Πατρινοί επιστήμονες στα 6,8 Ρίχτερ του Μαρόκου: «Μας φάνηκε σαν αιώνας, δεν σταμάταγε ποτέ»
Στην πτήση που έφερε χθες το πρωί 108 Ελληνες σώους και αβλαβείς, από το σεισμόπληκτο Μαρόκο, επέβαινε και τετραμελής αποστολή του Πανεπιστημίου Πατρών, από το Τμήμα Γεωλογίας, που συμμετείχε στο συνέδριο Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO. Επικεφαλής ήταν ο καθηγητής Παλαιοντολογίας Δρ. Γιώργος Ηλιόπουλος και εκπρόσωπος του Γεωπάρκου Χελμού-Βουραϊκού, που συνοδευόταν από τρεις μεταδιδάκτορες από την περιοχή, και περιγράφει στην «ΠτΔ» τον τρόμο που έζησαν από τον καταστροφικό σεισμό των 6,8 Ρίχτερ.
Επέστρεψαν χθες το πρωί από το σεισμόπληκτο Μαρακές στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, σώοι, οι 108 επιβάτες της ειδικής πτήσης επαναπατρισμού της Aegean, η οποία δρομολογήθηκε το Σάββατο από την εταιρεία, σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών.
Στην πτήση επέβαινε και τετραμελής αποστολή του Πανεπιστημίου Πατρών, από το Τμήμα Γεωλογίας, που συμμετείχε στο συνεδρίου Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO και ήρθαν σώοι και αβλαβείς.
Επικεφαλής ήταν ο καθηγητής Παλαιοντολογίας, Δρ. Γιώργος Ηλιόπουλος και εκπρόσωπος του Γεωπάρκου Χελμού-Βουραϊκού που συνοδευόταν και από τις μεταδιδάκτορες Πηνελόπη Παπαδοπούλου από την Πάτρα, Νικολίνα Μπουρλή από το Αγρίνιο και Ελενα Ζουμπούλη από την Κεφαλονιά.
Οπως είπε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ο κ. Ηλιόπουλος, η στιγμή του σεισμού των 6,8 Ρίχτερ, τους βρήκε την ώρα που έπαιρναν το δείπνο τους στην παλιά πόλη της Μεδίνας. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν περίπου 70 χιλιόμετρα μακριά, αλλά οι δονήσεις ήταν τόσο ισχυρές, που όλοι έτρεξαν να βγουν από το εστιατόριο. Μόνο οι πατρινοί επιστήμονες της Γεωλογίας και οι πιο εξοικειωμένοι με μεγάλους σεισμούς, έμειναν πιο ψύχραιμοι.
Η αποστολή του Πανεπιστημίου Πατρών είχε καταλύσει, μαζί με μια ακόμα ομάδα Ελλήνων επιστημόνων, σε μια βίλα έξω από το Μαρακές και έπειτα από επικοινωνία με την Ελλάδα και το τουριστικό τους γραφείο ενημερώθηκαν για την οργάνωση έκτακτης πτήσης και αποφάσισαν να φύγουν πρόωρα, καθώς το συνέδριο διακόπηκε.
«Μου φάνηκε λες και ήταν αιώνας, δεν σταμάταγε ποτέ» είπε η Νικολίνα για τη διάρκεια του σεισμού, λίγο πριν την απογείωση του αεροσκάφους της Aegean που τους μετέφερε πίσω στην Ελλάδα.
Η Ελενα, γεωλόγος που επισκεπτόταν το Μαρακές στο πλαίσιο του συνεδρίου Παγκόσμιων Γεωπάρκων–UNESCO περιέγραψε εικόνες των ντόπιων που μένουν πλέον στον δρόμο, καθώς εναλλακτικές προσωρινής στέγασης δεν είναι διαθέσιμες σε όλους και δεν διαθέτουν οχήματα.
Το ίδιο ανέφερε στην «Π» και ο κ. Ηλιόπουλος, καθώς στη χώρα της Δυτικής Αφρικής υπάρχουν μεγάλες κοινωνικές διαφορές, με φτωχούς να βρίσκονται κυριολεκτικά στον δρόμο.
«Ο σεισμός μάς είναι οικείος, το πρόβλημα ήταν ότι τα κτίρια δεν ξέραμε σε τι κατάσταση βρίσκονταν» είπε ο κ. Ηλιόπουλος, που τόνισε ότι, πλέον, ο ίδιος και οι συνεργάτες του νιώθουν ασφάλεια μετά την επιστροφή τους.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News