Πάτρα: Διχάστηκε το δικαστήριο για ένα… γατάκι – Καταδικάστηκε για κακοποίηση ο εστιάτορας

Καταγγέλθηκε θανάτωση ζώου, αλλά ο κατηγορούμενος καταδικάστηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πατρών για κακοποίηση.

Πάτρα
Καταδικάστηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πατρών ο ιδιοκτήτης χώρου εστίασης -στα περίχωρα της Πάτρας- που το 2019 χτύπησε μέχρι θανάτου με κοντάρι σκούπας, ένα γατάκι μόλις 2 μηνών.

Το περιστατικό συνέβη, ενώ στο κατάστημα γινόταν τραπέζι βάπτισης, ώρα περίπου 5 το απόγευμα, όταν αναχωρούσαν οι καλεσμένοι και κάποιοι εξ αυτών, έγιναν μάρτυρες του περιστατικού, που καταγγέλθηκε στις Αρχές.

Σύμφωνα με την καταγγελία, ο ιδιοκτήτης ο οποίος βρισκόταν έξω από αυτό, μόλις είδε το γατάκι, άρπαξε μια σκούπα και με το σκουπόξυλο άρχισε να το χτυπάει, σκοτώνοντάς το.

Μια νεαρή κοπέλα από τους καλεσμένους που είχαν πάει στο τραπέζι της βάπτισης, διαμαρτυρήθηκε στον ιδιοκτήτη και τηλεφώνησε στην Αστυνομία όπου κατήγγειλε το περιστατικό. Από εκεί την παρέπεμψαν στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα της περιοχής.

Η υπόθεση έφτασε τελικά μετά από 4 χρόνια στο δικαστήριο και στην ακροαματική διαδικασία που έγινε προχθές, η Εδρα κλήθηκε να αποφασίσει, χωρίς να υπάρχει αποδεικτικό υλικό του πεθαμένου ζώου, δηλ. κάποια φωτογραφία ή βίντεο.

Από την μια πλευρά κατέθεσαν δυο αυτόπτες μάρτυρες από την πλευρά της Πολιτικής Αγωγής, που δήλωσε παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας για λογαριασμό της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και από την πλευρά της υπεράσπισης, κατέθεσαν επίσης δύο άλλοι μάρτυρες.

Η εισαγγελική πρόταση δέχθηκε την καταγγελία της θανάτωσης του ζώου και πρότεινε ποινή φυλάκισης δύο ετών και η Εδρα έκρινε τον κατηγορούμενο ένοχο για το αδίκημα της κακοποίησης, τον οποίο και καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης ενός έτους.

Η δικηγόρος και εκπρόσωπος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Ομοσπονδίας, Ελενα Αρβανίτη, σημείωσε πως το περιστατικό δικάστηκε κατ’ εφαρμογή του παλιού νόμου, 4039/2012 που προέβλεπε πλημμεληματική και όχι κακουργηματική ποινή, όπως ορίζει ο σημερινός νόμος.

Αναφορικά με τη καταγγελία της θανάτωσης, υπήρξε αμφιβολία για τους δύο εκ των τριών δικαστών, ενώ η τρίτη πλημμελειοδίκης πείστηκε πως υπήρξε θάνατος.

«Ο κίνδυνος της αθώωσης λόγω αμφιβολιών με διακατείχε σε όλη τη διαδικασία. Η ομόφωνη καταδίκη για την κακοποίηση ήταν αληθινή δικαίωση. Τέτοιου είδους αποφάσεις μας δίδουν δύναμη να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε το αυτονόητο: Τα δικαιώματα των ζώων και τον σεβασμό απέναντί τους» αναφέρει η Ελενα Αρβανίτη.