Πάτρα – Φοιτητικές Εκλογές: Από «μπλε», «κόκκινο» το Πανεπιστήμιο

Επικράτηση της Πανσπουδαστικής στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, έναντι της δεύτερης ΔΑΠ ΝΔΦΚ!

Πάτρα

Η τελευταία ενημέρωση που είχε η εφημερίδα «Πελοπόννησος» όταν και έκλεινε η σελίδα στις 10.30 το βράδυ της Τετάρτης έδειχνε επικράτηση της Πανσπουδαστικής στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, έναντι της δεύτερης ΔΑΠ ΝΔΦΚ! Η φοιτητική παράταξης που πρόσκειται στο ΚΚΕ διαφαινόταν νωρίς το βράδυ ότι θα κέρδιζε τα περισσότερα τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών, γεγονός που αποδίδεται από τοπικά στελέχη στην εκλογική αποχή δυόμιση χρόνων λόγω κορονοϊού, αλλά και στην μη προσφυγή στις κάλπες περισσότερων από 1.000 φίλα προσκείμενων φοιτητών στην παράταξη της ΝΔ.

Και η τελευταία ενημέρωση που είχε η «Π» το βράδυ της Τετάρτης επιβεβαιώθηκε, αφού στο Πανεπιστήμιο Πατρών, προσέφυγαν στις κάλπες 7.298 φοιτητές, περίπου 160 λιγότεροι σε σχέση με το 2019. Η Πανσπουδαστική έλαβε 2.301 (32.98%), η ΔΑΠ ΝΔΦΚ 1.874 (26.86%), η ΠΑΣΠ 1.353 (19.40%), η ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ 544 (7.80%), η ΕΑΑΚ 301 (4.31%), το BLOCO (ΣΥΡΙΖΑ) 91 (1.30%) και λοιπές παρατάξεις 389 (5.58%). Συνολικά, από τα 28 Τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών, η Πανσπουδαστική (με βάση τα αποτελέσματα που δίνει) φέρεται να επικράτησε σε 13, η ΔΑΠ σε 7, η ΠΑΣΠ σε 5 και άλλες παρατάξεις σε 3.

Εκπρόσωποι των τεσσάρων φοιτητικών παρατάξεων, δήλωσαν στην «Π» για τη διαδικασία αλλά και τις επιδιώξεις τους:

Ο πρόεδρος του Τμήματος Χημικών Μηχανικών και υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού της ΔΑΠ ΝΔΦΚ Πάτρας Δημήτρης Κίνδερλης μίλησε στην «Π» και εμφανίστηκε σίγουρος για τη δυναμική της παράταξης κατά τη διάρκεια της ημέρας: «Ελπίζουμε για το καλύτερο με στόχο την οργάνωση του Πανεπιστημίου. Για εμάς, ο αντίπαλος είναι ο εαυτός μας και σκοπός μας είναι να συμβάλλουμε στο χτίσιμο ενός σύγχρονου Πανεπιστημίου που κυριαρχεί η ασφάλεια. Θέλουμε το πανεπιστήμιο να είναι για το φοιτητή και όχι το αντίθετο. Υπάρχει μια πρώτη ικανοποίηση για την προσέλευση των φοιτητών στις κάλπες και δηλώνουμε πως όσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή, τόσο το καλύτερο για τη φοιτητική κοινότητα».

 

Από την πλευρά της Πανσπουδαστικής, ο φοιτητής του Μαθηματικού τμήματος Γιάννης Κογιώνης, δήλωσε στην «Π» για τα θέματα που απασχολούν τη φοιτητική κοινότητα: «Το θέμα είναι στις 19 Μαΐου να έχουμε συλλόγους ζωντανούς που θα αντιπαλεύουν την πολιτική που στερεί τα δικαιώματα για σπουδές. Στην εκλογική διαδικασία κρίνεται αν οι φοιτητές θα γυρίσουν την πλάτη στις παρατάξεις που συντάσσονται με την κυβερνητική πολιτική και αν θα στηρίξουν τον αγώνα. Η προσέλευση στις κάλπες είναι κοντά στα επίπεδα του 2019».

 

 

Η ΠΑΣΠ αντεπιτίθεται και προσπαθεί να ισχυροποιήσει την παρουσία της στα Πανεπιστήμια. Στην Πάτρα, ο Διονύσης Δαουλάρης, πτυχιούχος του Οικονομικού τμήματος, δήλωσε: «Στόχος της ΠΑΣΠ είναι να φέρει όσο το δυνατό περισσότερους φοιτητές στις δημοκρατικές διαδικασίες, ώστε να περάσουμε τα σχέδια μας για ένα καλύτερο πανεπιστήμιο όπου οι φοιτητές θα πετυχαίνουν τους στόχους τους και ταυτόχρονα θα έχουν μια σωστή φοιτητική ζωή, θα έχουν την κατάλληλη σίτιση, αλλά και επίπεδο στα μαθήματά τους. Ο κορονοϊός έκανε κακό και στον φοιτητικό συνδικαλισμό και έτσι εξηγείται η “πεσμένη” προσέλευση».

 

 

Από το Δίκτυο Σχημάτων Ριζοσπαστικής Αριστεράς Bloco, ο φοιτητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Χάρης Βουνοτρυπίδης είπε: «Είναι ιδιαίτερες οι εκλογές φέτος μετά από τρία χρόνια. Ουσιαστικά ακόμα και οι φοιτητές που βρίσκονται στο τρίτο έτος δεν έχουν συμμετάσχει στη διαδικασία. Τα προηγούμενα χρόνια έλειψε ένα ανανεωμένο ΔΣ και ζήσαμε δύσκολες καταστάσεις με την πανδημία και την τηλεκπαίδευση. Η ΝΔ έχει πραγματοποιήσει μια ολομέτωπη επίθεση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και προσπαθεί να διαρθρώσει τα πανεπιστήμια με νεοφιλελεύθερες πολιτικές, όπως η βάση εισαγωγής και η πανεπιστημιακή αστυνομία. Σε αυτά θέλουμε να εναντιωθούμε ως παράταξη και να καταθέσουμε τις προτάσεις μας».

 

Διαπιστώσεις της «Π» στο Πολυκλαδικό

Η «Π» κυκλοφόρησε στο Πολυκλαδικό σχολείο της Κανακάρη που πραγματοποιήθηκαν χθες η φοιτητικές εκλογές και σε συζητήσεις με φοιτητές όλων των παρατάξεων, διαπίστωσε ότι η ΔΑΠ ΝΔΦΚ, παραδοσιακή παράταξη κοντά στη ΝΔ, θεωρούνταν η κυρίαρχος παράταξη στον φοιτητικό κόσμο αλλά εκτιμήσεις έλεγαν ότι θα είχε πτωτική τάση λόγω κορονοϊού. Επιπλέον, διαφαινόταν ότι η Πανσπουδαστική, που είναι κοντά στις θέσεις του ΚΚΕ, έχει θέσει τις βάσεις για να κυριαρχήσει στην Πάτρα από τα επόμενα χρόνια, ότι η ΠΑΣΠ δυναμώνει σημαντικά ακολουθώντας τα βήματα του ΠΑΣΟΚ, ενώ το Bloco που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να ισχυροποιήσει τη θέση του στο φοιτητικό κίνημα.

Επιπλέον διαπιστώσεις που έκανε η «Π» ήταν ότι οι φοιτητικές παρατάξεις είχαν στήσει ολόκληρα «στρατηγεία» σε αίθουσες του Πολυκλαδικού, όπου τα μέλη του έπαιρναν τηλέφωνα άλλους φοιτητές, απευθύνοντάς τους προσκλητήριο συμμετοχής στις εκλογές. Μια ακόμα διαπίστωση ήταν η κινητικότητα εξωφοιτητικών στελεχών κομμάτων που προσέφεραν «τεχνογνωσία» στους πιο νέους για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.