Πόσο σας ανησυχεί ο ιός της Ινδίας; Τριανταφυλλίδης, Λεοτσινίδης και Μόσιαλος απαντούν

image 628339

Δύο στελέχη της ινδικής μετάλλαξης του κορονοϊού εντοπίστηκαν ως τώρα στην Ελλάδα. Το ένα απ’ τα δύο βρέθηκε σε άνδρα στην Πάτρα. Η επιστημονική κοινότητα ψάχνεται, όπως είναι λογικό. Και η κοινότητα ανησυχεί…

Στο θετικό δείγμα ανιχνεύτηκε το στέλεχος Β 1617, το επικρατές στέλεχος στην Ινδία, το οποίο, κατά τον ΕΟΔΥ, «δεν φέρει τη μετάλλαξη Ε484Q, που χαρακτηρίζεται ως μετάλλαξη διαφυγής του ανοσοποιητικού συστήματος».

Καθησυχαστική η διευκρίνιση, όσον αφορά τη διαδραστικότητα του ινδικού στελέχους με τα υπάρχοντα εμβόλια, αλλά οι ανησυχίες πλανώνται.

Και ‘μεις ρωτήσαμε πιο ειδικούς:

Ινδική μετάλλαξη:

-Εντελώς πρακτικά και απλά, τι σημαίνει μετάλλαξη του ιού;

-Πόσο επικίνδυνη είναι η ινδική; Τι την διαφοροποιεί από άλλες, πιο «ήπιες» μεταλλάξεις;

-Ποιο είναι το χειρότερο σενάριο;

-Πόσο σοβαρή είναι η πιθανότητα τα υπάρχοντα εμβόλια να μην «πιάνουν» τη συγκεκριμένη μετάλλαξη, άρα να είναι αναποτελεσματικά;

Κώστας Τριανταφυλλίδης: «Η παραλλαγή της Πάτρας…»

«Η ινδική παραλλαγή του κορονοϊού έχει δύο μεταλλάξεις που προκαλούν ανησυχία. Η μετάλλαξη L452R αυξάνει τη μεταδοτικότητα του στελέχους κατά  20%. Η μετάλλαξη E484Q αποφεύγει το ανοσοποιητικό σύστημα τόσο των εμβολιασμένων όσο και των μολυσμένων ατόμων.

Μετάλλαξη του ιού είναι η αλλαγή σε ένα από τα 30.000 γράμματα του RNA

του κορωνοιού, π.χ. γράμμα Α  σε G.

Η ινδική παραλλαγή είναι επικίνδυνη επειδή έχει αυξημένη μεταδοτικότητα και μειώνει την αποτελεσματικότητα  των εμβολίων. Το κρούσμα στην Πάτρα δεν με ανησυχεί γιατί έχει μόνο την πρώτη μετάλλαξη, που αυξάνει απλώς τη μολυσματικότητα της παραλλαγής.

Αντίθετα, η παραλλαγή που εντοπίστηκε στην Αθήνα με ανησυχεί εάν δεν σπεύσουμε να εμβολιαστούμε και εάν συμμετέχουμε χωρίς τήρηση μέτρων σε διάφορες εκδηλώσεις. Η «χαλαρή» συμπεριφορά των Ινδών στην τήρηση

μέτρων οδήγησε τη χώρα στην θλιβερή κατάσταση να έχει πάνω από 2.000 νεκρούς σε καθημερινή βάση.

Το χειρότερο σενάριο θα ήταν να μην εμβολιαστεί ικανός αριθμός συμπολιτών μας ώστε να φθάσουμε σύντομα σε “ανοσία αγέλης”.

Οσον αφορά στο ερώτημα κατά πόσο υφίσταται πιθανότητα τα υπάρχοντα εμβόλια να μην ”πιάνουν” τη συγκεκριμένη μετάλλαξη, άρα να είναι αναποτελεσματικά, θα σας απαντήσω ότι ενδέχεται τη συγκεκριμένη παραλλαγή να μην την αντιμετωπίζει το εμβόλιο της AtsraZeneca. Από την άλλη, τα εμβόλια Moderna και Pfizer-BioNTech μάλλον είναι σε θέση να προστατεύουν, έστω και μειωμένα, μεταλλαγμένες παραλλαγές SARS-CoV-2, όπως είναι το ινδικό

στέλεχος».

* Ο Κώστας Τριανταφυλλίδης είναι ομότιμος Κκαθηγητής Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου, τέως διευθυντής του Τομέα Γενετικής, Ανάπτυξης και Μοριακής Βιολογίας, και τέως διευθυντής του Εργαστηρίου Γενικής Βιολογίας του Τμήματος Βιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Mιχάλης Λεοτσινίδης: «Είναι πιθανό να διαφύγουν…»

«Δεν μπορεί να πει κανείς με σιγουριά αν η ινδική μετάλλαξη είναι λιγότερο ή περισσότερο επικίνδυνη από κάποιες άλλες. Δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή σαφή επιστημονικά δεδομένα. Αυτό που είναι γενικά αποδεκτό είναι ότι ορισμένες μεταλλάξεις του ιού θα διαφύγουν από την ανοσία της αγέλης που προσπαθούμε να επιτύχουμε. Γι’ αυτό, άλλωστε, και τα εμβόλια κάθε χρόνο τροποποιούνται, όπως συμβαίνει και με το εμβόλιο της γρίπης, ώστε να πιάνουν τις τυχόν καινούργιες μεταλλάξεις. Ο ταχύτατος ρυθμός μετάλλαξης είναι πολλές φορές καταστρεπτικός και γυρίζει μπούμερανγκ για τον ίδιο τον ιό, ο οποίος για να επιβιώσει, αναγκάζεται να μεταλλάσσεται. Σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, όπως είναι το τωρινό στο οποίο αναπτύσσεται ο ιός την ώρα που εμείς προσπαθούμε να εμβολιάσουμε τον πληθυσμό εν μέσω της επιδημίας, είναι αναμενόμενο ότι ο ιός θα συνεχίσει να μεταλλάσσεται. Δεν μπορεί να πει κανείς, όμως, πόσο επικίνδυνος μπορεί να καταστεί στο άμεσο μέλλον. Αυτό που είναι σαφές, όμως, είναι ότι ακόμα κι αν ένα μεταλλαγμένος στέλεχος του ιού προσβάλει έναν άνθρωπο, αν αυτός είναι εμβολιασμένος, είναι σχεδόν βέβαιο θα έχει πολύ ηπιότερα συμπτώματα. Αν τώρα κάποιοι δεν αποκτήσουν πλήρη ανοσία, είναι αναμενόμενο γιατί κανένα εμβόλιο δεν έχει 100% επιτυχία. Είναι λοιπόν απαραίτητο να εμβολιάζεται ο πληθυσμός, ενώ την ίδια στιγμή τρέχει διαρκώς η εξέλιξη του εμβολίου ώστε να πιάνει και τις μεταλλάξεις του ιού. Το μήνυμα, κατά συνέπεια, είναι: Ναι, έχουμε μεταλλάξεις. Ναι, είναι πιθανό ορισμένες να διαφύγουν της ανοσίας, αλλά ακόμα κι αν προσβληθεί κάποιος από μεταλλαγμένο ιό και νοσήσει, τα συμπτώματα θα είναι ηπιότερα, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει εμβολιαστεί».

* O Mιχάλης Λεοτσινίδης είναι χημικός, καθηγητής Υγιεινής, διευθυντής του εργαστηρίου Υγιεινής του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ηλίας Μόσιαλος: «Περιορίζει την δράση…»

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και η ανάρτηση που έκανε στο προφίλ του χθες ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), αναφερόμενος στις εξελίξεις της πανδημίας στην Ινδία.

Αποκάλυψε ότι οι επιστήμονες πιστεύουν πως τα εμβόλια πρέπει να προσφέρουν τουλάχιστον μερική προστασία έναντι του ινδικού στελέχους και ελπίζουν ότι θα παρέχουν σημαντική προστασία από σοβαρή ασθένεια.  

Αναφερόμενος στις διαφορές του νέου στελέχους, εξηγεί ότι «το στέλεχος έχει 15 μεταλλάξεις από τον αρχικό ιό και πέντε από αυτές βρίσκονται στην ακίδα του ιού, που όπως ξέρουμε, χρησιμοποιεί ο ιός για να εισέλθει στα κύτταρα μας.

Ιδιαίτερες ανησυχίες προκαλούν οι δύο μεταλλάξεις E484Q και L452R, καθώς είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται ταυτόχρονα σε μια παραλλαγή (εξ ου και το όνομα “double mutant” για την ινδική παραλλαγή B1617). Δεν είναι νέες μεταλλάξεις. Η μετάλλαξη στο E484 απαντάται και στη βραζιλιάνικη και στη νοτιοαφρικανική παραλλαγή. Eχει όμως βιολογική σημασία γιατί ίσως περιορίζει τη δράση ορισμένων από τα αντισώματα που αποκτούμε από τον εμβολιασμό ή τη φυσική μόλυνση. Η μετάλλαξη L452R βρέθηκε σε μια παραλλαγή που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Καλιφόρνια και θεωρείται πως επίσης παρέχει έναν βαθμό διαφυγής από τα αντισώματα. Αλλά, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, χρειάζονται περισσότερα δεδομένα σχετικά με την επίδραση των συνδυασμένων μεταλλάξεων.

Από την πλευρά της κλινικής εικόνας, κάποιοι γιατροί θεωρούν ότι η ινδική παραλλαγή οδηγεί σε μεγαλύτερο ποσοστό ασυμπτωματικών λοιμώξεων, καθώς και ασθενών με μη τυπικά συμπτώματα. Οι ασθενείς φαίνεται επίσης να είναι νεότεροι, σε σύγκριση με το πρώτο κύμα».

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΕΡΓΑΝΕΛΑΚΗ

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ