Οικολογική Δυτική Ελλάδα: Τουριστική ανάπτυξη με τρακτέρ στους αμμόλοφους

Με μία ανακοίνωση η παράταξη του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλαδας ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ, επαναφέρει την οικολογική βαρβαρότητα στην Σκαφιδιά η οποία όπως αναφέρει “αποκαλύπτει μία πρωτόγονη αντίληψη τόσο για την τουριστική ανάπτυξη όσο και για την προστασία της φύσης”.

Δυτική

Η οικολογική βαρβαρότητα στην Σκαφιδιά αποκαλύπτει μία πρωτόγονη αντίληψη τόσο για την τουριστική ανάπτυξη όσο και για την προστασία της φύσης στην Δυτική Ελλάδα, αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο περιφερειακός σύμβουλος Δυτ. Ελλάδας, Κώστας Παπακωνσταντίνου, και συνεχίζει:

Τρακτέρ που οργώνουν προστατευόμενους αμμόλοφους στην Σκαφιδιά Ηλείας και καταστρέφουν χιλιάδες κρίνους της άμμου (ένα από τα πιο ξεχωριστά απειλούμενα είδη στην Ευρώπη, που προστατεύεται από Ειδικό Προεδρικό Διάταγμα).
Τρακτέρ που ισοπεδώνουν τις θίνες στο Εθνικό Πάρκο στην Στροφυλιά με συνοδεία τραμπούκων που χτυπούν όσους ρωτούν τι συμβαίνει.
Αυτή είναι η εικόνα σε μια από τις ωραιότερες αμμουδιές της Μεσογείου!

Από Άραξο μέχρι Κυπαρισσία εκτείνεται μια από τις καλύτερα διατηρημένες – μέχρι τώρα- αμμουδιές στο Ευρωπαϊκό τμήμα της Μεσογείου, η οποία κατά σχεδόν 90% ανήκει διοικητικά στην Δυτική Ελλάδα. Θα μπορούσε να είναι ένα διεθνές πρότυπο τουριστικής ευημερίας που αναδεικνύει και προφυλάσσει το περιζήτητο συγκριτικό πλεονέκτημα των σπάνιων αμμολόφων, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα την προστασία των παράκτιων περιοχών με το πολύτιμο προστατευτικό τείχος των θινών.

Αντί γι αυτό, η Δυτική Ελλάδα έχει αφήσει την διαχείριση στα τρακτέρ, στους τραμπούκους, στους καταπατητές και σε κάθε αστοιχείωτο που θεωρεί ως «εμπόδιο» τους αμμόλοφους και ως «αγριόχορτα» την προστατευόμενη βλάστηση. Κορυφαίο παράδειγμα είναι ότι επί δύο συνεχή έτη, 2020 – 2021, τα τρακτέρ οργώνουν τις παραλίες σε Ηλεία και Αχαΐα και η πολιτεία δεν αντιδρά.

Η πρόσφατη ολοκλήρωση της ισοπέδωσης των αμμολόφων στην Σκαφιδιά Ηλείας, ανάμεσα στο συγκρότημα Aldemar και στον Άγιο Ηλία, σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είχε οδηγήσει σε αυτόματη παρέμβαση των αρχών.
Αναρωτιόμαστε ποια είναι η αντίδραση των αρμόδιων Αντιπεριφερειαρχών Περιβάλλοντος κ. Δημητρογιάννη, Τουρισμού κ. Κοροβέση και Ηλείας κ. Γιαννόπουλου, αλλά και του ίδιου του Περιφερειάρχη, οι οποίοι μιλούν για τουριστική ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος όταν στην πράξη αφήνουν τους καταστροφείς να αλωνίζουν με τρακτέρ στην άμμο.