Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ιαπωνία
Στα ραντεβού της επιχειρηματικής αποστολής συγκαταλέγονται κορυφαίες εταιρείες, επενδυτικές τράπεζες, εταιρείες παραγωγής ενέργειας και ανανεώσιμων καυσίμων.
Στην αναθέρμανση των σχέσεων Ελλάδας – Ιαπωνίας στοχεύει η διήμερη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου συνοδευόμενος από ευρύ κυβερνητικό αλλά και επιχειρηματικό κλιμάκιο, καθώς οι συναντήσεις που θα πραγματοποιήσει δεν θα είναι στενά πολιτικού χαρακτήρα αλλά θα έχουν οικονομικό και επενδυτικό ενδιαφέρον.
Στόχος της κυβερνητικής αποστολής είναι να καταδείξουν στους συνομιλητές τους την πρόοδο που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στην ελληνική οικονομία, καθώς κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της Ιαπωνίας προ μνημονιακής κρίσης άγγιζε τα 10 δισ. δολάρια το χρόνο σε αγορές ελληνικών χρεογράφων, και το στοίχημα είναι αφενός οι Ιάπωνες επενδυτές να συνεχίζουν να δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στη χώρα μας και αφετέρου σε δεύτερο χρόνο να «ξαναζεσταθεί» το ενδιαφέρον από την ιαπωνική πλευρά για επενδύσεις σε ελληνικούς τίτλους.
Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην Ιαπωνία µετά το 2005, όταν είχε επισκεφτεί το Τόκιο ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και 17 χρόνια μετά πολλά έχουν αλλάξει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να παρουσιάσει στους Ιάπωνες συνομιλητές του την εικόνα μιας νέας Ελλάδας, η οποία παρά τις συνεχείς εξωγενείς κρίσεις που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει, έχει μπει δυναμικά σε τροχιά εξωστρέφειας και ανάπτυξης.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει επαφές με εκπροσώπους ιαπωνικών επιχειρήσεων συνοδεία ελληνικών επιχειρηματικών στελεχών, πολλές εκ των οποίων θα γίνουν σε συνέχεια της αντίστοιχης συνάντησης με στελέχη από την Ιαπωνία που είχε κάνει στο Μέγαρο Μαξίμου τον περασμένο Οκτώβριο.
Μάλιστα στα ραντεβού της επιχειρηματικής αποστολής συγκαταλέγονται κορυφαίες εταιρείες, επενδυτικές τράπεζες, εταιρείες παραγωγής ενέργειας και ανανεώσιμων καυσίμων, υποδομών, υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας. Ο πρωθυπουργός συνοδεύεται στο ταξίδι αυτό από τον υπουργό ψηφιακής διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, τον υφυπουργό οικονομικών αρμόδιο για την οικονομική διπλωματία και εξωστρέφεια, Κώστα Φραγκογιάννη, τον οικονομικό σύμβουλό του Αλέξη Πατέλη και 20μελη ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών στην οποία θα συμμετέχουν ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος και η πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Σοφία Κουνενάκη – Ευφραίμογλου.
Δυο παρουσιάσεις ξεχωρίζουν και είναι αυτές που θα γίνουν αύριο Τρίτη στις συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός με θεσμικούς επενδυτές. Η πρώτη θα γίνει με τον «ιαπωνικό ΣΕΒ» την Ιαπωνική Επιχειρηματική Ομοσπονδία KEINDARNEN μέλη της οποίας είχαν συναντήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον περασμένο Οκτώβριο και είχαν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις στη χώρα μας ειδικά στον τομέα της ενέργειας καθώς το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα είναι στο επίκεντρο με τη μετατροπή της σε ενεργειακό κόμβο στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου τόσο όσον αφορά στο φυσικό αέριο, όσο και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Η δεύτερη, θα γίνει στον Ιαπωνικό Οργανισμό Εξαγωγικού Εμπορίου με 5.000 μέλη. Και στις δυο συναντήσεις ο πρωθυπουργός θα απαντήσει στις ερωτήσεις των υποψήφιων επενδυτών.
Αξιοσημείωτο είναι πως εκτός από τους εκπροσώπους των μεγάλων επιχειρήσεων της χώρας μας, δηλαδή τον πρόεδρο του ΣΕΒ και την πρόεδρο του ΕΒΕΑ, στην αποστολή συνοδεύουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη κορυφαία μέλη της επιχειρηματικής ελίτ της χώρας μας, όπως ο Όμιλος Κοπελούζου, ο Όμιλος Μυτιληναίου κ.α.
Στη διάλεξη την οποία θα δώσει ο πρωθυπουργός στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο θα παρουσιάσει επί της ουσίας το σχέδιο Ελλάδα 2.0 ξεδιπλώνοντας έτσι το όραμα μετασχηματισμού της Ελλάδας.
Σε πολιτικό επίπεδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί σήμερα με τον διάδοχο του ιαπωνικού θρόνου Πρίγκιπα Ακισίνο, με τον Πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα και με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Χιρογιούκι Χοσόντα.
Πηγή: newsbeast.gr
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News