Self test κι ό,τι θέλει ας γίνει;
Του ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΥ *
Σε μια χώρα που, αποδεδειγμένα εκ του αποτελέσματος, δεν ξέρει καν τι είναι η πραγματική ιχνηλάτηση, τα self test ακούγονται περισσότερο σαν υπεκφυγή παρά σαν λύση.
Συνοπτικά, διαβλέπω αρκετά προβλήματα με την χρήση τους:
1. Εκ φύσεως και τεχνολογίας, θα υπάρχουν πολλά ψευδώς αρνητικά, ιδιαίτερα στους ασυμπτωματικούς, προσυμπτωματικούς και παυσισυμπτωματικούς. Γνωρίζουμε ότι αυτό το τμήμα των φορέων είναι σημαντικό επιδημιολογικά παρά το χαμηλότερο ιικό φορτίο, γιατί συνεχίζει τις δραστηριότητες του και τις επαφές του. Πολλώ δε μάλλον αν είναι και (ψευδώς) αρνητικό “με την βούλα” που θα δώσει ένα ψευδές αίσθημα σιγουριάς..
2. Μέθοδος διάθεσης από τα φαρμακεία. Γνωρίζοντας τον χαρακτήρα του Έλληνα, που αν δεν πάρουν τα δικά του μπατζάκια φωτιά δεν κουνιέται, αυτός που θα πάει να το προμηθευτεί έχει σαφώς μεγαλύτερες πιθανότητες να έχει συμπτώματα ή υποψία επαφής με θετικό από τον γενικό πληθυσμό. Και αυτόν τον κόσμο τον βάζεις να συρρέει στα φαρμακεία που είναι ένας κλειστός χώρος όπου προσέρχονται ηλικιωμένοι και χρόνια πάσχοντες.
3. Ακρίβεια ορθής δειγματοληψίας. Μπορεί η απλή μπατονέττα στη μύτη να μην είναι το ίδιο τεχνικά δύσκολο όσο ο στυλεός στον ρινοφάρυγγα, που απαιτεί εκπαιδευμένο υγειονομικό, έχοντας όμως εμπειρία ασθενών υπολογίζω ότι τουλάχιστον το 20% θα τα κάνει μαντάρα. Μιλάμε για έναν πληθυσμό που καλά – καλά δεν γνωρίζει πώς είναι το σωστό πλύσιμο των χεριών.
4. Ειλικρινής δήλωση θετικού κρούσματος. Εκτός από τους πεισμένους αρνητές συνωμοσιολόγους (που πιθανότατα ούτε καν θα το παραλάβουν) και τους βολεψάκηδες εγωίσταρους που θα το κάνουν γαργάρα για να συνεχίσουν να βγαίνουν – ιδίως τώρα που “ανοίγουμε” και το δέλεαρ είναι σημαντικότερο -, θα υπάρξει σημαντικό ζήτημα απόκρυψης για εργασιακούς λόγους. Εξάλλου ο όλος σχεδιασμός και πρόταση έρχεται πανευρωπαϊκά (δεν είναι δική μας πατέντα) για να καλύψει το τεράστιο έλλειμμα εμβολιασμών που έχει προκύψει. Ενόψει έναρξης τουριστικής σεζόν λοιπόν, και ενώ μιλάμε για covid-free νησιά χωρίς να έχουμε εμβολιάσει τους εργαζόμενους (ναι, δεν δουλεύουν μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι που βρήκατε και εμβολιάσατε τον χειμώνα), κάπως θα πρέπει να το “αποδεικνύουμε” έστω και με πολλά εισαγωγικά.
Ας υποθέσουμε πως δουλεύετε σεζόν σε μπαράκι σε κάποιο τουριστικό νησί. Υποχρεούστε σε self-test δυο φορές την εβδομάδα.
Αν βγει θετικό, τόσο εσείς όσο και οι συγκάτοικοι σας και συνάδελφοι (ναι, οι συγκάτοικοι της τρώγλης ή και του κοντέινερ – γνωστά αυτά) θα πρέπει να βγείτε σε καραντίνα για 14 ημέρες. Λέγε με και απόλυση. Λέγε με και απρόσμενη έλλειψη προσωπικού στο high season. Δεν θα το δηλώσετε, είτε με δική σας επιλογή είτε με παραίνεση / απειλή του εργοδότη.
5. Διαχείριση αποβλήτων. Αν κρίνουμε από τις εικόνες ντροπής με τα πεζοδρόμια, τους δρόμους και τις πλατείες γεμάτα μάσκες πεταμένες ολούθε, δεν θέλω να σκεφτώ τι θα συμβεί με αυτές τις πλαστικές συσκευές μιας χρήσης που θα περιέχουν εν δυνάμει μολυσματικό βιολογικό υλικό. Υπάρχει η παραμικρή σχετική πρόβλεψη; Μάλλον όχι…
Η χρησιμότητα των self-test θα μπορούσε να είναι μόνο και αποκλειστικά ως ένα αποκεντρωμένο σύστημα “έγκαιρης προειδοποίησης” για να εντοπίζονται νωρίς κάποιες συρροές από την εθελοντική δήλωση κρουσμάτων ώστε να προστρέχει εντοπισμένα ο ΕΟΔΥ και να διενεργεί ευρείς ελέγχους, μιας και δεν έχει την δυνατότητα να το κάνει διαρκώς σε όλη την επικράτεια. Η προτεινόμενη υποκατάσταση της κρατικής επιδημιολογικής επιτήρησης από ένα σύστημα self-service και “ατομικής ευθύνης” θυμίζει το “νοικοκύρεμα” με την σκόνη κάτω από το χαλάκι.
Το ψέμα αυτό όμως όχι μόνο θα έχει κοντά ποδάρια αλλά και οδυνηρές συνέπειες.
* Ο Γεράσιμος Γραμματικόπουλος είναι ιατρός, νευρολόγος στο Neuron Πρότυπο Νευρολογικό Κέντρο.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News