Συνέντευξη – Γρηγόρης Γερακαράκος στην «Π»: «Τα λάθη πληρώνονται ακριβά… εις βάρος των αστυνομικών»
«Την ανθρώπινη ζωή, ο αστυνομικός έχει καθήκον να τη διασφαλίζει και να δρα σύμφωνα με τον νόμο…Οι γενικεύσεις είναι έλλειψη επιχειρημάτων και νοοτροπίας φασίζουσας…», δήλωσε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, Γρηγόρης Γερακαράκος στην «Πελοπόννησος της Δευτερας».
Με «μαύρο» φόντο το τραγικό περιστατικό θανάτου του 16χρονου Ρομά στη Θεσσαλονίκη, από αστυνομικό, τη δημόσια συζήτηση που άνοιξε για βία της ΕΛΑΣ και τον πραγματικό της ρόλο, η «Πελοπόννησος της Δευτέρας» θέτει κάποια από τα κρίσιμα ερωτήματα της συγκυρίας, στον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, Γρηγόρη Γερακαράκο.
-Το τραγικό περιστατικό, με τον πυροβολισμό του 16χρονου Ρομά στη Θεσσαλονίκη, από αστυνομικό της ΔΙΑΣ, συντάραξε όλη την κοινωνία. Γιατί δεν πήρατε θέση;
Αντιμετωπίζουμε με ιδιαίτερη ευαισθησία κάθε ανάλογο τραγικό συμβάν, χωρίς να διαπράττουμε το σφάλμα να σχολιάζουμε ή να εκδίδουμε πορίσματα για εν εξελίξει έρευνες, ιδίως όταν αυτές αφορούν απώλεια ανθρώπινης ζωής. Στο άκουσμα, βεβαίως, της τραγικής είδησης κατάληξης του 16χρονου Ρομά, εκφράσαμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια. Η ανθρώπινη ζωή είναι το υπέρτατο αγαθό και ο αστυνομικός έχει πρώτιστο καθήκον να τη διασφαλίζει και να δρα, πάντα, σύμφωνα με τον νόμο.
– Τι απαντάτε σ’ όσους καταγγέλλουν -τώρα αλλά και κατά καιρούς- αυθαίρετη αστυνομική βία, επίδειξη υπερβάλλοντος ζήλου, αλλά και απουσία αστυνόμευσης;
Η αντιμετώπιση της όποιας αυθαιρεσίας εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Διοίκησης της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία οφείλει να εξασφαλίζει την επαγγελματική λειτουργία της, παρέχοντας στον αστυνομικό όλα τα αναγκαία μέσα, διαρκή εκπαίδευση για μια ευμετάβλητη καθημερινότητα και γενικότερα μια σιγουριά για κάθε μάχη κατά της εγκληματικότητας. Η Υπηρεσία μας οφείλει, επίσης, να εξετάζει κάθε καταγγελία για παράβαση καθήκοντος, διδασκόμενη από αστοχίες και λάθη, τα οποία πολλές φορές πληρώνονται ακριβά, εις βάρος των ίδιων των αστυνομικών.
Οσο για το έλλειμμα αστυνόμευσης, είναι επίσης μια πρόκληση για τη διοίκηση, να διατάξει τις δυνάμεις της ΕΛΑΣ κατά τρόπο επαρκή και αποτελεσματικό.
– Αρκετοί έσπευσαν να ταυτίσουν την υπόθεση της Θεσσαλονίκης με τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, επίσης από πυρά αστυνομικού. Πώς το σχολιάζετε;
Στα συμβάντα αυτά κοινός παρονομαστής είναι ο αστυνομικός, ωστόσο δεν προσφέρεται για γενικεύσεις. Κάθε συμβάν χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και μελέτης, ώστε να μην σημειώνονται άστοχες ενέργειες και να μην εξάγονται αβίαστα συμπεράσματα και κατηγορίες για αστυνομικούς, είτε συνολικά για όλη την Αστυνομία. Οι γενικεύσεις είναι δείγμα έλλειψης επιχειρημάτων και μιας νοοτροπίας φασίζουσας, που δεν αρμόζει σε δημοκρατικούς ανθρώπους.
Η όποια κριτική πρέπει να εστιάζει σε πραγματικά δεδομένα για να είναι πειστική.
– Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών μπορούν να πυροδοτήσουν κοινωνική έκρηξη, ανάλογη του 2008. Το φοβάστε;
Είναι ανάγκη να πρυτανεύσει η λογική και η σύνεση, έτσι ώστε το αγαθό της ασφάλειας και της τάξης να μην διαταραχθεί. Είναι το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί, με αφορμή ένα τραγικό συμβάν. Τα γεγονότα του 2008, όπως έχουν ήδη πει αναλυτές, είχαν κι άλλα κίνητρα, σχετιζόμενα με τις οικονομικές και πολιτικές συνθήκες της εποχής εκείνης.
– Τι πρέπει να γίνει, ώστε να εδραιωθεί πως η Αστυνομία είναι δίπλα στον πολίτη και όχι απέναντι;
Μας απασχολεί συχνά το ερώτημα τι Αστυνομία θέλουμε. Δεν αρκεί ο πολιτικός κόσμος να δηλώνει όμως ότι θέλει μια Αστυνομία δίπλα στον πολίτη.
Η Αστυνομία είναι δίπλα στον πολίτη, καθημερινά, κι αυτό πρέπει να γίνει κοινή συνείδηση. Ο βαθμός εμπιστοσύνης, που απολαμβάνει η ΕΛΑΣ, είναι πολύ καλύτερος σε σύγκριση με άλλους θεσμούς. Πρότασή μας είναι να γίνει ουσιαστική συζήτηση και να χαραχθεί μια εθνική πολιτική για την Αστυνομία, μέσα από μία διευρυμένη διακομματική, επιστημονική επιτροπή.
– Πώς μπορεί να λειτουργήσει η ΕΛΑΣ, όμως, όταν οι ελλείψεις προσωπικού και εξοπλισμού έχουν «χτυπήσει κόκκινο» και η εκπαίδευσή του δεν είναι αυτή που απαιτείται;
Το διεκδικητικό μας πλαίσιο -ως Ομοσπονδία και 58 Ενώσεών μας- είναι πλούσιο σε αιτήματα. Με τα μνημόνια καταργήθηκαν 6.000 οργανικές θέσεις αστυνομικών, πάγωσαν προσλήψεις αστυφυλάκων, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ότι πολλοί συνταξιοδοτούνται διαρκώς, ενώ προσλαμβάνονται ειδικοί φρουροί και συνοριακοί φύλακες. Το ζητούμενο είναι να αυξηθεί η δύναμη της ΕΛΑΣ με προσλήψεις μέσω των Πανελλαδικών, ώστε να διασφαλισθεί ο επαγγελματισμός και η ομοιογένεια του προσωπικού.
Η πολλών ταχυτήτων δράση αποδεικνύεται προβληματική. Δεν αποτελεί απάντηση στις προκλήσεις του εγκλήματος. Δώσαμε αγώνα για την ανωτατοποίηση της εκπαίδευσης και την αναβάθμιση όλων των Αστυνομικών Σχολών. Φέτος, και με μεγάλη καθυστέρηση, ψηφίστηκε νέος νόμος που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Κάνω έκκληση στην Πολιτεία να μην αμελήσει άλλο. Να εκδοθούν Προεδρικά Διατάγματα και ό,τι άλλο απαιτείται ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος. Το προφίλ του αστυνομικού του μέλλοντος είναι υπόθεση όλων μας.
Η πρόσφατη επίσκεψή σας στη συνέλευση της Ενωσης Αστυνομικών Αχαΐας, ταυτίστηκε με την πρωθυπουργική καταβολή έκτακτου επιδόματος. Aνοίγει δρόμος για ικανοποίηση περαιτέρω διεκδικήσεών σας;
«Η χορήγηση 600 ευρώ στους Αστυνομικούς και Λιμενικούς αφορά στην υπερεργασία για την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού. Δεν θα το έλεγα έκτακτο επίδομα, διότι αίτημά μας ήταν η πληρωμή δεδουλευμένων και απλήρωτων υπηρεσιών. Αισθανόμαστε ικανοποίηση επειδή αναγνωρίστηκε αυτό ακριβώς. Ηταν ένα βήμα, μένει να γίνει και το επόμενο για αποκατάσταση μισθολογικών αδικιών και θεσμοθέτηση της επικινδυνότητας της εργασίας μας».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News