επιβεβαίωσε ότι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) πέταξε έξω από τα πανεπιστήμια δεκάδες χιλιάδες μαθητές. Συγκεκριμένα, 35.000 περίπου μαθητές, το 40% όσων έδωσαν πανελλήνιες, έμειναν εκτός των ιδρυμάτων. Παράλληλα, σχεδόν 20.000 θέσεις στα πανεπιστήμια της χώρας έμειναν κενές, δηλαδή το 25% των διαθέσιμων θέσεων. Αν δεν καταργηθεί το μέτρο – λαιμητόμος, η επόμενη χρονιά θα είναι ακόμα πιο καταστροφική, αφού θα εφαρμοστούν και άλλες πτυχές του νόμου (όπως το διπλό μηχανογραφικό) που θα πετάξουν ακόμα περισσότερους μαθητές εκτός πανεπιστημίων.
Πρόκειται για μια πολιτική συνειδητής υποβάθμισης και διάλυσης των δημόσιων πανεπιστημίων, με στόχο οι «αποτυχόντες» μαθητές, είτε να κατευθυνθούν μαζικά στα δημόσια ΙΕΚ, τα οποία όμως έχουν μηδενική επαγγελματική κατοχύρωση, είτε, οι πιο «προνομιούχοι», να καταλήξουν στα ιδιωτικά κολλέγια. Ταυτόχρονα, πρόκειται για μια πρωτοφανή επίδειξη αναλγησίας από την πλευρά της Υπουργού Παιδείας και της κυβέρνησης συνολικά, που, για πρώτη φορά στην ιστορία, άλλαξε το σύστημα εισαγωγής κατά τη διάρκεια της χρονιάς και μάλιστα εν μέσω πανδημίας και τηλεκπαίδευσης, με τεράστιες μαθησιακές, κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις στους μαθητές. Προκαλεί αποτροπιασμό το γεγονός ότι, με αυτά τα δεδομένα, η Υπουργός Παιδείας δήλωσε απολύτως ικανοποιημένη από το νέο σύστημα, αφού πέτυχε «οι νέοι να μην εγκλωβίζονται στα πανεπιστήμια»!
Πέρα από την διάλυση της προοπτικής δεκάδων χιλιάδων μαθητών και των οικογενειών τους, σε μια περίοδο μάλιστα που οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας, αλλά και της ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής της κυβέρνησης δημιουργούν τεράστια βάρη, το σύστημα εισαγωγής έχει άμεσες επιπτώσεις και στα ίδια τα πανεπιστήμια. Σε τρία τουλάχιστον ιδρύματα, θα παραμείνουν κενές πάνω από τις μισές θέσεις (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας 61,55%, Γεωπονικό 56,75%, Πανεπιστήμιο Αιγαίου 52,45%). Μεγάλα ποσοστά κενών θέσεων υπάρχουν και σε μεγάλα πανεπιστήμια της περιφέρειας (Πάτρα 29%, Πολυτεχνείο Κρήτης 25,11%, Πανεπιστήμιο Κρήτης 22%), αλλά και στη Θεσσαλονίκη (ΑΠΘ 17,51%) και στην Αθήνα (ΕΚΠΑ 10,6%). Δεκάδες τμήματα θα κληθούν να λειτουργήσουν (;) με μονοψήφιο αριθμό πρωτοετών, πάνω από 15 δεν θα έχουν κανέναν πρωτοετή φοιτητή, ενώ είναι πάρα πολλά τα τμήματα στα οποία θα εισαχθούν λιγότεροι από το 60% των φοιτητών για τους οποίους υπήρχαν διαθέσιμες θέσεις.
Η εικόνα μιας Υπουργού Παιδείας που δηλώνει απολύτως ικανοποιημένη από ένα σύστημα που καταλήγει στο να μην εισάγεται κανένας υποψήφιος στην Αρχιτεκτονική Ξάνθης, αποτελεί πλήρη παραλογισμό και δείχνει πόσο επικίνδυνοι είναι.
Η ΕΒΕ δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα μέτρο που πετάει στα σκουπίδια τις θυσίες και τον κόπο δεκάδων χιλιάδων μαθητών και των οικογενειών τους και προετοιμάζει το έδαφος για το κλείσιμο δεκάδων σχολών. Έρχεται να προστεθεί σε μια συνολική πολιτική ακραίου νεοφιλελευθερισμού, που τσακίζει κάθε δικαίωμα του λαού στην εκπαίδευση, στην εργασία, στην υγεία, στην κοινωνική προστασία και πρόνοια, στο ανθρώπινο φυσικό περιβάλλον. Μια πολιτική που οδήγησε στην εκατόμβη νεκρών και στην εγκατάλειψη του ΕΣΥ εν μέσω πανδημίας, στην τεράστια κοινωνική και περιβαλλοντική καταστροφή των πυρκαγιών, στη διάλυση κάθε δικαιώματος.
Ο κοινός αγώνας μαθητών, φοιτητών, γονέων, εκπαιδευτικών για την άμεση κατάργηση αυτού του συστήματος εισαγωγής και της ΕΒΕ είναι μονόδρομος».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News